Парламенту радять прийняти за основу законопроект Курпіля про роздержавлення ЗМІ

22 Грудня 2010
13902
22 Грудня 2010
20:00

Парламенту радять прийняти за основу законопроект Курпіля про роздержавлення ЗМІ

13902
Парламенту радять прийняти за основу законопроект Курпіля про роздержавлення ЗМІ

Зволікання з роздержавленням призвело до деградації частини комунальних ЗМІ. Таку думку висловили 22 грудня учасники слухань у парламентському Комітеті з питань свободи слова та інформації на тему «Реформування державної та комунальної преси».

 

За словами голови комітету Андрія Шевченка, частина комунальних обласних, районних і міських газет перетворилася на керовані рупори влади, яка використовує цей ресурс для власного піару. «Комунальні ЗМІ здебільшого - це нечесна конкуренція, агітки влади, низькі стандарти журналістики, передпенсійний відстійник», - сказав він.

 

На слуханнях були презентовані два законопроекти про роздержавлення: № 6468 Степана Курпіля і № 7313 Кабінету Міністрів України, який 13 грудня був знятий з реєстрації через порушення процедури (він був зареєстрований до розгляду законопроекту Степана Курпіля і не як альтернативний).

 

На думку Степана Купіля, принципова відмінність між двома законопроектами полягає в тому, що в його документі ініціаторами реформування є журналістські колективи, тоді як в урядовому - роздержавлення є обов'язковим для всіх. «Допомагаючи журналістам стати вільними, ми не повинні їх зробити зовсім вільними - тобто безробітними», - зауважив він. Ще одна ключова відмінність полягає в передачі приміщень ЗМІ. Згідно з проектом Курпіля, це не є безкоштовна передача (за 1 гривню). ЗМІ має отримати приміщення шляхом взаєморозрахунків: друкуючи інформаційні чи рекламні матеріали попереднього власника (за 50% вартості).

 

Зрештою, учасники засідання ухвалили рекомендації слухань. Зокрема, вони радять прийняти за основу законопроект Степана Курпіля «Про реформу державної і комунальної преси» № 6468 та утворити робочу групу із зацікавлених сторін для напрацювання узгодженого законопроекту про роздержавлення.

 

Також учасники слухань радять профільному парламентському комітету контролювати виконання вимог закону про мораторій на відчуження приміщень і майна державної й комунальної преси, та мораторій на розірвання договорів оренди приміщень, у яких розташовані редакції.

 

Згідно з рекомендаціями слухань Державний комітет телебачення та радіомовлення має внести до парламентського комітету й уряду пропозиції щодо реформування комунальних телерадіокомпаній. Крім цього Держкомтелерадіо має попросити Кабмін переглянути фінансові розрахунки проекту роздержавлення, оскільки кризовий 2009 рік є абсолютно неприйнятним для таких розрахунків.

 

Національній спілці журналістів України рекомендують долучитися до організації пілотного проекту роздержавлення за участі первинних журналістських організацій.

 

Тепер Комітет з питань свободи слова та інформації має прийняти рішення щодо законопроекту Степана Курпіля і винести його на розгляд Ради. За словами Андрія Шевченка, якщо парламент його відхилить, тоді готуватимуть наступний законопроект (можливо, він матиме назву «Про особливості приватизації бюджетної преси»), а дата роздержавлення буде визначена політичним рішенням.

 

У комітетських слуханнях 22 грудня взяли участь народні депутати, представники Держкомтелерадіо, Фонду держмайна, НСЖУ, громадських організацій, журналісти, юристи.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13902
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Галина
4866 дн. тому
Журналісти друкованих видань, засновниками яких є влада, і не хочуь роздержавлення. бо бояться втратити заробітні плати і пільги. І вони наведуть сотні аргументів, що таке роздержавлення не потрібне і далі бовтатимуться у совдепівькій калюжі та писатимуть про надої і трактористів з глубинки , а також хвалитимуть секретарів обкомів( голів адміністрацій) Адже така робота ні у яке порівняняя не іде з журналістськими пошуками чи розслідуваннями. А кому воно потрібно. самій владі? не смішіть, будь-ласка. До речі. ніхто з панів із Комітету не підраховува, а скільки коштують бюджетам "словоблудіє" так званих журналстів? Раджу, порахуйте
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду