НАМ просить президента ветувати закон про ліцензійний збір, а Телекомпалата підтримує його ухвалення

23 Грудня 2010
23248
23 Грудня 2010
14:13

НАМ просить президента ветувати закон про ліцензійний збір, а Телекомпалата підтримує його ухвалення

23248
НАМ просить президента ветувати закон про ліцензійний збір, а Телекомпалата підтримує його ухвалення

Незалежна асоціація телерадіомовників просить президента накласти вето на закон «Про внесення змін до статті 31 Закону України "Про телебачення і радіомовлення"», ухвалений Верховною Радою 21 грудня (проект № 7021, зареєстрований Кабінетом Міністрів України від 29.07.2010 року). Відповідне звернення до Віктора Януковича НАМ направила сьогодні, 23 грудня.

 

Як зазначено у зверненні НАМ, Верховна Рада відхилила поправки Комітету з питань свободи слова та інформації, якими Кабінет Міністрів зобов'язували визначати ліцензійний збір у розмірі, що відповідає економічно обґрунтованим витратам, пов'язаним із видачею ліцензій. Асоціація вважає, що набуття чинності законом без цих поправок украй негативно вплине на галузь, що може стати критичним в умовах переходу на цифрове телебачення.

 

«Жодна із запропонованих Національною радою з питань телебачення і радіомовлення методик розрахунку ліцензійного збору не є прийнятною. На наш погляд, проблема пов'язана із тим, що неправильно готується аналіз впливу цих нормативних актів на галузь. Хіба можна встановлювати ліцензійний збір у розмірі 46 тис. грн. для підприємства, яке має середній річний прибуток у розмірі 3-5 тис. грн? Адже за найоптимістичніших прогнозів цей ліцензійний збір повністю поглине прибуток за всі 10 років дії ліцензії, і підприємство перетвориться на збиткове», - пояснила керівник Центру законодавчих ініціатив НАМ Ольга Большакова причини необхідності поправок.

 

У зв'язку із цим НАМ просить президента накласти вето і рекомендувати Верховній Раді прийняти закон з тими поправками, що були внесені профільним комітетом.

 

 

 

 


 

 

Тим часом у Телекомунікаційній палаті України підтримали ухвалення закону, тому що це «дозволить розблокувати процес видачі ліцензій, який був фактично призупинений Національною радою».

 

«Наші зауваження не були принципово відмінними і по суті закріплювали в законі положення, описані в програмі економічних реформ президента України на 2010-2014 роки, а саме, що вартість плати за ліцензію повинна співвідноситися з фактичними витратами на її видачу. Ми впевнені, що при затвердженні методики розрахунку такої плати Кабмін як вищий виконавчий орган держави буде апріорі керуватися вказівками, визначеними президентом України і за участі громадськості оперативно ухвалить якісний документ, що дозволяє поновити процеси ліцензування», - зазначила заступник директора Телекомунікаційної палати України Ірина Козлова.

 

Як повідомляла ТК, 21 грудня Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроект «Про внесення змін до статті 31 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо визначення розміру ліцензійного збору)», відхиливши поправки Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

Відтепер Методику розрахунків розмірів ліцензійного збору та плати за переоформлення та видачу дубліката ліцензії затверджує уряд. Проект методики для Кабміну розробила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23248
Читайте також
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Саша
4869 дн. тому
Якщо так думати і так мислити, то краще взагалі самоліквідуватися і здати ліцензію добровільно. Є багато мовників місцевих, які працюють всупереч владі, принаймні не підігріють їй, але не мають достатньо коштів на оплату ліцензії за новою методикою розрахунку її вартості. Я впевнений, що методика зроблена таким чином, щоб остаточно знищити місцеве мовлення і перерозподілити залишки неколнтрольованого владою медіа-ресурсу між контрольованими гравцями на ринку! Це моя думку і я маю вагомі підставити саме так вважати!
Shaggy
4869 дн. тому
Олександре, відверто кажучи, монополізація в нашій країні стає нормальною річчю. Подивіться на владну верхівку та політичний бомонд - опозиція знищується, свобода слова обмежується і т.д. Невжи Ви вважаєте, що маючи гроші на ліцензію місцевий мовник виживе всупереч бажанню влади? Та годі Вам, це ж смішно!
Саша
4870 дн. тому
Я трішки про інше - все робиться для того, аби місцевий мовник не зміг продовжити ліцензію - одних буде усунуто з ефіру начебто через фінансову неспроможність, інших - через надумані і не завжди обгрунтовані начебто порушення умов ліцензії! Тишком-нишком буде повністю усунуто з ефіру місцевого мовника - ось у чому найбільша небезпека - у монополізації ефіру! Тому застереження НАМу цілком правильні, навіть з економічної точки зору. А щодо ліцензії, то її потрібно переоформляти дуже часто по кілька разів на рік через зміну програмної концепції, адреси, реквізитів, кількості абонентів тощо. І щоразу доводеться платити по 922 грн. наразі. І Невчасно внесені зміни до ліцензії, як відомо, ведуть до позбалення ТРО ліцензії - таких прецедентів вже є кілька, а невдовзі їх буде ще більше! Зрештою, для "Волі" та інших крпуних "кабельників" - це не гроші, а для інших навіть ті 922 грн. - це гроші, які потрібно заробити, а ще сплатити всі податки і виплатити зарплату працівникам!
Игорь
4870 дн. тому
И что? Вы предлагаете устранить КабМин? :) Уж лучше пусть КабМин, чем НацСовет!
Игорь
4870 дн. тому
И что? Вы предлагаете устранить КабМин? :) Уж лучше пусть КабМин, чем НацСовет!
Shaggy
4870 дн. тому
Игорь, не могу не отметить, что КабМин у нас не всегда делает так как лучше... Вспомните Налоговый кодекс.
Игорь
4870 дн. тому
Так или иначе, схему в конечном счете будет утверждать и контролировать КабМин, а не НацСовет. Поэтому не вижу ничего плохого в этой редакции.
Shaggy
4870 дн. тому
Олександре, по-перше, 922грн на працівника компанія платить щомісяця, а ліцензію переоформити потрібно раз на 10 років. Різниця у 120 разів. По-друге, я сам родом з невеликого райцентру на Волині, і мушу сказати, що місцеве МОВЛЕННЯ абсолютно жахливе за якістю - через нестачу матеріалів мовлення неповне, або транслює повний, даруйте, шлак. Місцевий телеканал лише тішить себе думкою про популярність, але напсравді його рейтинги нульові, а все населення отримує місцеві новини з друкованих видань. Я розумію, що для Вас це звучить не дуже приємно, але місцеве теле-, а тим паче радіомовлення вкрай неефективне. Закон ринкової економіки говорить "якщо в тебе немає грошей - шукай їх в іншому місці, а не сподівайся на допомогу держави".
Саша
4870 дн. тому
922 грн. - це не вартість ліцензії на 10 років, а вартість її переоформлення, а таких переоформлень може бути і по кілька у рік. Якщо йде мова про редакцію проводового мовлення, то 922 грн. - це зарплата одного штатного працівника і це значна сума для окмпанії, яка фінансується частково з бюджету, а також змушена здійснювати комерційну діяльність. А якою може бути комерційна діяльність в депресивному районному центрі? Тому тут не варто говорити про відповідальність - вона однакова як у потужного мережевого мовника, так і у місцевого! А місцевий мовник - це чи не єдине джерело місцевої та альтернативної інформації для багатьох соціально незахищених верств населення. А при такій методиці та підході буде остаточно знищено місцевого мовника. Схоже, що все і робиться з такою метою!
Саша
4870 дн. тому
Все ж таки пріоритетним має бути ефірне мовлення, супутникове - якраз там нічого й не змінилося в ліцензуванні - це невелика кількість мовників. А кабельне телебачення - це взагалі окрема парафія і взагалі питання чи провайдер програмної послуги є телерадіоорганізацією і повинен ліцензуватися за загальним принципом, бо це більше технологічний субєкт, до виробництва програмного продукту не має жодного відношення! Тому варто було б внести зміни у закон лише в частині ліцензування кабельного, супутникового, проводового мовлення, з нарахуванням ліцензійного збору яким були справді проблеми, а для ефірного наразі залишити все як є! Від новової методики кабельники виграють, мережевики багато не втратять, а от місцеве мовлення точно знищать, бо знову буде чимало компаній, які не зможуть проплатити ліцензійний збір за новою методикою, оскільки вартість ліцензії суттєво перевищуватиме прибутки місцевої компанії!
Shaggy
4870 дн. тому
Сашо, а яким на Ваш погляд має бути ліцензійний збір? Економічно обгрунтованим? Собівартість будь-якої ліцензії - менше 10 гривень (роздрукувати папірець), але ж тут мова йде про відповідальність. Як можна покладатися на компанію, яка за 10 років не може заплатити 922 гривні за ліцензію? Це ж 7,69 грн на місяць!
Игорь
4870 дн. тому
Вы меня простите, но ИМХО все правильно. Есть отрасли, куда не стоит пускать мелких игроков, иначе начнет страдать качество. Вам нужен откровенно "бюджетный" провайдер радио или ТВ? Яркий пример - банки. Небольшой кризис и половина чуть не задохнулась, а пострадало в первую очередь население.
2Саша
4870 дн. тому
Не только кабельщикам, но и "тарелочникам". У Нацрады был один ответ "Лицензию не дам, потому что не знаю как". Насчет стоимости, то "раньше обед 5 рублей стоил". Нужно учитывать, что этот платеж слишком уж долго был постоянным.
Саша
4871 дн. тому
Не розумію приводу для радості - процес ліцензування ніхто не блокував, а вартість ліцензії на ефірне мовлення не зменшиться, а, навпаки, збільшиться у 10-15 разів за запропонованою Нацрадою методикою. Схоже, що дані зміни на руку лише для провайдерів кабельного телебачення, а для ефірного умови суттєво погіршилися. Тепер аби переоформити ліцензію у звязку із будь-якою технічною зміною - керівника, члена редакційної ради, адреси, банкіських реквізитів тощо доведеться заплатити не 85 грн., а одну мінімальну зарплату, а якщо таких ліцензій кілька? Скажімо, для районного проводового радіо - це значна сума!
Shaggy
4871 дн. тому
Шо я могу сказать? Аллилуйя!!! Наконец-то добрались до возобновления лицензирования
Лежик
4871 дн. тому
Не думаю, что тут стоит все переводить в политическую площадь, ибо как не крути была проблема, которая за полгода умудрилась стать баальшой проблемой, и вчера с ней таки по сути разобрались. Теперь осталось посовещаться "за участі громадськості" и есть шанс, что стоимость лицензии действительно уменьшат чисто до уровня фактических затрат
w_leaks
4871 дн. тому
Чтобы наше ВР да проголосовало за предложения оппозиции? Да их же после этого неделю будет типать))
Лежик
4871 дн. тому
ТПУ по ходу более конструктивны. Выдача лицензий без пяти минут разблокирована и это реально большой плюс, ибо ещё полгодика промедления в исполнении Нацсовета и даже успешные компании склеили бы ласты "бо воно ж неврегульовано, а значить нізяяя".
Лежик
4871 дн. тому
ТПУ по ходу более конструктивны. Выдача лицензий без пяти минут разблокирована и это реально большой плюс, ибо ещё полгодика промедления в исполнении Нацсовета и даже успешные компании склеили бы ласты "бо воно ж неврегульовано, а значить нізяяя".
Лежик
4871 дн. тому
ТПУ по ходу более конструктивны. Выдача лицензий без пяти минут разблокирована и это реально большой плюс, ибо ещё полгодика промедления в исполнении Нацсовета и даже успешные компании склеили бы ласты "бо воно ж неврегульовано, а значить нізяяя".
Pomi
4871 дн. тому
По-моему, НАМ немного поспешила со своей критикой - Кабмину только предстоит утвердить методику расчета стоимости лицензии, а соответственно и внести после консультаций с профильными организациями коррективы в интересах мелких игроков на рынке.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду