Громадськість виступає проти скасування квот на національний музичний продукт

15 Лютого 2011
18041
15 Лютого 2011
18:32

Громадськість виступає проти скасування квот на національний музичний продукт

18041
Громадськість виступає проти скасування квот на національний музичний продукт

Українські громадські організації просять Верховну Раду не ухвалювати закон про скасування квот на національний музичний продукт до проведення ґрунтовного громадського обговорення.

 

Відповідне відкрите звернення до голови Верховної Ради Володимира Ливтина і голови Комітету з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка підготували учасники громадської кампанії «Новий громадянин», зокрема Інститут медіа права, «Демократичні ініціативи», «Остання барикада», фундація «Суспільність», ГО «Центр UA» - загалом 26 організацій.

 

Громадськість стурбована прийняттям за основу законопроекту № 6342 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення)», що скасовує норму, згідно з якою музичні твори українських авторів та виконавців мають становити не менше 50% загального обсягу мовлення.

 

«По суті, це означає, що телеканали та радіостанції отримають право взагалі не транслювати українську музику», - пишуть автори звернення.

 

Вони обурені тим, що в назві законопроекту і в пояснювальній записці до нього міститься пряма неправда. «Європейська конвенція про транскордонне телебачення не забороняє встановлення квот на національний музичний продукт у телеефірі, не кажучи вже про радіоефір, якого конвенція взагалі не стосується. Спроба протиставити українську музику європейській і твердження про нібито низьку якість українського музичного продукту не витримують критики й межують із відвертим українофобством», - наголошують вони.

 

Голосуючи за законопроект у першому читанні, депутати проігнорували висновок науково-експертного управління Верховної Ради, яке вказало на невідповідність назви проекту його змісту, невідповідність проекту статті 11 Конституції України, згідно з якою держава має сприяти розвитку музичної культури, і яке рекомендувало відхилити закон.

 

На думку громадських організацій, наслідки поспішного прийняття законопроекту № 6342 для української музичної індустрії й культурного простору можуть бути непередбачуваними.

 

Відтак, вони звернулися до парламенту з проханням не розглядати законопроект у другому читанні до проведення ґрунтовного громадського обговорення, врахування позицій авторів, виконавців, розповсюджувачів та слухачів української музики. Із цією метою пропонують, зокрема, провести комітетські слухання за участі представників громадськості та експертів.

 

Як писала ТК, 1 лютого парламент прийняв у першому читанні законопроект про вилучення квот на українську музику в радіоефірі, автором якого є Олена Бондаренко. Перед тим його підтримав парламентський комітет свободи слова. Також його ухвалення просила Незалежна асоціація телерадіомовників.

 

Натомість народні депутати пропонують звільнити від оподаткування і збору за користування радіочастотним ресурсом україномовні радіокомпанії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18041
Читайте також
15.11.2011 14:30
«Телекритика»
30 601
16.04.2011 12:00
Леся Ганжа, «Дзеркало тижня. Україна»
26 706
22.02.2011 14:07
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
36 398
18.02.2011 14:54
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
29 368
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрій
4817 дн. тому
Як погано коли громадянське суспільство перетворюється на згаю непрофесіоналів популістів. Інститут медіа права у кожній бочці затичка і про тютюно паління вони знають, і радіо вони робили, і пісень українських співали. Насправді поїдають гранти і нічого про реальне життя не знають. Квоти - це утискання. Якщо кожного разу ставити обмеження відповідно до політичної доцільності, далеко можна зайти. Ініціатива про від міну здорова та правильна.
Віталя
4817 дн. тому
Нічого не можна досягнути заборонами та примусом!
mitya
4817 дн. тому
Все-таки силен в нас совок... Так и хочется, чтобы нам что-то запрещали, устанавливали, ограничивали! Во всем мире уходят от ограничейний и квот, а мы- за! Ограничьте нас, а то мы за себя не ручаемся!
Володя БЬІВШИЙ МЕНТ
4817 дн. тому
А я люблю мальчиков целоветь в живот.
Злой
4817 дн. тому
Я например грязь и подстилка Путина.
Злой
4817 дн. тому
Игорь! А ты чья грязь или подстилка?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду