Нацрада з телебачення та радіомовлення все одно хоче незаконно перевіряти телерадіокомпанії

19 Листопада 2010
36206
19 Листопада 2010
15:54

Нацрада з телебачення та радіомовлення все одно хоче незаконно перевіряти телерадіокомпанії

36206
Нацрада з телебачення та радіомовлення все одно хоче незаконно перевіряти телерадіокомпанії

Днями у своєму блозі я надрукував нашу відповідь Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення, яка дуже хоче перевіриті телеканал «Твi». Зрештою, їм постійно хочеться когось перевіряті. Це ж так зручно - приходять якісь люди, їх гостинно зустрічають, годують та поять, ще й просять різними можливими засобами не ставитися строго та вимогливо. Таких людей і організацій - десятки. Це і податкова, і пожежники, і санстанція... Саме тому у ці «хлібні» місця і влаштовуються на роботу по знайомству, блату. Тому так складно влаштуватися чиновником, навіть незважаючи на низькі зарплати.

 

За час мого керівництва телекомпаніями мені доводилося не раз приймати перевірки з Нацради. Нам не шкода зробити черговим перевіряючим екскурсію по телекомпанії і показати документи. Але зараз у нас немає на це часу. Перед нами стоять серйозні творчі завдання. Врешті решт після того, як ця Нацрада незаконно намагається обмежити наше мовлення, нам потрібно весь свій час приділяти ефективному управлінню. Тому що кабельний канал на рекламі може заробити лише третину від коштів, який заробляє канал ефірний. А для того, щоб виробляти новини і залучати до роботи талановитих журналістів, потртібні кошти.

 

Через те витрачати час на спілкування з чиновниками, які приймають проти нас протизаконні рішення, замість того, щоб нам допомагати, у нас немає жодного бажання. Ми бачимо, як призначалися члени Нацради. Багатьох з них не затвердив профільний комітет. Дехто з них не має необхідного п'ятирічного професійного стажу, як це вимагає закон. Крім того, як писалося в пресі, багато хто з них залежить від голови СБУ, медіа-магната Хорошковського, який сам висловлювався неодноразово проти нашого мовлення в ефірі на отриманих нами законним шляхом частотах.

 

Тому ми і спираємось лише на закон. А закон, тобто Конституція, у 19-й статті чітко забороняє Національній Раді, як і будь-якому іншому державному органу приймати рішення з питань, не внесених до їх компетенції. Повноваження Нацради на здійснення перевірок не містяться у жодній із статей жодного закону. Ось що прислала анонімна прес-служба Нацради на нашу електронну скриньку, як і на електронні скриньки інших компаній:

 

УКРАЇНА

 

НАЦІОНАЛЬНА РАДА УКРАЇНИ

 

З ПИТАНЬ ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ

 

ПРЕС-СЛУЖБА

 

вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601 www.nrada.gov.ua

 

т/ф.: 278-75-75 E-mail: pressa@nrada.gov.ua

 

Коментар щодо заяви М. Княжицького «Закон не дозволяє Національній раді здійснювати перевірки»

 

У даному випадку, як і неодноразово раніше, Микола Княжицький не лише перекручує факти, а напряму своїми заявами вводить в оману громадськість.

 

Національна рада відповідно до ст. 1 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» є конституційним, постійно діючим колегіальним органом, метою діяльності якого є нагляд за дотриманням законів України у сфері телерадіомовлення, а також здійснення регуляторних повноважень, передбачених цими законами. Стаття 13 цього ж закону визначає, які саме наглядові повноваження належать до компетенції Нацради.

 

Відповідно до ч. 4 ст. 71 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» відповідальність за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення встановлюється на підставі документальних свідчень, актів перевірки телерадіоорганізацій, звернень визначених цим Законом органів державної влади.

 

А у відповідності до ч.5 ст. 72 цього ж закону Національна рада приймає рішення про застосування санкцій на підставі наданих документальних свідчень, актів перевірки чи подання визначених цим Законом органів державної влади.

 

Тому 7 липня ц.р., у повній відповідності до чинного законодавства, було прийнято рішення Національної ради N886 «Про затвердження Національною радою Плану проведення перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги України на друге півріччя 2010 року», згідно з яким було заплановано перевірку ТОВ «Телекомпанія «ТелеРадіоСвіт».

 

 

Як видно з відповіді, прес-служба ще раз підтвердила мою правоту. Немає у законі статті, яка б прямо дозволяла Національній Раді перевіряти компанії. Нацрада може, як видно з закону, користуватися актами перевірки інших державних органів, але не здійснювати ці перевірки самостійно. А для того, щоб виконувати нагляд за дотриманням законів, достатньо самим їх не порушувати, дивитися телевізор і слухати радіо. Там видно і чути, що показуємо ми і всі наші колеги, які теж потерпають, але, сподіваюся, тепер уже не будуть потерпати від незаконних перевірок.

 

Я звернувся за коментарем до директора юридичної фірми «Юрімекс», кандидата юридичних наук, доцента, адвоката Данила Гетьманцева. І ось що він відповів: «Коментар на заяву пана М.Княжицького, розповсюджений Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення вочевидь свідчиіть про обгрунтованість позиції пана Княжицького. Виходячи з двох обставин. По-перше, розповсюдження коментаря свідчить, що Нацрада сама усвідомлює відсутність правових підстав на проведння перевірок телерадіооргнанізацій, спираючись на діючу редакцію закону. По-друге, намагання вкласти в коментар перелік правових підстав для проведння перевірок Нацрадою може викликати посмішку навіть у студента 2-ого курсу юрфаку. Сам факт того, що Нацрада не змогла знайти інших, окрім наведених у коментарі правових норм, що начебто закріплюють повноваження цього органу, підтверджує безпідставність позиції Нацради. Вбачається, що юристи Нацради просто, користуючись функцією «пошук», знайшли всі згадки слова «перевірка» в законі та виклали цитати у своєму коментарі. Зверніть увагу - жодна з наведених статей не містить у собі повноваження цього державного органу на здійснення перевірок. Нацрада може здійснювати наглядові функції, спиратися на акти перевірок інших органів державної влади, але не приходити з такими первірками в телерадіокомпанії. Анонімний автор, що підписався «прес-служба» ігнорує статтю 19 Конституції України, яка забороняє державним органам приймати рішення, що не внесені до їхньої компетенції. Посадові особи, які приймають рішення про проведння таких первірок діют вочевидь з перивищенням наданих повноважень, що може за певних обставин містити в собі склад кримінального карного злочину».

 

Від себе хочу додати заради справедливості, що і минулий склад Нацради здійснював незаконні перевірки, незважаючи на те, що у 2005 році законодавець позбавив цей орган таких повноважень. Але колись ми, громадяни, повинні зрозуміти, що незаконному тиску безвідповідального чиновництва потрібно покласти край. І журналісти в цьому повинні бути першими.

 

Микола Княжицький, «Українська правда. Блоги»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Княжицький, «Українська правда. Блоги»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36206
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду