MySpace піде з молотка

18 Січня 2011
8074
18 Січня 2011
11:02

MySpace піде з молотка

8074
Зірка колишнього лідера ринку соціальних мереж заходить.
MySpace піде з молотка

Багато років тому, коли Руперт Мердок придбав MySpace за 580 мільйонів доларів, багато хто заздрив його інтуїції. Однак зараз News Corp. думає про те як позбутися колишнього лідера серед соціальних мереж.

 

- Брате, я теж працював у MySpace! - з машини, що стояла на світлофорі біля «Ейфелевої вежі» в Лас-Вегасі, визирнув хлопець років тридцяти. До розмови його спровокувала моя футболка за написом MySpace.

 

Незабаром ринок буде переповнений людьми, які реагуватимуть на слово MySpace так само. Компанія оголосила про намір звільнити аж 47% персоналу, а це близько 500 осіб.

 

Вчора шеф MySpace Майк Джонс підтвердив, що News Corp. розглядала різні сценарії розвитку ресурсу, в тому числі продаж, злиття або відділення як незалежної компанії.

 

Зірка MySpace заходить. Мережа була заснована 2003 року і спочатку використовувалася лише в музичній індустрії. А в 2005 році ресурс опинився в полі зору медіа магнату Руперта Мердока, що заплатив за нього 580 мільйонів доларів. У той час багато хто вважав, що Мердок переплатив, але думка змінилась після того, як у 2007 році Microsoft заплатив чверть мільярда доларів за 1,6% акцій Facebook. Рік по тому компанія AOL сплатила за Bebo 850 мільйонів доларів!

 

У той час MySpace був на вершині - на 2007 рік кількість його користувачів у світі становила понад 112 мільйонів (в 2 рази більше, ніж у Facebook!). Навіть за рік, коли сервіс Марка Цукерберґа випередив його за глобальними статистичними показниками, MySpace тримав марку.

 

- Ми не маємо бути першим номером. Наша стратегія полягає в тому, щоб мати якнайбільше прибутку від реклами, - заявив в інтерв'ю Джоель Бергер, директор представництва MySpace в Центральній Європі і Польщі. Він підкреслив, що в США, де компанії найбільше сплачують за рекламу в мережі, ресурс ще випереджає Facebook. Подібна ситуація і в Німеччині.

 

Однак за рік Facebook випередив MySpace і на американському ринку. Сервісові Мердока забракло потужностей - почали закриватися філії, в тому числі і в Польщі. Зараз, за даними Megapanel PBI/Gemius, ресурс відвідує близько 1,3 мільйона польських користувачів. Для порівняння - польських користувачів Facebook близько 8,7 мільйонів.

 

Сигнал про те, що New Corp. буде скорочувати витрати компанії, був отриманий в листопаді 2010 року від генерального директора Чейза Кері. На питання про фінансові справи, він відповів, що видатки компанії є не прийнятними, пояснивши це тим, що в третьому кварталі 2010 року  MySpace отримала на 70 мільйонів доларів менше, ніж за аналогічний період 2009 року.

 

Раніше становище сервісу рятувала домовленість із Google - за три роки співпраці ресурс отримував 900 мільйонів доларів, незалежно від обставин. Однак у новому контракті така співпраця не була передбачена.

 

Хто міг би придбати MySpace? Ходить чутка про те, що ресурс готові купити спільнота розробників ігор Zynga. Також роблять ставки на те, що Мердок знайде покупця серед однієї з інвестиційних компаній.

 

Gazeta Wyborcza

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Томаш Ґринкевич, Gazeta Wyborcza
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8074
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду