Брати Капранови прогнозують кризу видавничого бізнесу

15 Січня 2011
8219
15 Січня 2011
15:32

Брати Капранови прогнозують кризу видавничого бізнесу

8219
Брати Капранови прогнозують кризу видавничого бізнесу
Видавці, письменники та громадські діячі брати Віталій та Дмитро Капранови прогнозують у 2011 році кризу видавничого бізнесу. Про це вони розповіли в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня».

Брати Капранови стверджують, що дані Книжкової палати відображають реальну картину на українському ринку — це стосується як зменшення тиражів, так і зменшення кількості найменувань, що є, насамперед, наслідком економічної кризи.

На думку літераторів, фінансові проблеми, пов’язані з виробництвом книжки, для видавця поглиблюються кризою неплатежів з боку книгарень. Книгарні не хочуть повертати гроші за продані книжки, бо в них також криза: книжки дорожчають, продаються гірше: «А коли йдеться про повернення коштів виробникам, то вони, радше, повернуть кошти російському видавцеві, ніж українському. Тому що російських книжок на ринку більше — близько 80 відсотків, тоді як українських — близько 15 відсотків. Отож вони бояться втратити в першу чергу цього постачальника», — відзначають Капранови.

Ще одна «знаменна», за їх словами,  подія минулого року полягає у тому, що в Україні стало менше однієї книжки на одного українця, що повернуло видавничий бізнес назад у ХХ століття.

Говорячи про преференції, які демонструватимуть у новому році українські видавці, письменники зазначили, що стратегії видавництв будуть продиктовані кризою. Перша тенденція, котра виявляється вже не перший рік, але й далі розвиватиметься, за їхніми словами, полягає в тому, що видавці не вкладатимуть гроші у ризиковані проекти. «Замість того, щоб видати когось маловідомого, початківця або ставити якісь експерименти із формою та якістю, — видавці напружать своїх уже "розкручених" авторів. Як і торік, на нас чекають гучні прем’єри від гучних імен — яскрава ознака кризи», - говорять Капранови. Друга тенденція, на їхню думку, яка поглиблюватиметься у новому році, — це «перекачування грошей у сектор дитячої книжки».

Також Капранови заявляють, що торік Міністерство економіки і колишній Держкомтелерадіо, «видавців просто "кинула" приблизно на 33 мільйони! Грошей, закладених у бюджеті 2010 року на книжки, видавці просто не отримали! Маємо лихе передчуття, що це також стане тенденцією: сказати, пообіцяти й нічого не зробити».

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8219
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду