Олена Бондаренко: Ми працюємо над проектом пільгового оподаткування для українських радіостанцій

5 Лютого 2011
18550
5 Лютого 2011
12:58

Олена Бондаренко: Ми працюємо над проектом пільгового оподаткування для українських радіостанцій

18550
Олена Бондаренко: Ми працюємо над проектом пільгового оподаткування для українських радіостанцій

Голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко вважає, що введення квот для національного музичного продукту призвело до знищення нішевих радіостанцій із джазовою, рок-музикою тощо. Про це вона заявила 4 лютого під час ефіру «Великої політики з Євгенієм Кисельовим» на телеканалі «Інтер».

 

«За весь час існування цих квот ми отримали лише один якісний бренд - Джамалу», - зазначила вона, наголошуючи. що квотування радіоефіру не додало популярності українським виконавцям.

 

Також пані Бондаренко розказала, що парламент працює над законопроектом, який передбачає встановлення пільгового оподаткування для українських радіостанцій.

 

Тим часом Юрій Кармазін (фракція НУНС) назвав закон антидержавним, але при цьому висловив переконання, що законопроект не буде прийнято, і навіть якщо його буде проголосовано в парламенті, президент його не підпише.

 

Генеральний директор «Русского радио» Сергій Кузін зазначив, що квота на національний продукт ніяких змін у радіомовлення не принесла. «Талановиті артисти працювали і до квоти, і під час квоти, і далі будуть працювати», - сказав він. Але при цьому, за його словами, при встановленні квоти не було враховано пільги для тих, хто дотримується цих квот. «У 2008 році ми сплатили ліцензійний збір 30 тисяч гривень за 5 ліцензій на Kiss FM, яка входить у наш холдинг. А в цьому році, в умовах 50% квотування - 6 мільйонів 800 гривень. Ця норма діє півтора роки і зовсім випадково співпадає в часі з терміном переліцензування більшості українських радіостанцій. Тобто за рахунок комерційної частини ринку намагаються вирішити серйозну державну програму», - зазначив пан Кузін і порадив створити одну державну українську радіостанцію і просувати її.

 

А Юрій Молчанов, директор Enter music, додав: «Якщо український виконавець пропонує якісний продукт, то він попри всі квоти потрапляє в радіоефір. Чому ви змушуєте слухачів слхати ту музику, яку вони не хочуть слухати?».

 

Однак співаки Марія Бурмака та Олександр Пономарьов виступили на захист квотування, мотивуючи це тим, що закон насамперед захищав національного виробника. У відповідь на закиди щодо малої кількості якісного українського продукту Олександр Пономарьов зазначив, що успіх виконавця на 10% складає талант і на 90% - популяризація у ЗМІ.

 

Нагадаємо, 1 лютого Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №6342 про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення. За це рішення проголосувало 240 народних депутатів, а саме члени фракцій Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина та позафракційні. Цей зареєстрований 26 квітня 2010 року законопроект пропонує вилучити із закону квоти для національного музичного продукту, а саме норму про те, що в загальному обсязі мовлення не менше 50% мають становити музичні твори українських авторів чи виконавців.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18550
Читайте також
22.02.2011 14:07
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
36 382
18.02.2011 14:54
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
29 358
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду