Польського журналіста змусили видалити фото харківського метро

19 Травня 2011
9918
19 Травня 2011
17:16

Польського журналіста змусили видалити фото харківського метро

9918
Оргкомітет «Євро-2012» хоче скасувати заборону на зйомку метро
Польського журналіста змусили видалити фото харківського метро

Український оргкомітет із підготовки «Євро-2012» в Україні має намір ініціювати скасування заборони на фото- та відеозйомку в метрополітені. Про це «Радіо Свобода» повідомив директор турніру «Євро-2012» в Україні Маркіян Лубківський.

 

Приводом став інцидент із журналістом Польського радіо Пйотром Поґожельським, якого міліція змусила видалити фотографії харківського метрополітену. Правоохоронці пояснили, що це режимний об'єкт.

 

Пйотр Поґожельський приїхав до Харкова, щоб висвітлити роботу з підготовки до «Євро-2012». У метро на станції «Спортивна» він вирішив зробити кілька фото для сайту радіостанції.

 

«Почав робити фотографії... Підійшов охоронець метро, звернувся до мене на "ти", почав питати: "що ти тут робиш?". Доволі грубо. Спитав, чи є в мене дозвіл, я сказав, що ні. Він сказав іти з ним до дільничного. Той виявився культурнішим, але теж сказав, що знімати в метро не можна, що це режимний об'єкт. Попросив знищити фото, я знищив», - розповів пан Поґожельський.

 

Журналіст каже, що за п'ять років висвітлення подій в Україні з таким зустрічається вперше. За його словами, у Польщі не існує заборони на зйомку в метро.

 

Метрополітен, як і залізниця, в Україні ще з радянських часів є «режимними об'єктами», нагадує «Радіо Свобода». У правилах користування харківською підземкою мовиться: пасажирам заборонено «здійснювати кіно- та відеозйомки без письмового дозволу адміністрації метрополітену».

 

Заступник генерального директора харківського метрополітену з експлуатації Анатолій Однорогов повідомив «Радіо Свобода», що метрополітен керується наказом Міністерства транспорту і зв'язку від 2004 року. За порушення правил передбачено штраф, який платитимуть також іноземні гості, якщо фотографуватимуть у метро і будуть помічені охороною.

 

Заборону на фото- та відеозйомку в метро директор турніру «Євро-2012» в Україні Маркіян Лубківський вважає «рудиментом минулого, з яким важко боротися». Відтак, оргкомітет із підготовки «Євро-2012» в Україні має намір ініціювати скасування цієї заборони.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9918
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
***
4719 дн. тому
якби ж то тільки письмового дозволу.. що й оплати в касу метрополітену мінімум 1 000 грн! так вони і розбіглися позбуватися цього "рудименту"..
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду