Залицяння Goldman Sachs до Facebook насторожує

7 Січня 2011
20226
7 Січня 2011
09:47

Залицяння Goldman Sachs до Facebook насторожує

20226
На Уолл-Стріт знову платять шалені гроші за інтернет-компанії. Десять років тому це призвело до гучного вибуху віртуальної бульки. Наглядові органи США звернули увагу на інтерес Goldman Sachs до Facebook
Залицяння Goldman Sachs до Facebook насторожує
Для Марка Цукерберга Новий рік розпочався непогано. Статок 26-річного засновника Facebook, найбільшої соціальної мережі світу, зріс вдвічі. Й це при тому, що часопис Forbes і без того бачить його на 35-му місці серед найбагатших американців. Статок Цукерберга оцінюється в 6,9 мільйонів доларів США. Після того, як американський банк Goldman Sachs вклав у Facebook 450 мільйонів доларів, а російська компанія Digital Sky Technologies додала ще 50 мільйонів, вартість інтернет-фірми Цукерберга зросла вдвічі і становить 50 мільярдів доларів. Відповідно вдвічі зріс і приватний статок засновника Facebook.  

Без обороту, але з високою вартістю
 
Для порівняння: провідний європейський телекомунікаційний оператор – німецький концерн Deutsche Telekom – оцінюється на біржі в 56 мільярдів американських доларів. Однак на цьому спільність між двома компаніями вичерпується. Оборот Facebook не перевищує двох мільярдів, прибуток – нульовий. Оборот Deutsche Telekom натомість становить 83 мільярди доларів, прибуток – 4,5 мільярди. І саме ця різниця і є тим, що багатьох насторожує й примушує згадати 2000 рік: майже без обороту, жодного прибутку, але величезна біржова вартість – характерні риси ажіотажу навколо інтернет-компаній наприкінці минулого десятиліття. Однак ця віртуальна булька швидко лопнула. У вирі кризи загули й акції Deutsche Telekom. Свого часу вони коштували 100 євро, тепер за них дають близько десяти. 

Вихід на біржу в плани не входить 

Виникає кілька запитань. Виходить, божевілля повертається? Значить ми так нічому й не навчилися під час минулої кризи? Чимало передумов справді схожі на те, що відбувалося до 2000 року. Сьогодні на ринку достатньо дешевих грошей. Інвестори шукають можливості, куди б ці гроші вкласти, і вкладають їх у сподівання. У випадку з Facebook такі міркування, можливо, й виправдані: нині ця мережа нараховує 560 мільйонів користувачів в усьому світі, щодня відкриваються тисячі нових профілів. Гігантська платформа, яка вже незабаром сягне обсягів Google. 

Випередити Google – заповітна мета Марка Цукерберга. Він міг би зібрати ще більше грошей, якби вийшов на біржу. Але саме цей крок він відкидає. І все ж таки американська Комісія з цінних паперів і бірж, так звана - SEC, зацікавилася інвестиціями Goldman Sachs у Facebook. Чому? 

Акціонер без акцій 

За даними Wall Street Journal, це урядове агентство зараз розмірковує, чи не варто зобов'язати до надання більш докладної інформації також ті фірми, акції яких не продаються на біржах. При цьому йдеться про спеціальний метод інвестування, який дозволив Goldman Sachs отримати свою частку у Facebook. Власне кажучи, фірми, які перебувають у приватній власності й нараховують понад 500 інвесторів, повинні оприлюднювати певні фінансові дані. Цукерберг, однак, хоче цього уникнути. Аби обійти таке правило, Goldman Sachs, як повідомляють ЗМІ, пов'язав свою інвестицію в соціальну мережу з опцією знайти подальші 1,5 мільярда доларів, які надійдуть від різних капіталовкладників. При цьому банк, однак, виступає в ролі головного інвестора. Аналітик Генрі Блоджет, якого відносять до основних відповідальних за роздмухування інтернет-бульки десять років тому, нині в своєму блозі уже говорить про «приватний вихід на біржу». 

Користувачів Facebook увесь цей театр не повинен зачіпати. Вони й надалі використовують цю платформу для того, щоб повідомити своїм друзям і решті світу, чим вони у цю мить зайняті. До речі, лише в перший день Нового року на Facebook завантажили 750 мільйонів фотографій новорічного святкування. 

Генрік Беме, Володимир Медяний, «Німецька хвиля»
 
Фото - www.dw-world.de
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Генрік Беме, Володимир Медяний, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду