24-річна редакторка курдської газети отримала 138 років тюрми

10 Січня 2011
7761
10 Січня 2011
20:52

24-річна редакторка курдської газети отримала 138 років тюрми

7761
24-річна редакторка курдської газети отримала 138 років тюрми

Турецький суд виніс вирок Еміне Демір (Emîne Demîr), екс-редакторові єдиної щоденної курдськомовної газети Туреччини, звинувачуваної в пропаганді та підтримці курдських повстанців, а також у членстві в терористичній організації. 24-річна журналістка має провести за ґратами решту життя - встановлений для неї термін позбавлення волі становить 138 років, повідомляє сайт «Репортерів без кордонів».

 

Еміне Демір звинуватили в підтримці Робітничої партії Курдистану, яку вважають терористичною організацією багато держав, серед яких Туреччина, Європейський Союз та Сполучені Штати Америки. Суд видав ордер на її арешт, позаяк вона не відвідувала слухань. За кожну з 84 статей, написаних у 2008-2009 роках, Демір отримала 18 років ув'язнення згідно із статтею 314 Кримінального кодексу Туреччини та статтею 7 закону про боротьбу з тероризмом.

 

Журналістка має право оскаржити свій вирок. Її адвокат Сервет Осен попросив виправдати свою клієнтку в ім'я свободи слова, наголосивши, що Еміне Демір не працювала на РПК, а її публікації слід розцінювати як журналістські матеріали, а не пропаганду.

 

Турецька влада забороняла газету Azadyia Welat вісім разів. Щонайменше восьмеро журналістів цього видання перебувають у тюрмі, зокрема двоє колишніх редакторів, звинувачених за тими ж статтями, що й Еміне Демір. Вони також отримали величезні вироки, зокрема, Ведат Курсун 13 травня 2010 року був засуджений до 166 років ув'язнення.

 

«Законодавче переслідування єдиної курдськомовної щоденної газети Туреччини суперечить політичним заявам про рух назустріч курдській меншині, які влада робить із 2009 року. Курдське питання залишається табу та використовується як привід для судового переслідування багатьох ЗМІ та журналістів у Туреччині», - йдеться в заяві міжнародної організації «Репортери без кордонів». Організація звертається до апеляційного суду області Диярбакир із закликом скасувати ордер на арешт Еміне Демір та переглянути занадто жорстокий вирок, винесений журналістці. «Репортери» також повторюють свою вимогу змінити антитерористчне законодавство та звільнити журналістів, ув'язнених за співпрацю з курдськими ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7761
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кацапня, жидва і турки - останні виродки
4853 дн. тому
"...О, курде! Бережи свої набої, без них тобі свій рід не вберегти. Не заколисуй ненависті силу. Тоді привітність візьмеш за девіз, як упаде в роззявлену могилу останній на планеті шовініст!" Василь Симоненко
айяй
4853 дн. тому
бідна дівчина(
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду