«Репортери без кордонів» і парламентський Комітет свободи слова стурбовані ситуацією з «Газетой по-киевски»

18 Березня 2011
21060
18 Березня 2011
08:28

«Репортери без кордонів» і парламентський Комітет свободи слова стурбовані ситуацією з «Газетой по-киевски»

21060
«Репортери без кордонів» і парламентський Комітет свободи слова стурбовані ситуацією з «Газетой по-киевски»

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» стурбована ситуацією, що склалась в «Газете по-киевски». Про це йдеться в листі генерального секретаря «Репортерів без кордонів» Жана-Франсуа Жульяра до власника холдингу «Главред медіа» Ігоря Коломойського, пише «Українська правда».

 

«"Газета по-киевски " не має можливості друкуватись уже протягом тижня, а її журналістам вже два місяці не виплачують зарплату, оскільки "Главред" заблокував її банківські рахунки», - зазначили в організації.

 

«Ваш холдинг послався лише на фінансові причини таких дій, але ми дуже стурбовані тим фактом, що колектив у своїх зверненнях і публічних заявах заявив про цензуру», - йдеться в листі.

 

«Репортери» зазначають, що газета «працювала без бюджету протягом 15 місяців, і її фінансовий стан не сильно змінився останнім часом». Крім того, «на її рахунках заблоковано близько 1,5 мільйона гривень».

 

«Рішення припинити вихід газети було прийнято без будь-яких пояснень, коли "Главред" просто наказав видавництву, яке йому належить, припинити публікацію. Найшвидшим результатом цього рішення буде лише погіршення фінансового стану "Газети по-київськи", оскільки її позбавлено прибутку», - заявили в організації.

 

«Незалежність ЗМІ означає, що не повинно бути ніякого зовнішнього втручання у щоденну політику новинного ЗМІ, навіть зі сторони власника», - нагадують «Репортери».

 

«Буде дуже шкода, якщо внутрішні чвари закінчаться тим, що читачі будуть позбавлені цієї важливої газети. Якщо є конфлікт, його потрібно вирішити прозоро і з колективом», - зазначається в листі.

 

В правозахисній організації, звертаючись до Коломойського, зазначають, що «хотіли б отримати від вас запевнення в тому, що "Главред" сповнений рішучості дотримуватись свободи слова у ЗМІ, які входять до цього холдингу, і що "Газета по-київські" не буде зазнавати ніякого тиску».

 

«Звинувачення у цензурі потрібно спростувати конкретними вчинками. Газета повинна поновити свою публікацію, і дуже важливо, щоб журналісти газети отримали свою зарплатню без затримки», - заявили в організації.

 

Також свою стурбованість ситуацією з «Газетой по-киевски» висловив парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації, який звернувся з листом до президента України Віктора Януковича та власника газети Ігоря Коломойського.

 

Комітет просить звернути увагу на можливі факти цензури в газеті. «Як повідомляє колектив газети, після публікації про підготовку Вашого (президентського. - ред.) спілкування з виборцями, власник газети Ігор Коломойський несподівано прийняв рішення припинити взагалі друк газети та її регіональних випусків, який охоплює сумарну аудиторію до 800 000 тис. читачів. За інформацією редакції, власник газети саме так відреагував начебто на тиск представників влади, які були роздратовані публікацією», - йдеться в депутатському листі.

 

Члени Комітету нагадують, що цензура з боку власника газети прямо заборонена новою редакцією закону «Про інформацію», але у зв'язку з тим, що закону вступає в силу з 10 травня 2011 року журналісти газети в даний час не можуть звернутися до суду щодо захисту своїх прав.

 

Комітет з питань свободи слова та інформації звертається до президента з проханням застосувати свій вплив, щоби переконати власника «Газеты по-киевски» відновити її випуск, не чекаючи рішення суду. «Мова йде не лише про численний журналістський колектив, але й про конституційне право громадян на інформацію, яке порушується через припинення випуску газети», - йдеться в листі.

 

Також депутати сподіваються, що власник газети Ігор Коломойський не зазнавав і не зазнає тиску з боку посадових осіб через критичні публікації його газети про дії органів влади.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21060
Читайте також
28.03.2011 16:30
Наталья Лигачева
29 060
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду