Олена Бондаренко: Головне в законі про відміни квот у радіоефірі – повернути вибір слухачеві

19 Лютого 2011
12574
19 Лютого 2011
10:47

Олена Бондаренко: Головне в законі про відміни квот у радіоефірі – повернути вибір слухачеві

12574
Олена Бондаренко: Головне в законі про відміни квот у радіоефірі – повернути вибір слухачеві

Олена Бондаренко, голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення Комітету з питань свободи слова та інформації, вважає, що законопроект №6342 про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» насамперед спрямований на те, щоби повернути право вибору слухачеві. Про це вона заявила в ефірі ток-шоу «Шустер live» на Першому національному.

 

«У своєму законі я відштовхувалася від найголовнішого, від слухача, його права і свободи вибору. Коли 5 років тому ввели квоти, це призвело до того, що ефір шансонізувався, а нішеві радіо, які займалися джазом, класичною музикою, панком, майже зникли. Ці радіостанції не могли витримувати ці квоти. Більше того, ці квоти привели до того, що закон був абсолютно корупційний. Будь-яку радіостанцію можна було покарати штрафом через ці квоти. Мій крок відносно відміни квот також є й антикорупційним», - коментує Олена Бондаренко.

 

У свою чергу генеральний директор Lavina Music Едуард Клим вважає, що відміна квот насамперед має негативний економічний аспект для індустрії й діятиме на користь виключно зарубіжним артистам, авторам та правовласникам: «Це дуже пов'язано економічно, і, на жаль, гроші тут дуже важливий пункт... Якщо сьогодні українці платять українцям усередині країни, то тепер вийде так, що українці будуть платити зарубіжним виконавцям».

 

Також Едуард Клим зазначає, що на сьогодні слухач не позбавлений вибору в музичних вподобаннях: «У жодного слухача на сьогодні немає жодної проблеми слухати ту музику, яку він хоче, особливо з можливостями інтернету».

 

«Я не відчуваю, що в моїй країні закони робляться для мене як для виробника українського продукту, - коментує новий законопроект співачка, композитор та нардеп Руслана Лижичко. - Для мене абсолютно очевидно, що цей закон буде проти мене». На її думку, українська музика однозначно потребує дотацій та втручання держави для подальшого розвитку.

 

Катерина М'ясникова, виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників, дотримується думки, що введення квот призвело до того, що українська індустрія розвивається не так, як у світі: «У нас немає вузьких нішевих станцій. Всі вузькі нішеві проекти закрилися, тому що вони не можуть витягнути ці квоти... Радіоіндустрія страждає, тому що справді є корупція, справді незрозуміло, яким чином виконувати ці квоти, особливо у вузьких форматах. За п'ять років ми не бачили позитивної динаміки». Пані М'ясникова зазначає: якщо держава хоче здійснювати протекцію української радіоіндустрії, вона може робити це в рамках проекту суспільного мовлення.

 

Противником квот у радіоефірі також є продюсер Олександр Ксенофонтов: за його словами, регулювання силою «ніколи не зможе дати такого ефекту, який би хотілося отримати». З іншого боку, він зазначає, що зняття квоти, про яке йдеться в законопроекті №6342, «ніякого відношення не має до збалансування чи свободи вибору»: «Кількість україномовного продукту зменшиться, кількість якісного продукту не збільшиться. Дешеву нішу буде заповнювати та сама дешева ніша. Шансон залишиться шансоном. Скасування квоти нічого не дає ні для України, ні для свободи вибору». На думку пана Ксенофонтова, треба переробляти закон і робити його таким, щоб насправді він і підтримував українського виконавця, і не заважав радіостанціям розвиватися.

 

Нагадаємо, українські громадські організації закликали Верховну Раду не ухвалювати закону про скасування квот на національний музичний продукт до проведення ґрунтовного громадського обговорення. Відповідне відкрите звернення до голови Верховної Ради Володимира Ливтина і голови Комітету з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка підготували учасники громадської кампанії «Новий громадянин», зокрема Інститут медіа права, «Демократичні ініціативи», «Остання барикада», фундація «Суспільність», ГО «Центр UA» - загалом 26 організацій.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12574
Читайте також
15.11.2011 14:30
«Телекритика»
30 569
22.02.2011 14:07
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
36 382
16.02.2011 14:07
Каша Сальцова, для «Детектор медіа»
2 548
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
4785 дн. тому
"Довбодятли не платять гроші за те, щоб слухати радіо"- это я так понял ты про себя написал. Достойно. Ты сам то читал и понял, что написал. Я могу понять в давние времена, был МАЯК и слушайте. Но сегодня? Жми кнопку и столько всего разного.Что ж ты бедняга постояно на Киркорова нарываешься? Или может тебе список станций и частот выслать? И потом, я уже как-то писал на ТК, если выбирать между нашей родной украинской песней типа - "я выбью все твои зубы и сложу их на полку", и еще кучу дерьма которым НАДО заполнить 50% эфира, то уж лучше Филю слушать. К тому же он у нас "...артист Украины". Что ж ты так на заслуженного бочку катишь.
кокотюха
4786 дн. тому
довбодятли не платять гроші за те, щоб слухати радіо. чи ви платите? і хочете далі замовляти музику? бо робить це тільки той, хто платить. вільний вибір - це не обирати між кіркоровим і басковим, а між кіркоровим, бумбоксом і депеш мод. в цьому довільному переліу один явно зайвий, але саме цього одного - кіркорова - нам тулять. ну, вкусно?
Злой
4786 дн. тому
Кокотюха, совсем плох. Я думал, что ты считающий себя журналистом, как-то способен видеть, что происходит вокруг тебя. А нет, туда же. Так вот, именно Я выбираю, что и кого слушать, где и что смотреть и читать, какие песни, какие каналы. И в эпоху 21 века, все эти тупые квоты, ЦЕНЗУРА, жалкие постановления, дебильные решения, ничего не изменят. Хотели рынок, демократию, свободу личности, а тут введем квоты. Значит те, которые шьют украинские шмотки, делают какую-то технику, и пытаються как-то вытащить себя соревнуясь с китайские ширпотребом, от тебя таких защитных слов не слышат, а украинские (не говорю, что все) бездарные песни, мы должны вкушать. Да, еще и платить за это дерьмо свои деньги? Может быть приведешь хоть один пример, когда великое и настоящее было задавленно ширпотребом?
хм
4786 дн. тому
для не дураков, не идиотов и всяких потаскух-кокотюх. На один стандартный CD диск помещается примерно 12 музыкальных композиций (треков). Соберите даже не за год, а за 2-3 прошедших, 12 треков новых, слушаемых людьми , композиций на украинском языке (я, в данном случа даже не говорю о качестве этих композиций). Когда соберете, обязательно сообщите. А трындеть про выбор/не выбор пространные речи ни о чем и поливать кого-то грязью, это , пока что, извините, сродни пердежу в туалете!
кокотюха
4786 дн. тому
ідіоти, довбодятли і демагоги! про вибір вони говорять... цей вибір, мня, поки що автоматично робиться на користь навіть не українського російськомовного, а російсьомовного російського продукту. і обирають НЕ СЛУХАЧІ, вашу дівізію, а як раз власники студій, яким пох країна, громадянами якої вони є, та її імідж.
Бондаренко - дура!
4787 дн. тому
Як це не про гроші? Вона приймає закон про душу? Ідіотка-маніпуляторша!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду