В Україні створять нову організацію з колективного управління авторськими правами

20 Травня 2011
6935
20 Травня 2011
18:21

В Україні створять нову організацію з колективного управління авторськими правами

6935
В Україні створять нову організацію з колективного управління авторськими правами

Міжнародна організація у сфері авторських і суміжних прав AGICOA (Швейцарія) спільно з Асоціацією продюсерів України (АПУ) ініціювали створення в Україні організації колективного управління правами (ОКУ). Про це повідомили 20 травня під час робочої зустрічі директора з юридичних питань AGICOA Гельмута Кошушека з представниками аудіовізуального ринку в Україні.

 

Наразі AGICOA акумулювала на своїх рахунках певну суму роялті (близько 9 млн євро), призначену для українських правовласників аудіовізуальних творів, але не може її виплатити. Така ситуація склалася через відсутність в Україні уповноваженої організації, яка би розподіляла зібрані за кордоном ліцензійні відрахування.

 

Гельмут Кошушек вважає, що «час покласти кінець піратству в Україні» і узаконити процедуру збору роялті для закордонних авторів, які через нерегульованість відносин українських користувачів і власників прав на аудіовізуальний контент недоотримають великі суми винагород за свої твори: «Якщо на сьогоднішній день ідеться про суму 30 мільйонів євро (які AGICOA могла би збирати на території України з користувачів аудіовізуальних творів. - ТК), то ця цифра може подвоїтися, якщо умови для збору будуть законодавчо оформлені» - прокоментував пан Кошушек.

 

Напередодні, 19 травня, Гельмут Кошушек зустрічався з представниками  Державного департаменту інтелектуальної власності, представниками Національної ради з питань телебачення та радіомовлення і з учасниками аудіовізуального ринку в Україні. За його словами, усі сторони позитивно відгукнулася про ідею створення ОКУ. Зазначимо, що переговори щодо ОКУ ведуться між Державним департаментом інтелектуальної власності України і AGICOA уже протягом 5 останніх років.

 

Відповідно до концепції проекту, AGICOA перераховуватиме ОКУ роялті, зібрані на території інших країн (де є його представництва) і призначені для українських правовласників аудіовізуальних творів. У свою чергу ОКУ зобов\'язується збирати роялті для зарубіжних правовласників, твори яких використовуються по всій Україні.

 

В Україні вже є 4 організації, які мають статус ОКУ, але, за словами учасників ринку, реально працює лише одна з них, і цього замало.

 

На зустрічі 20 травня AGICOA та представники українського аудіовізуального ринку обговорювали формат ОКУ, її структуру, розподілення роялті серед членів організації. Насамперед ОКУ співпрацюватиме з кабельними операторами, згодом до проекту залучатимуться інші користувачі аудіовізуального контенту.

 

Один з варіантів структурної схеми ОКУ передбачає, що вона включатиме в себе чотири категорії правовласників:

  • 1. аудіовізуальних продюсерів;
  • 2. аудіовізуальних авторів (режисери, оператори, сценаристи,);
  • 3. авторів не аудіовізуальних творів;
  • 4. продюсерів фонограм або музичних творів.

 

Зазначимо, що ОКУ не планує поки що працювати з суміжними правами - тільки з авторськими.

 

ОКУ представлятиме собою нову юридичну організацію, в якій Асоціація продюсерів України виступить як співзасновник на рівні з іншими учасниками аудіовізуального ринку.

 

За словами Гельмута Кошушека, першим кроком у створенні ОКУ стане формування проекту статуту і обговорення юридичних моментів, другим - авторизація цієї установи, третім - залучення майбутніх учасників: «Уже наприкінці літа, після канікул, планується розпочати переговори з кабельними операторами України», - говорить пан Кошушек. 

 

Як прокоментувала ТК юрист Вікторія Прожепюрко, представник ВГО «Сінема», вона має надію, що нова організація допоможе вирішити питання авторських прав з кабельними операторами: «Законодавчо передбачено, що автор може отримувати винагороду самостійно, через представників або через організацію колективного управління правами. Такими представниками можуть бути продюсери. Але, на жаль, на сьогодні користувачі авторськими правами - телеканали, кінотеатри, кабельні та супутникові оператори - не хочуть визнавати, що роялті стосується авторів. Законодавчо для нас - авторів, фізичних осіб - є такий платіж як справедлива авторська винагорода, яка платиться незалежно від того, чи передані всі права продюсеру. Продюсери, коли створюють фільм, укладають з автором договір, у якому автор передає свої права продюсеру, але він передає тільки матеріальні права, а нематеріальні завжди залишаються за автором, і ось за це  нематеріальне право повинні платити користувачі. Є постанова №72 2003 року Кабінету Міністрів, в якій розписано, в якій кількості і що повинно виплачуватися. Нам повинні платити ефірні канали, кабельні канали, супутникові канали», - говорить пані Прожепюрко.

 

У робочій зустрічі брали участь голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, президент Асоціації продюсерів України Олексій Сєрков, віце-президент Асоціації продюсерів України Дмитро Колесников, голова ВГО «Сінема» Вікторія Прожепюрко, медіаюристи, продюсери.

 

AGICOA  - Міжнародна організація у сфері авторських і суміжних прав зі штаб-квартирою в Женеві (Швейцарія), яка займається управлінням колективними правами уже більше 20 років. За 10 років AGICOA розподілила майже мільярд євро виплат з роялті. На даний момент вона збирає доходи в більше ніж 40 країнах Європи та світу. Число зареєстрованих в організації правовласників досягло 9120 юридичних осіб. Кількість аудіовізуальних робіт, виплати за якими вона відстежує, перевищило 950 тисяч.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6935
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду