Білоруське ТБ показало фільм про опозиціонерів-самогубців

10 Січня 2011
16250
10 Січня 2011
17:41

Білоруське ТБ показало фільм про опозиціонерів-самогубців

16250
Білоруське ТБ показало фільм про опозиціонерів-самогубців

У Білорусі вийшов на телеекрани фільм, присвячений «підготовці терактів» з боку опозиції - нібито на центральну площу Мінську 19 грудня хотіли вийти юнаки, обв'язані вибухівкою, повідомляє ТСН. Творці фільму стверджують, що опозиція не прагнула виграти президентські вибори, а лише намагалася влаштувати безлад і навіть теракт.

 

Стрічка «Площа. Залізом по склу» вийшла ввечері 9 січня на Першому каналі білоруського телебачення.

 

Глядачі могли бачити, зокрема, відео вилучення електрошокерів, ножів і газових балончиків на кордонах з Росією та Україною і слухати записи телефонних розмов: наприклад, мама телефонує до міліції, і повідомляє, що її 16-річний син обв'язався вибуховими пакетами на зразок поясу шахіда і пішов на площу - «допоможіть мені його впіймати».

 

Білоруська газета «Наша Нива», коментуючи фільм, висловила переконання, що ці розмови - підробка і записані вони на замовлення КДБ.

 

У фільмі зображено, що побиття кандидата в президенти Білорусі Володимира Некляєва ініціювали не співробітники міліції, а його соратники по опозиції - Андрій Санніков, Віталій Римашевський та Микола Статкевич.

 

Нагадаємо, що 19 грудня Некляєв очолював колону своїх прихильників, яка рухалася в бік Жовтневої площі. Некляєв був побитий і з черепно-мозковою травмою доставлений до лікарні, де його затримали співробітники міліції.

 

У стрічці також спростовується інформація опозиціонерів, що штурм Будинку уряду 19 грудня ініціювали провокатори - переодягнені в цивільне міліціонери.

 

Названі імена учасників штурму: це 49-річний Олег Федоркевич, 20-річний Нікіта Ліхавіді, прес-секретар Саннікова Олександр Отрощенко. На закінчення автори картини заявили, що на сьогодні упізнано більше 100 учасників заворушень, а 40 з них вже заарештовані.

 

Тим часом, за словами правозахисників, у кримінальній справі про масові заворушення в Мінську як обвинувачені проходять 25 людей. 23 з них утримуються під вартою, двоє перебувають на підписці про невиїзд.  Серед заарештованих у СІЗО КДБ ув'язнені чотири екс-кандидата в президенти - Санніков, Некляєв, Статкевич, а також Алесь Михалевич.

 

Німеччина, Великобританія, Швеція та Польща наполягають на застосуванні Євросоюзом санкцій щодо Мінська. Очікується, що рішення про санкції буде ухвалено на першій плановій зустрічі глав МЗС країн ЄС у новому році, запланованій на 31 січня.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16250
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду