Органи влади не готові до вступу в дію закону про доступ до публічної інформації

6 Травня 2011
21893
6 Травня 2011
16:22

Органи влади не готові до вступу в дію закону про доступ до публічної інформації

21893
Органи влади не готові до вступу в дію закону про доступ до публічної інформації

Моніторинг підготовки органів влади до виконання закону про доступ до публічної інформації показав негативні результати: вони не готові до вступу закону в дію. Про це сказав керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба під час громадської презентації закону «Про доступ до публічної інформації» та нової редакції закону «Про інформацію», які набувають чинності 9 травня.

 

«Моніторинг показав, що органи влади не готові до вступу в дію цього закону: не проведено підвищення кваліфікації службовців, і вони не знають як виконувати закон. Практично всі чекають: а що буде далі», - зазначив він.

 

За словами Максима Лациби, на сьогодні головним відповідальним органом державної влади з підготовки підзаконних актів для введення в дію закону «Про доступ до публічної інформації Кабмін визначив Державний комітет телебачення і радіомовлення. Згідно з дорученням, Комітет мав підготувати проекти підзаконних актів і моніторити, як органи виконавчої влади реалізовують закон.

 

«Можна похвалити Держкомтелерадіо за досить якісно виконану першу частину. Зокрема була створена робоча група і підготовлені зміни до декількох законів, написані інструкції для органів виконавчої влади про відповіді на інформаційні запити, про порядок ведення реєстру публічної інформації, по роботі з документами, які мають грифи "службова таємниця". Зараз ці документи надіслані в Кабінет Міністрів, і тепер все залежить від уряду, коли органи влади зможуть повноцінно виконувати закон», - зазначив Максим Лациба.

 

На думку пана Лациби, найкраще на сьогодні до виконання закону підготувалась Адміністрація президента. «АП перший і, можливо, єдиний орган влади, який створив структурний підрозділ - Головне управління забезпечення доступу до публічної інформації. Також у Генпрокуратурі вже створений спеціальний підрозділ, який забезпечуватиме право громадян на доступ до публічної інформації», - сказав керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень.

 

Наразі встановлено максимальний штраф за ненадання відповіді на інформаційний запит - 425 гривень, повідомив Лациба. Але після внесення змін до інших законів і кодексів, суми штрафів можуть бути й більшими.

 

Загалом закон запрацює в повному обсязі лише тоді, коли уряд ухвалить низку підзаконних актів, а парламент внесе зміни до понад 50 законів і чотирьох кодексів, повідомив Максим Лациба.

 

Як писала ТК, закони «Про доступ до публічної інформації» і «Про внесення змін до закону "Про інформацію"» ухвалені 13 січня. Президент України Віктор Янукович підписав їх 3 лютого. Закони набувають чинності 9 травня.

 

Закони суттєво спрощують доступ громадян до інформації органів влади та місцевого самоврядування, уніфікують порядок акредитації журналістів, прискорюють строки отримання відповідей на запити, знімають обов'язок погоджувати інтерв'ю з посадовцями.

 

5 травня Янукович підписав укази для реалізації закону про доступ до інформації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21893
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду