Шалайський радить СБУ шукати британський слід у його «замовній статті»

1 Червня 2011
17997
1 Червня 2011
14:07

Шалайський радить СБУ шукати британський слід у його «замовній статті»

17997
У відповідь на прохання міністра Бойка до СБУ перевірити, хто замовив розслідування в «Дзеркалі тижня»
Шалайський радить СБУ шукати британський слід у його «замовній статті»

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко вважає замовним матеріал «Вишка для Бойка» Олексія Шалайського та Юрія Ніколова про закупівлю «Чорноморнафтогазом» самопідйомної плавучої бурової установки за завищеною на $150 млн ціною, опублікований у газеті «Дзеркало тижня. Україна» 27 травня, і просить СБУ з`ясувати, хто може бути замовником. Про це він заявив УНІАН.

 

«Це чиєсь замовлення. Ми зараз попросили СБУ, щоб з`ясували, хто замовник... Це заказуха - сто відсотків», - заявив міністр.

 

Він припустив, що замовлення могло бути викликане бажанням зірвати терміни початку видобутку Україною нафти і газу на Чорноморському шельфі: «Прихід платформи у Чорне море, яка може бурити на глибині понад 100 метрів, - це реальна зміна всієї геополітичної ситуації. Це насправді реально початок великого видобутку (нафти і газу - ред.) на Чорному морі. Насправді це дискредитація, щоб вона не доїхала, наприклад».

 

«Насправді там вартість установки може бути 250 мільйонів, але там же не врахована вартість ні вертольотів рятувальних, ні кораблів, а це додаткові гроші... З боку виглядає ефектно. З одного боку, 400 мільйонів, з іншого - 250. А всі запчастини і додаткове обладнання вони забули приписати. Я роблю з цього висновок, що це заказуха. Ніхто не розбирався детально, а просто, щоб розгорнути скандал і зупинити процес», - додав міністр.

 

Співавтор статті Олексій Шалайський, коментуючи «Детектор медіа» заяву пана Бойка, порадив СБУ відслідкувати, для прикладу, британський слід. Оскільки про те, як у Британії розкривається структура власників, Шалайському і Ніколову розповів експерт Бі-бі-сі з моніторингу відкритих джерел Dick Murray. «Доповідаю органам, що сталося це півтора місяця тому у Баку. На невеликому з'їзді розслідувальних журналістів чотирьох країн. Тепер мені теж починає здаватись, що він повідомив цю інформацію з метою підірвати енергонезалежність нашої держави», - жартома каже пан Шалайський.

 

«Якщо ж серйозно, то особисто мені здається, що Юрія Бойка погубить занадто творчий підхід до справи, - додає він. - Річ у тому, що основна лінія захисту "Чорноморнафтогазу" до цього часу була традиційною для таких випадків і майже залізобетонною: "Ми провели тендер. Зголосилось лише два учасники. Ми вибрали нижчу ціну. Згідно з чинним законодавством". Тепер з подачі міністра з'явились ефемерні "кораблі-вертольоти"».

 

Олексій Шалайський не виключає, що «Чорноморнафтогаз» може спробувати підмінити тендерну документацію, «доліпивши» до бурової установки все, що завгодно: канцтовари, харчування екіпажу тощо. «Правда, додавати доведеться багато: мільйонів на 150, до того ж в опублікований вже документ. Але таким чином "Чорноморнафтогаз", виправдовуючи свого міністра, підставиться сам. Оскільки закуповувати одним тендером мухи разом з котлетами - річ підсудна. Мусить бути окремий тендер для мух, а окремий - для котлет. А середня ланка держпідприємств за останній рік добре зрозуміла, що правоохоронні органи у нас садять не тих, хто віддає накази, а тих, хто їх виконує. У кожному випадку розвиток подій передбачається бурхливим», - резюмує він.

 

27 травня в розслідуванні під назвою «Вишка для Бойка» в газеті «Дзеркало тижня. Україна» йшлося про те, що компанія «Чорноморнафтогаз» придбала сінгапурську бурову установку за завищеною на $150 млн ціною через британську фірму, яка перемогла у тендері. За ціни установки у першого продавця в $248,5 млн «Чорноморнафтогазу» вона обійшлася у $400 млн. На прикладі свого розслідування автори - Олексій Шалайський та Юрій Ніколов - хотіли проілюструвати, якого різновиду фінансові операції після підписання президентом нового закону про держзакупівлі стануть недоступними для контролю громадськості.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17997
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Да это правда!)
4683 дн. тому
верю!!правда!!!А вертолеты летят следом за лодками, которые в свою очередь плывут за платформой в 400 млн.грн.))))
Володимир
4683 дн. тому
Граждане! Что добивались своей кровью наши предки мы упускаем.Власти вводят 10часовой рабочий день потом введут 12часовой,оглянутся не успеем как сделают крепостное право только назовут как то красиво. И делают они этот беспредел,с нашего с вами молчаливого согласия. Именно сегодня решается судьба наших потомков и именно от нас зависит, будут они нами гордится или прокленут за трусость и бездеятельность. Громадська організація «Рух В Єдності Сила» призывает Украинский народ объединится Не под лозунгами и флагами продажных политических партий а с целью, ВЛАСТЬ ДОЛЖНА И БУДЕТ ПРИНАДЛЕЖАТЬ НАРОДУ С Уважением: Громадська організація « Рух В Єдності Сила» Тел.:(044) 3601614; (067)1944665; (095)4035119
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду