Комітет зі свободи слова відхилив законопроект щодо зазначення тривалості телереклами

7 Квітня 2011
25588
7 Квітня 2011
11:25

Комітет зі свободи слова відхилив законопроект щодо зазначення тривалості телереклами

25588
І відправив на доопрацювання законопроекти Курпіля і Яценюка
Комітет зі свободи слова відхилив законопроект щодо зазначення тривалості телереклами

Члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації на засіданні 6 квітня одноголосно відхилили проект, яким пропонувалося зобов'язати мовників вказувати тривалість рекламної паузи. Цей  проект (№ 6429 «Про внесення змін до Закону «Про рекламу» щодо визначення часу закінчення переривання телевізійної реклами») готувався до другого читання. На думку членів комітету, він суперечить європейській практиці.

 

Також депутати вирішили відправити на доопрацювання два законопроекти: № 8201 (щодо приведення норм Закону «Про інформацію» у відповідність з Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод) та № 8136 (щодо припинення зловживання правами Нацрадою).

 

На думку народних депутатів, проект № 8201, внесений Степаном Курпілем, ще не на часі. Вони вважають, що треба дати можливість «попрацювати» новій редакції Закону «Про інформацію» хоча б півроку, а потім вже вносити зміни. Нагадаємо, закон має вступити в силу 10 травня 2011 року.

 

Степан Курпіль зауважив, що зміни вирішено було внести на Пленумі НСЖУ. Як повідомляла ТК, пропонувалося уточнити термін «оціночні судження» і конкретизувати поняття «журналістський документ». Також автор проекту пропонував розширити ст. 31 Закону «Про інформацію» - «Відшкодування матеріальної та моральної шкоди» - словами: «Суд вправі призначити компенсацію моральної (немайнової) шкоди завданої посадовій чи службовій особі лише, якщо журналіст та/або службова особа ЗМІ усвідомлювали недостовірність інформації та передбачали її суспільно небезпечні наслідки». За словами Степана Курпіля, саме це уточнення стане на заваді написання замовних матеріалів. На думку ж члена комітету Олени Бондаренко, воно, навпаки, призведе до безкарності «джинси».

 

Законопроект № 8136, внесений Арсенієм Яценюком, нагадаємо, пропонував заборонити Нацраді здійснювати свої повноваження, у тому числі бути позивачем, відповідачем та третьою стороною у суді, якщо у її складі менше 6 осіб.

 

Обговорюючи цей документ, Олена Бондаренко зазначила, що «це чиста декларація», а член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Оксана Єлманова зауважила, що статті проекту дублюють вже існуючі правові норми. Зокрема, у Законі «Про Нацраду» вже є така норма: «Нацрада є повноважною при призначенні не менше шести її членів».

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25588
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду