Небезпечна професія – збирати і поширювати інформацію

6 Червня 2011
29878
6 Червня 2011
18:02

Небезпечна професія – збирати і поширювати інформацію

29878
Суб'єктивні нотатки щодо того, як нам працювати і коли святкувати День журналіста
Небезпечна професія – збирати і поширювати інформацію

Про саме свято дізнався випадково, коли друзі-нежурналісти дзвонили й питали, як будемо відзначати. А тут ще хтось із колег знайшов у надрах інформагенційних повідомлень чергову заяву Президента про присвоєння, вшанування і побажання бути партнерами у побудові, прискоренні соціально-економічного і духовного, формуванні громадянського, відповідальності за кожне надруковане чи сказане та інші знахідки прес-служби. Так у редакції з-поміж Дня підприємця, податківця, працівника СБУ, бджоляра - цікаво, чи відзначає його Віктор Ющенко? - землевпорядника та інших "днів колгоспника" виринуло й власне професійне свято. Такий інформаційний привід треба було висвітлювати, тож автор подався до редактора, щоб запропонувати свою бачення теми. "Як можна святкувати, те чого в нас немає?" - сказав редактор.



Справді, у нас практично немає САМООКУПНОЇ преси, яка, власне, і є журналістикою, а не обслугою того чи іншого бізнес/політичного проекту. Це й не дивно - який бізнес і політика, така і журналістика. Або провладна, або опозиційна.



Я ж не хочу бути речником ані "реакційних", ані "реформаторських" сил. Я з величезною повагою ставлюся до півмільйонтиражних "Сільських вістей" (де тільки з листами читачів працюють 24 чоловіки, а в день народження газети в приймальній редактора своєї черги чекають відомий олігарх і відома опозиціонерка), однак постійно писати про злочинний режим і його святих опонентів нелегко - це відточує майстерність агітатора-пропагандиста, але не журналіста.



Хоча можна вважати такі агітаційні шпальти "СВ" редакційними шпальтами: святе право будь-якого видання - підтримувати на виборах ту чи іншу політичну силу. Зрештою, це краще, ніж співпрацювати з колективом гієн ротаційних машин "Київських відомостей" - після публікації 20 грудня 2000 року (де на першій шпальті було фото антикучмівської демонстрації з заретушованими гаслами під заголовком на кшталт "Вчора 20 тисяч демонстрантів виступили на захист Президента і Конституції") колектив редакції - чи хоча б відділ політики - мав би бігти з Рибальського півострова куди подалі від титулу "заслужений брехун України".



Я не хочу бути опозиційним журналістом хоча б тому, що не можна все життя "бути проти". Хочеться спокійно працювати, як любить висловлюватися Гарант моєї рідної Конституції, "по-людськи". Хочеться, щоб так само працювали й інші: міліція ловила бандитів, а не слідкувала з "жигулів" з незареєстрованими номерними знаками за неугодними можновладцям особами, СБУ - ловила шпигунів, а не продавала зброю екстремістам і прослуховувала громадян, водночас дозволяючи прослуховувати главу держави, армія - влучно стріляла на навчаннях, чиновники - виконували запити громадян, а не прославляли свого начальника. Ну, і щоб Президент був Президентом, а не бізнесменом.



Завдання ж журналіста в такому суспільстві описане в 34 статті тієї тоненької книжечки, зміст якої всією державною потугою мені гарантує Леонід Кучма - збирати і поширювати інформацію. Особисто в мене немає сумніву, що будь-яка влада, яка змінить нинішню, буде нечистою на руку й надаватиме журналістам безліч можливостей для роботи.



Але не бути "опозиційним журналістом" дуже важко. Ти заслуговуєш на такий епітет вже тоді, коли надаєш слово не лише провладним силам, а й їх опонентам. Ба більше, непорозуміння виникає навіть тоді, коли на шпальті з'являється людина, неугодна звичайному чиновнику.



Свого часу "Контракти" писали про конфлікт у Кіровограді між місцевими підприємцями й керівництвом ДАІ, яке попросту відібрало в них приміщення. Наш дзвінок в обласний центр викликав шок у головного ДАІшника області: з матами і без жодних аргументів, погрожуючи судом, він заявив нам, що "за радянської влади таких, ***, підприємців, давно б, ***, розстріляли,***". Шановний міліціонер просто не міг усвідомити, як же це, доки "Кіровоградські правди" і іже з ними слухняно вимазують підприємців, "вмочивши перо у гноївку" (М. Твен), є преса, яка наважується не виконувати наказ.



Так само ти виглядаєш опозиціонером, коли намагаєшся достукатися крізь грати прес-служб до владних коментаторів. Скажімо, на цьому тижні ми питали в політиків, за кого вони вболівають, за "Динамо" чи за "Шахтар". Таке невинне питання викликало паніку в колах, близьких до АП, уряду і "Єдиної України". До більшості з них ми так і не достукались, заплутавшись у прес-секретарських фільтрах. Зате "реформатори" з задоволенням - і, що найголовніше, цікаво, без тих довжелезних і нудних періодів про "забезпечення стабільності переходу до початку соцекономполітперетворень на шляху євроазіоафрикоатлантичної інтеграції трам-тарарам" - відкоментували нам футбольно-політичну ситуацію.


Це показово: над ними не нависає дамоклів вибір між двома фаворитами нинішнього Президента.



Важко бути незалежним журналістом, особливо в сьогоднішній незалежній Україні, та й практично неможливо. Тому свято акул пера можна було й не переносити з 5.05 (річниця виходу "Правди") на 6.06 (день вступу офіціозної СЖУ в Міжнародну федерацію журналістів - як свого часу зазначила Юлія Мостова, "дві шістки влучно відображають ту роль, яку журналістика відіграє в нашому суспільстві"), а призначити офіційні урочистості на день виходу з друку першого номера "Фактів" чи виходу в ефір першого випуску лапікуриних "Акцентів". І назвати це свято "Днем працівників засобів агітації і пропаганди". З салютом і парадом оновленим Хрещатиком. З виступами гуртів "Скрябін" та інших лауреатів "Таврійських Ігор" і урочистим вшануванням лауреатів Президентської премії "За досягнення в розбудові єврогромадянського суспільства".



Навряд чи таке свято життя протрималося б довго. Я бачив свічки, які до глибокої ночі горіли під меморіальною дошкою загиблих журналістів в день народження Георгія Гонгадзе. Я бачив квіти, які - неторкнуті! - червоніли під нею ввечері наступного дня. В мене немає сумніву, коли святкувати день журналіста - офіційно, чи неофіційно, чи навіть у підпіллі. Свого часу для мене відкриттям стало, що День студента святкується на честь розстріляних нацистами чеських студентів, які вийшли на вулицю захищати свободу своєї вітчизни. Тепер я їх розумію. До Дня Журналіста залишається трохи більше трьох місяців - 16 вересня, день зникнення (смерті?) Гії.


P.S. Сьогодні нас із колегами вітав товариш - інженер "Ленінської кузні", далекий від наших професійних проблем. На останок побажань він сказав: "Бажаю бути незалежними журналістами, але так, щоб вас не вбили".

 

Павло Солодько, «Контракти», для «Української правди»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Павло Солодько, «Контракти», для «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29878
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду