НАМ просить парламент вилучити із законодавства квоти на український музичний продукт

31 Січня 2011
15362
31 Січня 2011
11:09

НАМ просить парламент вилучити із законодавства квоти на український музичний продукт

15362
НАМ просить парламент вилучити із законодавства квоти на український музичний продукт

Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) просить Верховну Раду включити до порядку денного чергової сесії парламенту законопроект № 6342 Олени Бондаренко про внесення змін до закону «Про телебачення і радіомовлення» (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення). Відповідний відкритий лист НАМ поширила 31 січня.

 

Нагадаємо, що цей зареєстрований 26 квітня 2010 року законопроект пропонує вилучити із закону квоти для національного музичного продукту, а саме норму про те, що в загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50% мають становити музичні твори українських авторів чи виконавців. Комітет з питань свободи слова та інформації підтримав цю законодавчу ініціативу.

 

НАМ нагадує, що цей законопроект був включений до порядку денного засідання Верховної Ради 13 січня, але замість нього і низки інших проектів парламент розглянув проблеми лібералізації містобудування.

 

«Цим листом ми втретє звертаємо увагу парламенту на ситуацію в нашій галузі саме тому, що вона вже давно стала критичною. За результатами кожного наступного дослідження аудиторії наші радіокомпанії втрачають своїх слухачів: українці не хочуть слухати два десятки радіопрограм, які не можна відрізнити одну від одної», - заявляють в асоціації.

 

Наводимо текст листа:

 

«Відкритий лист Незалежної асоціації телерадіомовників до Верховної Ради України

 

Щодо приведення Закону України "Про телебачення і радіомовлення" у відповідність із вимогами Європейської Конвенції  про транскордонне телебачення

 

Шановні народні депутати!

 

Вже майже рік на розгляді Верховної Ради України знаходиться проект Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення) №6342 від 26.04.2010 року (ініціатор законопроекту народний депутат Бондаренко О.А.), який спрямований на усунення штучних обмежень для розвитку українських радіокомпаній. 13 січня 2011 року цей проект був включений до порядку денного засідання Верховної Ради України, але замість нього і низки інших проектів Верховна Рада України розглянула проблеми лібералізації містобудування.

 

Цим листом ми втретє звертаємо увагу парламенту на ситуацію у нашій галузі саме тому, що вона вже давно стала критичною. За результатами кожного наступного дослідження аудиторії наші радіокомпанії втрачають своїх слухачів: українці не хочуть слухати два десятки радіопрограм, які не можна відрізнити одну від одної. Ми очікуємо на вирішення цієї проблеми вже понад чотири роки і чим більше спливає часу, тим складніше буде повернути увагу нашої аудиторії після її вирішення.

 

У зв'язку з викладеним вище, просимо вас включити законопроект №6342 до порядку денного чергової сесії Верховної Ради України та підтримати його при голосуванні Верховної Ради України.

 

Виконавчий директор ВГО "Незалежна асоціація телерадіомовників" М'ясникова К.А.»

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15362
Читайте також
15.11.2011 14:30
«Телекритика»
30 598
16.04.2011 12:00
Леся Ганжа, «Дзеркало тижня. Україна»
26 704
22.02.2011 14:07
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
36 396
18.02.2011 14:54
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
29 367
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
В першу чергу слухач, після того радійщик
4831 дн. тому
За Європейською конвенцією - не менше 50% європейської музики. У нас це звузили до не менше 50% української. До інших коментаторів: саме завдяки закону, маємо засилля "Ретро-ФМ" із совєцькою музикою і тиї самих "шансонів". Бо вся музика, випущена до 1991 року, згідно з роз’ясненнями НацРади є відповідником вітчизняної. Ну, а авторів шансону є на порядок більше, ніж, наприклад, джазменів, р-н-б виконавців і т. п. Говорити вкотре про те, що український шоу-біз заповнився попсовим шлаком, думаю, взагалі не потрібно. Квотування відкрило дорогу в ефір нездарам. Якісної україномовної (та й російськомовної, від українських виконавців) музики не стало. Столичні ФМ-ки забили ефір "доньками олігархів" та російськими гуртами з барабанщиками з українським паспортом. Так що скасування квот - безумовно потрібне
Я
4831 дн. тому
А каким образом законопроект № 6342, главной целью которого является "приведення у відповідність із вимогами Європейської конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення" касается эфирного радиовещания???
Дмитро Іванов
4831 дн. тому
Шановний НАМ! Поясніть будь-ласка нам - слухачам та глядачам - як вигладяє у цифрах оце "за результатами кожного наступного дослідження". Бо без посилання на організатора досліджень, дату, перелік питань та репрезентативність аудиторії ВАМ нема віри. Я, як слухач та одночасно як музичний журналіст можу вам аргументовано довести, що "українці не хочуть слухати два десятки" однаковісьньких ФМів, що окупували нині вітчизняний ефір. І що будь які ваші посилання на інтереси аудиторії - абсолютне блюзнірство, бо єдиний інтерес. який мають представлені у НАМ учасники - це гроші, і нічого окрім грошей. Якби ви справді думали про якість музичного мовлення, а ще про соціальну відповідальність українських радіомовників та освітню функцію радіомовлення - то вимагали б від ВР розгляду та впровадження абсолютно інших законів.
Ідіоти
4831 дн. тому
Так, хай живе шансон, смерть українській музиці! Амінь!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду