НРКУ відмовляється від УКХ-діапазону частот

31 Березня 2011
18566
31 Березня 2011
17:01

НРКУ відмовляється від УКХ-діапазону частот

18566
Держкомтелерадіо остаточного рішення ще не ухвалив
НРКУ відмовляється від УКХ-діапазону частот

Національне радіо хоче припинити використання передавальних засобів діапазону ультракоротких хвиль для розповсюдження програм УР-1, УР-2, УР-3 у разі їх дублювання передавальними засобами FM-діапазону. Про це зазначив директор департаменту телебачення і радіомовлення Держкомтелерадіо Сергій Абрамов на засіданні колегії Держкомтелерадіо 31 березня.

 

«Малопотужні передавачі у 15 районах Вінницької області практично дублюють роботу двох потужних УКХ- та FM передавачів, тоді як державне фінансування послуг з трансляції програм, виготовлених для державних потреб, вкрай обмежене і потребує значної економії коштів. Отже, використання УКХ-передавачів є недоцільним та економічно необґрунтованим», - сказав пан Абрамов.

 

Про те, що Національна радіокомпанія України відмовляється від УКХ, напередодні, 30 березня, на засіданні Нацради з питань телебачення і радіомовлення заявив генеральний директор НРКУ Тарас Аврахов. На закид члена Нацради Миколи Фартушного, що НРКУ систематично зменшує потужність передавачів, і на запитання, чи планує компанія вносити відповідні зміни до ліцензії, пан Аврахов відповів: «Так, ми повернемо (частотний ресурс) УКХ державі, оскільки це неефективне використання коштів».

 

На засіданні колегії Держкомтелерадіо Тарас Аврахов зазначив, що діючі передавальні засоби довгохвильового, середньохвильового та короткохвильового діапазонів, що транслюють програми НРКУ, фізично відпрацьовані, морально застарілі і мають надзвичайно високі показники енергоспоживання. Водночас сучасні прогресивні радіотехнології дозволяють поширювати інформацію супутниковими каналами, інтернетом та наземними ефірними передавальними станціями з низьким експлуатаційними витратами та високими показниками охоплення аудиторії, зауважив пан Аврахов.

 

«Враховуючи складнощі з отриманням ліцензій на канали мовлення в FM-діапазоні, НРКУ розглядає можливість пріоритетного використання існуючих мереж радіомовлення у середньохвильовому діапазоні», - сказав гендиректор НРКУ.

 

Сергій Абрамов також зазначив, що з метою зменшення фінансових витрат на трансляцію радіопрограм в СХ-діапазоні доцільно здійснити поступову заміну існуючих застарілих СХ-передавальних засобів на високоефективні аналогово-цифрові передавачі, що скоротить витрати на поширення на 30-50 %, а також закладе підвалини для впровадження цифрового мовлення стандарту DRM з мінімальними додатковим витратами. За його словами, зменшити фінансове навантаження на бюджет НРКУ зможе також поширення радіопрограм іномовлення лише супутниковими каналами та мережею інтернет, бо використання приймачів з КХ-діапазоном на сьогодні не поширене за кордоном.

 

Рішення колегії з цього питання прийняте лише за основу, оскільки не всі присутні були згодні з пропозицією припинення використання передавальних засобів УКХ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18566
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лесь.
783 дн. тому
Панове! Ну як ось відучити дикторів радіо, щоб вони частоти передавачів диктували у мегагерцах, а не у якихось "ефемах"? А також хазяїв радіостанцій як відучити до назв радіостанції додавати слово "ефем"? Вони хоч знають, що таке той "ефем"? Слухаєш - то "Ретро ефем", то "Армія ефем", то "Люкс ефем". І "Промінь" теж туди ж - адресу називає "Промінь ефем". Для чого цей геморой? Для солідності? Щоб назва була довшою?
Лесь.
783 дн. тому
Тетяна тут показала свою зверхність перед чоловіком. Навіщо? Ну не можна ж бути такою "русской"!
Іван
4721 дн. тому
УР-1 надано у нас в регіоні досить непопулярні частоти так званого діапазону УКХ-1, 72,63 МГц. практично жоден імпортний приймач не "ловить" станцію із-за того що нижня границя діапазону близько 80 МГц. Вдень з великими перешкодами можна відшукати УР-1 на ДХ діапазоні. А УР-2 і УР-3 взагалі не існують у ефірі. Звісно УР-1 модна почути у проводовій мережі. Також можна почути і УР-2, УР-3 на другій і третій программі, якщо у вас є трипрограмний приймач. Цікаво те, що на вихідні дні співробітники радіовузла вимикають 2 і 3 програми. Для більшості молоді взагалі загадка що з розетки на кухні взагалі щось може мовити - не кажучі аж про магічні 3 програми у 2х дротах... Після загибелі проводового мовлення - а це неодмінно станеться через 10-15 років (звісно якщо щось у цій галузі не зміниться) УР-1,2,3 втратить 90% аудиторії, і якщо не буде нормального мовлення у ФМ, то НКРУ свої "продукти" будуть передавати у пустоту, нещадно витрачаючи кошти з наших гаманців
Андрей
4740 дн. тому
Владу. Чтобы не было смешно, читайте, пожалуйста, внимательнее. Я не предлагал хранить информацию на пленке. Имел в виду, что нельзя хранить информацию на компактах. Потому что, еще раз повторюсь, любой мало мальски грамотный технарь Вам подтвердит - компакт не сохранит информацию так долго, как это сделали для нас пленка и пластинки. А это, как говорять в Одессе - две большие разницы. Почитайте техническую литературу, если владеете языками - иностранную. Там сейчас как раз идет спор и поиск оптимальных технологий долгого хранения информации.
Григорій
4740 дн. тому
А вот хамить, Татьяна, не надо!!!
Татьяна
4740 дн. тому
Я раньше сомневалась в профессионализме госжурналистов, теперь не сомневаюсь - они изжили свои таланты на стукачество и ПОПУлизм. Так и техники, которые работают на НРКУ, все еще парят в мечтах о лентах шосткинского комбината. Да оторвите вы задницу, поедьте в соседние СНГ-страны или еще дальше, в Европу и посмотрите, как развивается радио. Вы говорите, что у вас есть Майдан. Да никто из молодежи его не слушает, а пенсионеры и подавно. И что, кроме ваших "лестных" слов оправдывает миллионные траты налогоплательщиков на такие "майданы"? Не скидывайте со счета интернет пользователей, гляньте статистику 70% месячная аудитория интернетпользователей в возрасте до 45 лет и 18% у радиоточек. И эти цифры ежечасно изменяются в пользу интернета. А если кто и думает, что проводовое вещание нужно для того, чтобы сообщить о катастрофе, то вспомните Чернобыль - никто ничего вам не скажет, в нашей стране это в порядке вещей.
Григорій
4741 дн. тому
Абсолютно правильно, qw! Додам, що найточніше висловлюватись так: "Радіомовні передавачі УКХ (ДВЧ-ЧМ) діапазону". На сайті Концерну РРТ абревіатура ДВЧ-ЧМ розшифровується так: "дуже високі частоти - частотна модуляція, метровий діапазон хвиль: 65,8....74; 88....108 МГц". Оце і є ті дві смуги одного діапазону!
qw
4741 дн. тому
Аффтар новости, учи матчасть. УКВ - это диапазон, а FM - частотная модуляция. Летели два крокодила, один зелёный, а другой - на север. Просто есть два участка УКВ с ЧМ: советский OIRT и западный CCIR, сейчас намного более распространённый у нас. Вот на него и меняют.
Влад
4741 дн. тому
Андрею Не лукавьте насчёт телефона и качества )))) а то читать смешно. Вы и дальше предлагаете информацию сохранять на плёнке. Ей Богу, это уже не смешно.
Андрей
4741 дн. тому
Да, кстати, госпожа Татьяна! О грамофонах, компактах и т.д. Любой более-менее грамотный технарь Вам скажет - на чем лучше всего и дольше всего сохранять информацию. И это далеко не компакты. А вот на пластинках и пленке до нас информация дошла еще со времен "царя гороха". Ведь современный прогрес рассчитан на быструю продажу новинок с последующей заменой их другими формами и форматами. А старый телефон как демонстрировал качественный звук и слышимость 50 лет тому назад, так и демонстрирует.
Андрей
4741 дн. тому
Господа, от проводового радио отказываются не потому, что умирают те, кто привык его слушать. А потому, что: 1. Телекому оно не выгодно, поэтому делает все, чтобы люди отказывались ( качество не поднимают, провода не восстанавливают, цену, помните, пробовали заоблачно поднять). 2. Всегда провода радио шли на линиях с проводами електро. Тепер, когда негосударственные енергокомпании делают реконструкцию (во благо) линий електропередач, они снимают радио провода и не восстанавливают их, не ставят альтернативных линий, а просто уничтожают. Аргументы - мол по ихним стандартам никакие другие провода, кроме електро, на столбах размещать нельзя. 3. При строительстве новых домов не предусмотрено обязательное наличие радиоточки, как раньше. 4. В добавок ко всему, в обществе формируется точка зрения, что проводовое радио - прошлый век. И, к сожалению, так думают уже многие, в том числе и руководство государства. А ведь, если я еще не окончательно забыл школьную программу с физики, если не дай-то Бог что-то наподобие "Фукусимы", ефирные сигналы "лягут" и единственным способом передачи сигнала, инфоромации, оповещения, останутся провода. Старые, новые, оптические, другие. Но ПРОВОДА!
Григорій
4743 дн. тому
Уважаемая Татьяна! Глупости может писать только человек, далекий от проблем радиовещания (а я таким себя не считаю, потому что 30 лет работаю в системе Гостелерадио Украины). С чего Вы взяли, что мы не хотим развиваться? В течение последних 10-ти лет мы трижды подавали заявки в Нацсовет на свободные FM-частоты, но побеждали, как Вы говорите, "денежные мешки"... Поймите, нам есть с чем выходить в FM-диапазон - кроме проводного вещания, рассчитанного на слушателя среднего возраста, мы 15 лет работаем на своей УКВ-частоте (72,08 МГц) - это студия "Майдан", где одна молодёжь. И по формату наш "Майдан" очень близок к FM, но в то же время не похож на другие "FM-ки", которые порой трудно отличить друг от друга... В Киеве в FM-диапазоне работет 31 радиостанция, а в УКВ - 6. FM-частотный ресурс в столице уже исчерпан, поэтому отключаяя последние УКВ-передатчики, государство "убивает" государственные радиокомпании. Особо рассчитывать на Интернет-вещание тоже не приходится. Вы знаете, сколько в Киевской области людей при численности населения 1,7 млн. имеют Интернет? Около 8%, что равносильно численности радиоточек...
Татьяна
4743 дн. тому
Что за глупости пишет Григорий? Если радио хочет развиваться, то нужно сттремиться к новым способам распространения сигнала. От проводового отказываются потому, что умирает население, которое привыкло к "гучномовцям". Сейчас эра мп3-плееров, айподов и т.д. Чего же вы не слушаете грамофон, а перешли на компакты, а потом на мп3-файлы? Нужно развивать фм-вещание (правда Нацрада имела в виду государство, частоты дает только денежным мешкам), интернет-вещание, спутниковое, цифровое... Нужно смотреть на шаг вперед, омолаживать эфир, ориентироваться на 30-летних, а нне 60-летних слушателей. А частоты нижнего укв-диапазона уже давно стали балластом, как и длинные, средние волны. Мощность передатчиков огромадна, финансовый возврат от рекламы минимален. Дешевле держать 20-ть фм-передатчиков, чем один мощный св-передатчик. Жалко, что новая техбаза НРКУ транслируется дряхлой советской моносистемой распространения сигнала.
Влад
4746 дн. тому
потужність-дальність це не лінійна функція, а логарифмічна, тому не кажіть про зменшення покриття у 4 рази - це не правда
Григорій
4746 дн. тому
Якщо колегія Держкомтелерадіо підтримає пропозицію НРКУ припинити використання УКХ-передавачів, які ОДТРК використовують спільно з НРКУ, то це буде ще один цілеспрямований крок до знищення державного регіонального радіо. Покажу це на прикладі радіо "Голос Києва" КДРТРК: упродовж останніх 15-ти років ця компанія здійснювала ліцензійне мовлення на I каналі проводового мовлення (УР-1) обсягом 2 год. 54 хв. на добу і на II каналі проводового мовлення (УР-2) обсягом 2 год. 36 хв. на добу. Для трансляції першої програми у м.Києві та Київській обл. був задіяний передавач 68,51 МГц потужністю 15 кВт. У лютому 2009 року НРКУ з метою економії бюджетних коштів зменшує потужність цього передавача до 4-х кВт (відповідно майже в 4 рази зменшується територія покриття). У січні 2010 року Нацрада на прохання НРКУ скорочує обсяг мовлення ОДТРК на УР-1, зокрема, КДРТРК - до 2 год. 11 хв. на добу (на 43 хвилини менше). Тепер руками Нацради і Держкомтелерадіо КДРТРК хочуть повністю "випхнути" і з УР-2, а це втрата ще 2-х годин 36 хвилин ефірного часу! З 1 лютого ц.р. на пропозицію НРКУ радіовузли ВАТ "Укртелеком", які раніше приймали сигнал з ефіру, забезпечують приймання програми УР-1 лише каналами тональної частоти (простіше кажучи, телефонними парами). За інформацією, що надходить від абонентів Київської області, якість сигналу (звучання) внаслідок запровадження такої схеми розповсюдження програм УР-1 погіршилася. І в подальшому це може бути додатковою мотивацією для відмови населення від послуг проводового радіо. Тепер хочуть вимкнути взагалі і єдиний УКХ-передавач, який транслює програму УР-1 і програму радіо "Голос Києва". Посилаються на те, що, мовляв, у населення залишилось мало радіоприймачів з УКХ-діапазоном. Це при тому, що станом на 01.01.2011 р. у Київській обл. при населенні 1,7 млн. людей залишилось лише 129 тис. 678 радіоточок (вдвічі менше, ніж 5 років тому). Куди ми рухаємось?.. Невже це державі і, зокрема, владі Київщини це не потрібно?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду