Українську бібліотеку в Москві вдруге обшукали, опечатали та закрили

27 Грудня 2010
15885
27 Грудня 2010
10:48

Українську бібліотеку в Москві вдруге обшукали, опечатали та закрили

15885
Українську бібліотеку в Москві вдруге обшукали, опечатали та закрили

Після другого обшуку, який відбувся 24 грудня, єдину на території Росії Бібліотеку української літератури в Москві опечатано і зачинено. Про це пише УНІАН з посиланням на директора цього закладу Наталію Шарину.

 

Директор підкреслила, що обшук на підставі відповідної постанови проводили слідчі відділу по боротьбі з екстремізмом Центрального адміністративного округу МВС Росії по місту Москві Павло Тимофеєв і Ацамаз Багдаєв.

 

За її словами, в результаті обшуку було вилучено жорсткі диски з комп`ютерів, а також читацькі квитки. Крім того, Наталія Шаріна повідомила, що співробітники МВС Росії під час щорічного вивозу сміття з бібліотеки - старих буклетів, вивісок, стільців - за участі російських телеканалів «Первый» і «Вести» намагалися підкинути в це сміття принесені із собою видання. Як стверджує пані Шарина, спочатку Павло Тимофєєв намагався покласти цю літературу на книжкові полиці всередині бібліотеки, проте після того, як це помітили співробітники і «вигнали його з будівлі», він кинув згорток у сміттєвоз.

 

Наталія Шарина також повідомила, що після того було складено протокол, куди внесли всю цю інформацію, пізніше на місце прибула заступник начальника Управління культури Центрального адміністративного округу Москви Оксана Гришина і заявила, що бібліотека мала бути закритою раніше на підставі нібито відправленого факсу на адресу Наталії Шариної.

 

Директор бібліотеки підкреслила, що під час опечатування і закриття бібліотеки слідчі поводилися неналежно і погрожували їй. За її словами, співробітники МВС заявляли: «Ви погіршуєте своє становище». Пані Шаріна повідомила, що має намір за даним фактом звернутися в прокуратуру і службу власної безпеки МВС Росії.

 

Відповідаючи на запитання, із чим пов'язані такі дії російської влади проти Бібліотеки української літератури, директор сказала: «Це не пов'язано з будівлею. Це пов'язано із чимось серйознішим - з останніми подіями в Москві.  Президент Росії сказав боротися з екстремізмом і націоналізмом - ось вони і борються».

 

Як писала ТК, 23 грудня з Бібліотеки української літератури в Москві для проведення психолого-лінгвістичної експертизи вилучено більш як 50 видань, зокрема, газети «Нація і держава», «Шлях перемоги», «Українське слово», «Національна безпека України».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15885
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду