«Журналістові потрібно частіше озиратися навколо»

3 Грудня 2010
14582
3 Грудня 2010
13:07

«Журналістові потрібно частіше озиратися навколо»

14582
Талановитий погляд Ольги Петрів
«Журналістові потрібно частіше озиратися навколо»

Нещодавно увагу «Дня» привернув сюжет в одному з випусків новин на «5-му каналі». У ньому йшлося про концерт ансамблю японських барабанщиків «Ямата» у Києві. Але нас зацікавила не так тематика сюжету, як, передусім, його подача. Журналістці «5-го» Ользі Петрів вдалося передати динаміку та ритм японського мистецтва та пов'язати його з українським контекстом, що в нашому розумінні є зразком справді якісної репортерської роботи. Під час бліц-інтерв'ю Ольга Петрів розповіла «Дню» про власне бачення новинної тележурналістики та про те, чому увага до деталей важлива.

 

- Коли готуєш сюжет для новин, важливо, щоб це був не просто начитаний прес-реліз і якісь змонтовані кадри. Журналістові потрібно частіше озиратися навколо і помічати деталі. Деталі притягують глядача. І динаміка!!! Ніколи в своїх репортажах не можу обмежитися двома-трьома синхронами - їх в мене завжди багато, і дуже коротеньких - так легше сприймається. Є надія, що той, хто дивиться, додивиться до кінця. Зазвичай в моїх сюжетах багато люфтів - співи, танці, штовханина, крики - такі шматки реального життя з його звуками, люблю показувати, як люди балакають між собою, ніби не помічаючи камери - це справжнє.

 

Я намагаюся працювати так, щоб цікава мені тема обов'язково стала цікавою моїй аудиторії. Наприклад, якщо це презентація міні-кіно «Це наша щедрик-щедрик-щедрівочка», у створенні якого взяв участь Олег Скрипка, важливо не лише переказати, що Скрипка переспівав «Щедрик». Цікавіше не просто поставити його перед камерою, щоб він розповів про свою роботу, а показати, як він вчить дітей співати «Щедрика», як він їм пояснює, що то за пісня така. Оскільки йдеться про анімаційне кіно, логічно ще поспілкуватися і з відомим українським мультиплікатором Степаном Ковалем, який його створював.

 

Після того, як мій сюжет готовий, я майже завжди дивлюся роботи журналістів інших каналів - цікаво знати, як цю подію сприйняли інші.

- Свій сюжет про концерт японських барабанщиків ви розпочали із зауваження, що останнім часом українці також багато барабанять, щоправда, переважно у каструлі та сковорідки під час мітингів і протестів. Вміння поєднувати різні контексти - також важливе для журналіста...

- Асоціації - це важливо. Чи не щодня я чула, як барабанять на різних протестах -мовних, податкових. У даному випадку я не впевнена, що апелювала б до українського досвіду, якби організатори концерту дозволили більше поспілкуватися з барабанщиками. Забракло матеріалу, тому довелося хитрувати. Оскільки протестні настрої сьогодні домінують у суспільстві (я сама була на мітингах на захист української мови), ми використали революційну тему та відповідне відео.

 

Для журналіста дуже важливо вміти швидко зорієнтуватися, знаючи, чим живе його суспільство.

Є теми, які повторюються з року в рік. Тоді постає проблема, як зробити сюжет оригінальним, відмінним від попередніх. У таких випадках я завжди намагаюся знайти щось нове.

 

- Тема свободи слова стала для України останнім часом гостро актуальною. Чи відчули ви це на собі? Як, на вашу думку, правильно боротися за свободу слова?

- Я не стикаюся з утисками. Можливо, тому, що працюю над культурними темами. Мені дуже пощастило - я їжджу на зйомки і щоразу бачу й чую якусь красу, отримую від цього насолоду. Але в політичний бруд не лізу. Політику спостерігаю тільки з матеріалів моїх колег, які вміють талановито й оригінально її висвітлити. І ніхто їм не забороняє показати це так, як вони вважають за потрібне. Цензура є хіба що моральна. Щось надто відверте, еротично-сексуальне й лайливо-непристойне ми навряд чи будемо показувати. Так що ніхто мене не утискає, більше стикаюся з загальмованістю чиновників, коли потрібно отримати коментар, а вони футболять. А як боротися з цим явищем на рівні всієї країни, я не знаю. Звичайно, потрібно доносити інформацію про випадки цензури до громадськості. Чим більше людей про це знатимуть, тим більше вони цьому протистоятимуть і тим менше боятимуться.

 

- Днями «5 канал» оприлюднив своє звернення до найвищих державних осіб із вимогою провести розслідування щодо інциденту, коли журналісту та оператору каналу охорона не дозволила зайти до намету, де відбувалися переговори підприємців з В. Януковичем та М. Азаровим. Як розвивається зараз ситуація? Чи будуть, на вашу думку, задоволені вимоги каналу?

- Така ситуація неприпустима в демократичній країні. Навіть якщо журналіст запізнився (нашому каналу, очевидно, пізніше стала відома інформація про зустріч високопосадовців з підприємцями), охорона мала поводитися більш стримано. Мені смішно читати коментарі про те, що канал навмисне послав із журналістом оператора-дівчину, щоб організувати якісь там провокації. Це неправда. Мені здається неправильним вивищувати одні канали і принижувати інші. А наш журналіст поводився адекватно: він хотів отримати інформацію, а йому перешкоджали.

 

Вікторія Скуба, «День»

 

Фото - www.day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вікторія Скуба, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14582
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду