Польські журналісти вперше чують про декларації, на які посилається Герман

11 Квітня 2011
16943
11 Квітня 2011
19:30

Польські журналісти вперше чують про декларації, на які посилається Герман

16943
Польські журналісти вперше чують про декларації, на які посилається Герман

Польські журналісти не зобов'язані оприлюднювати свої декларації про видатки, як політики. Про це розповіли представники польських ЗМІ, коментуючи заяву радника президента Ганна Герман про те, що в Україні слід запровадити обов'язкове декларування видатків для всіх журналістів, як це зробила Польща.

 

«Я вперше чую про таке, хоча працюю журналістом шість років», - сказав, зокрема, «Українській правді» кореспондент Polskie Radio в Києві Петр Погоржельскі.

 

«У нас дуже добре працює Податкова інспекція, і якщо вона побачить, що ти живеш у палаці, а офіційно заробляєш набагато менше (неважливо, чи ти президент, чи журналіст, чи двірник), то вона тебе оштрафує. А от до політиків - окремі вимоги, і не важливо, з якої ти партії», - додав він.

 

Цю інформацію також підтвердив УП інший польський журналіст на умовах анонімності: «Кожен громадянин у Польщі має заповнювати щорічну податкову декларацію. І якщо в цій декларації є якісь видатки, які не покриваються твоїми доходами, податкова, яка є дуже сильною службою у Польщі, тебе оштрафує».

 

«Тобто всі громадяни мають показувати свої доходи податковій, але те, про що сказала пані Герман, немає. Принаймні до мене ніхто ніколи не звертався з прохання такої декларації. У нас журналіст - це людина доволі небагата, ми переважно їздимо на старих машинах, живемо в квартирах, які купуємо у розстрочку», - додав співрозмовник.

 

Водночас співрозмовник «Українського тижня» також здивувався словам Герман: «Вперше про це чую. У Польщі немає законодавчої вимоги, згідно з якою журналістів відносять до окремої суспільної одиниці. Політики так званого вищого рангу заповнюють майнову декларацію, яка є відкритою для громадян. Депутати нижчого рангу повинні заповнювати таку ж декларацію про майно, проте вона не є загальнодоступною. Всі решта громадяни Польщі зобов'язані заповнювати податкову декларацію».

 

Він наголосив, що такої практики, про яку говорила Герман, у Польщі ніколи не було.

 

Нагадаємо, 9 квітня в ефірі програми Яна Табачника «Честь имею пригласить» на телеканалі КРТ Ганна Герман висловилася за декларування видатків журналістів в Україні, як це вона спостерігала в Польщі.

 

«Я жила у Варшаві, коли Польща проходила той самий шлях. І були такі самі речі із свободою слова і журналістами. Яким шляхом пішла Польща? Польща теж ввела декларацію на видатки не тільки для політиків, що треба зробити в Україні, а й для журналістів. Для журналістів була і люстрація, що треба вводити і для політиків, і для журналістів так само була декларація видатків. І тоді було видно, чому журналіст, який їздить на дуже дорогій машині, не повинен декларувати і пояснювати, звідки вона в нього, а політик  - має? Себто, треба йти тим шляхом, free and transparent process. Тільки такий процес  - відкритий і прозорий і для політиків, і для журналістів навчить нас згодом, що відповідати треба за все», - сказала пані Герман.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16943
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду