Дуля замість інформації

18 Листопада 2010
30996
18 Листопада 2010
09:13

Дуля замість інформації

30996
Висвітлюючи розгляд Податкового кодексу та найчисельнішу добровільну акцію протесту з часів Майдану, теленовини зосередились на видовищах і уникали серйозних питань, а «Інтер» відверто маніпулював
Дуля замість інформації

Якщо 16 листопада ви не змогли чи не схотіли приєднатися до загальнонаціональної хвилі протестів проти ухвалення Податкового кодексу (дотепники вигадали для цього документа абревіатуру КАТ, кодекс Азарова-Тігіпка), то, напевно, все ж не оминули ввечері своїх блакитних екранів, прагнучи довідатись, чи справді в Україні починається, як дехто каже, «другий Майдан». 

 

Факт позитивний: жоден із телеканалів не насмілився проігнорувати тему взагалі. Більшість розпочали з неї випуски новин, за винятком «Інтера», який вважав важливішою інформацію про вибух кисневого балона в херсонському дитсадку та радісну звістку про обіцянку МВФ надати другий транш кредиту Україні. А також 5-го каналу: його сильніше за податкові пертурбації вразило звільнення Леоніда Черновецького з посади голови Київської міської державної адміністрації. Деякі канали (Новий, 5-й, ТРК «Україна») присвятили темі до третини матеріалів випуску, тоді як інші (Перший національний, ICTV) обмежились одним розгорнутим сюжетом.

 

Факт негативний: попри досить докладне висвітлення, системної картини того, що відбувалося в Києві та регіонах, не дав ніхто; спроба ж сумістити картинки різних каналів, зібрати їх у пазл дає шизофренічний результат. Маніпуляції тут поєднуються з прагненням до інфотейнментної видовищності, неперевіреними фактами та хибними тлумаченнями.  

 

Хто більше?

 

У Києві біля Верховної Ради зібралися «кілька тисяч» («Інтер»), «тисячі» - 6 за міліцейськими даними і 40 за власними (ICTV), 7 і «понад 30» (Перший національний, 5 канал), 7 і 40 тисяч (СТБ), 7 і «майже 50» тисяч (Новий канал), «десятки тисяч» - 10 і «близько 47» тисяч (ТРК «Україна»).

 

Про те, на який слизький ґрунт стають журналісти, намагаючись оцінити кількість учасників будь-якого масового заходу, «Медіаграмотність» уже писала. Однак у цьому випадку йдеться не про власні оцінки, а нібито про отримані, з одного боку, від міліції, з іншого - від організаторів мітингу. Різницю між 6000 і 10 000, 30 000 і 50 000 неможливо списати на «статистичну похибку». Як можна було отримати з одних і тих самих джерел настільки різні дані, незрозуміло. Виходить, що найчесніше вчинив «Інтер», сказавши про «тисячі» - можливо, одиниці тисяч, а може, й десятки :).

 

Те, що правоохоронці в Україні традиційно применшують кількість учасників опозиційних та протиурядових акцій, загальновідомо. Але цього разу й відео, і фото, і свідчення присутніх на акції дозволяють з упевненістю стверджувати, що дані міліції занижено в кілька разів. Журналісти ж, замість упіймати перших на свідомому применшенні, а других, можливо, на перебільшенні своєї потуги, залишили глядачам можливість обирати, яка версія їм більше до вподоби - малолюдного чи велелюдного виступу.

 

Гнилі помідори

 

Служба - службою. Про це журналісти активно провладних телеканалів не забувають. Ось як, наприклад, виглядає баланс у розумінні Валентини Левицької з «Інтера».

 

Позиція влади щодо кодексу: «Замглавы бюджетного комитета Владислав Лукьянов рассказывает об основных положениях. Налог на прибыль предприятий снизить с 25% до 16% в течение 4 лет. Ставку подоходного планируют увеличить для тех, чье жалованье превышает 10 минимальных зарплат. На сегодня это - чуть более 9 тысяч гривен. НДС также собираются снижать с 20% до 17%, но с 2014 года. И главное, по мнению Лукьянова, - в кодексе существенно ограничивают полномочия налоговых органов.

Владислав Лукьянов, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: "Запрещается изъятие первичной документации, то есть мы сделали все, чтобы до минимума свести злоупотребления налоговых органов. Запрещается отказываться от приема деклараций"», - викликає в людини, яка не займалася ґрунтовним вивченням питання, подив: і що вони «такого» знайшли в цьому кодексі, нормальні ж пропозиції!

 

Далі бачимо таке: «Оппозиция в проекте кодекса фискальных послаблений не увидела - все те же проверки, но с другим названием.

Ксения Ляпина, народный депутат Украины, фракция НУНС: "Це - ті самі оперативні перевірки: без попередження платника податку, без його присутності, з обстеженням приміщень. Іншими словами, всі гачки, за які тягнути бізнес, податкова для себе залишила".

Валентина Левицкая, корреспондент: Особенно возмущают представителей меньшинства новшества в налогообложении малого и среднего бизнеса. Из списка тех, кто может работать по упрощенной системе, вычеркнули программистов, агентства недвижимости, юристов, ювелиров и многих других.

Наталья Королевская, народный депутат Украины, фракция "БЮТ-Батькивщина": "Малый и средний бизнес выводят в резервацию. Это приведет к тому, что более миллиона людей выйдут на биржу труда, более миллиона людей в нашей стране останутся безработными".

Валентина Левицкая, корреспондент: Нормы ужесточили, чтобы вывести некоторые виды бизнеса из "тени", - отвечают регионалы.

Алексей Плотников, народный депутат Украины, фракция Партии регионов: "Якщо раніше на спрощеній системі оподаткування були ті види діяльності, які, наприклад, були пов'язані із оптовим обміном іноземної валюти, з торгівлею горілчаними виробами, з торгівлею металобрухтом - ешелонами за кордон - то цього зараз немає. Можливо, це комусь не подобається".

Валентина Левицкая, корреспондент: Остальным упрощенцам предложили альтернативу: если годовой оборот не превышает 300 тысяч гривен, можешь работать и дальше без кассового аппарата. Если зарабатываешь от 300 до 600 - устанавливать его придется. С двух до четырех увеличили и число рабочих, которых может нанять мелкий предприниматель. Оппозиция все предложения власти воспринимает в штыки и в знак протеста запускает под купол Рады шары с куском пенопласта, на котором - комбинация из трех пальцев».

 

Схематично «збалансований» сюжет виглядає так: влада впевнено аргументує свою позицію, оперуючи цифрами → опозиція розсипається в емоційних звинуваченнях, не заперечуючи конструктивну, наведеного владою → влада впевнено відповідає й на ці на звинувачення → опозиція показує дулю.

 

Інший журналіст «Інтера», Євген Кожирнов, розповідає про акції протесту. «В качестве инструментов политической борьбы частные предприниматели использовали туалетную бумагу, гнилые помидоры и мелкие монеты, которыми забросали здание парламента. После предыдущих акций протеста законодатели пообещали бизнесменам пойти на уступки. И хотя ряд предложений учли, предприниматели считают, что этого недостаточно». Варвари? Не просто варвари - варвари нетутешні, приїжджі: «По оценкам милиции, на столичном митинге собралось около 6 тысяч человек. Сами предприниматели утверждают: в Киев их приехало в несколько раз больше». Тонкий натяк на те, що протестувати проти Податкового кодексу можуть лише провінціали (хоча насправді київські підприємці становили значну частину учасників акції в столиці).

 

У своїх варварських регіонах варвари наробили біди - «ексцесів», як це називає пан Кожирнов: «В Хмельницком наиболее активные участники протестов выломали двери областной госадминистрации. Немного успокоившись, бизнесмены отправили совместное обращение к Президенту с просьбой ветировать документ.

Евгения Пастухова, частный предприниматель: "Сьогоднішньою акцією ця непокора не завершиться. Ми будемо стояти до кінця і сподіваємось, що Президент України накладе вето на цей Податковий кодекс, навіть якщо він буде прийнятий Верховною Радою в такому ганебному вигляді".

Евгений Кожирнов, корреспондент: Бизнесменам из Черновцов взять здание госадминистрации штурмом не удалось. Они решились на другой кардинальный шаг - перекрыли центральную площадь города. Остановили даже общественный транспорт.

Водитель троллейбуса: "Ми сьогодні вже третій раз стоїмо. Нехай виясняють стосунки, отам площу хай займають. Чого повинні тролейбуси страждати?"». Пролетаріат, отже, дармоїдів-мітингувальників не підтримує.

 

І нарешті позитивна розв'язка: «Киевским же митингующим под вечер удалось договориться с законодателями. Инициативная группа встретилась с членами профильного комитета. Депутаты пообещали учесть в новом Налоговом кодексе пожелания бизнесменов, а участники акции заверили, что останутся в Киеве до пятницы, чтобы лично наблюдать за процессом законотворчества». Але ж чимало поправок, які суперечать вимогам підприємців, уже ухвалено! Вони справді передали до ВР свої пропозиції та зауваження, однак регіонали жодного разу не стверджували, що врахують їх усі! Навпаки, СТБ наводить такий синхрон депутата Владислава Лук'янова: «Я ничего не обещаю. Я хочу сказать, что мы обнаружили ряд вопросов, ряд проблем, мы делаем анализ тех проблемных моментов, которые существуют, и смотрим, что можно изменить».

 

Отже, твердження про замирення між учасниками мітингу та депутатами більшості - перебільшення. Чи то пак, маніпуляція.

 

Ретельніше треба

 

Канали - побратими «Інтера» у справі малювання німба над головами Януковича та Азарова діяли значно менш відверто. Наприклад, у сюжеті Сергія Никифорова бачимо адекватне висвітлення результатів зустрічі представників підприємців та депутатів: «Натомість нові побажання внесли пікетники. Представники парламентської більшості таки зустрілися з їхніми делегатами. Окремі вимоги пообіцяли врахувати» (хоча, забігаючи вперед, зазначимо, що повноцінної інформації про перебіг і підсумки цих переговорів не дав ніхто).

 

Однак збалансований і стриманий загалом сюжет «прикрашає» уривок, присвячений нетерпінню, з яким на Податковий кодекс чекає однойменна адміністрація: «Тим часом кодекс із нетерпінням чекає податкова. Її представники кажуть, що і податківцям, і підприємцям із єдиним документом працювати буде легше, а критику на адресу проекту називають вимушеною.

Сергій Лекарь, заступник голови Державної податкової адміністрації України: "Розв'яжуть руки, зав'яжуть руки, будуть якісь певні посилення... Я б хотів, щоб просто хтось взяв і показав, де вони бачать норми... порівняно із сьогодні діючим документом посилились певні норми? Де пройшли якісь певні посилення проведення перевірок, де якісь нові підстави для проведення перевірок? Я цих елементів і цієї дискусії не бачу"».

 

Виникає чимало запитань до тверджень про те, що підприємцям буде легше працювати з цим Податковим кодексом, і про те, що критика є «вимушеною», а головне - про те, що ніхто не наводив аргументів проти Податкового кодексу. Наводили, ще й як. Ось тільки в ефірі Першого Національного, як і більшості інших телеканалів, почути їх було неможливо.

 

ICTV дав загалом збалансований сюжет Володимира Горковенка, у якому об'єднав (як і Перший) події у ВР та під її стінами. Хіба що варіативність відображеної в матеріалі дійсності зашкалює: «Люди вимагають не ухвалювати новий документ і просять допомоги у президента. Кажуть - їхні пропозиції до закону проігнорували, а передбачені зміни багатьох призведуть до банкрутства. Натомість творці кодексу вважають документ збалансованим і зазначають, що усі охочі мали можливість внести свої пропозиції», «В порядку денному на вівторок майже 50 питань. Але весь свій оптимізм депутати витратять на одне питання, але в чотирьох томах. Парламент взявся за розгляд Податкового кодексу. Понад дві тисячі сторінок. Із майже п'яти тисяч пропозицій враховано менше половини. Але в профільному комітеті запевняють, що почули усіх». Піди, розберися, чиє «але» слушне, а чиє хибне. А найкраще запам'ятовується завжди останнє зі сказаного.

 

Останнім у податковій темі в новинах ICTV пролунало: «Податковий кодекс буде нейтральним по відношенню до доходної частини бюджету, тобто дефіцит кошторису через ухвалення документа не зросте, - вважає представник Міжнародного валютного фонду в Україні Макс Альєр. Фіскальна політика уряду в середньостроковій перспективі, вважає він, має бути спрямована на зменшення закордонних запозичень. МВФ задоволений діями уряду в цілому».

 

«З зарплати в десятикратному розмірі»

 

Народні депутати Юрій Одарченко, Сергій Сас та Михайло Волинець під час розгляду Податкового кодексу у Верховній Раді зробили телевізійникам справжній подарунок - вражаюче видовище: під склепіння сесійної зали злетіли надувні кульки, що несли зображення дулі. Це обурило голову ВР Володимира Литвина. У стенограмі засідання цей момент виглядає так:

 

«Я просто секретаріат прошу зафіксувати, хто це з народних депутатів зробив, ми із заробітної плати вирахуємо, щоб робітники, про яких так вони турбуються, ставили ліса  і знімали оці їхні художні твори, із зарплати народних депутатів України.

Я зараз поставлю на голосування, шановні колеги, пропозицію, щоб вирахувати із заробітної плати народних депутатів у десятикратному розмірі за цю ганьбу, яку вони творять у сесійній залі. У десятикратному розмірі. Прошу голосувати. Прошу проголосувати. Прошу голосувати.

За-244

Рішення прийнято».

 

У мене як громадянина виникає тут питання: за що проголосували 244 депутати? Що означає «вирахувати з заробітної плати народних депутатів у десятикратному розмірі», яким буде штраф, хто визначить суму? Який статус має це рішення і як буде контролюватися його виконання? Підтримання більшістю поданої з голосу неконкретної, емоційної пропозиції спікера є симптоматичним для українського парламентаризму.

 

Це саме питання зацікавило Ірину Павленок, кореспондента «1+1», і вона запитала про це Сергія Саса, який відповів: «Хотів уточнити, скільки ж це, 10-кратний розмір, у Володимира Михайловича. Він мені пояснити, на жаль, не захотів. Можливо, побачимо пізніше». Також наведено коментар лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, який прокоментував витівку опозиціонерів так: «У нас ведется совершенно конструктивная работа над довольно серьезным документом. Поэтому нас игрушки в зале в данном случае не интересуют». Виникає закономірне питання: навіщо ж тоді фракція ПР підтримала пропозицію накласти за ці «іграшки» невизначене покарання?

 

Ольга Сніцарчук у сюжеті для 5-го каналу навела розгорнуті слова Литвина: «Посталю на голосування, шановні колеги, пропозицію, щоб вирахувати з заробітної плати народних депутатів у десятикратному розмірі за цю ганьбу, яку вони творять в сесійній залі. В 10-кратному розмірі такому хитруванчику. А потім підете у суд із Сасом разом. Або хай ставить драбину і достає», той самий коментар Саса, що на «1+1», однак із її матеріалу навіть не зрозуміло, що було ухвалене якесь рішення.

 

«Інтер» також переказав історію з кульками, навівши навіть пояснення символу дулі від Сергія Саса. У матеріалі Валентини Левицької зазначено: «Такая демонстрация чувств возмутила другую часть зала и большинство проголосовало за то, чтобы оштрафовать зачинщиков». Цікаво, чи не виникне у Валентини Левицької запитань, якщо її керівництво повідомить, що її «оштрафовано в десятикратному розмірі»?

 

Ольга Червакова з СТБ та Наталія Кравченко з ТРК «Україна» детально, з кількома синхронами представників різних таборів, описали конфлікт, але про суть рішення не сказали нічого. Новий канал показав дулю, але не голосування за штраф. Перший показав дулю і синхрон Литвина про штраф, але - жодних пояснень.

 

Лише Володимир Горковенко з ICTV потрудився з'ясувати й пояснити глядачам, що йшлося про «десятикратну вартість роботи працівників Секретаріату, які зніматимуть дулю». Й навів коментарі Михайла Волинця, який планує оскаржувати це рішення в суді.

 

Навіщо так багато писати про дулю, яка, в принципі, мало стосується Податкового кодексу? З тієї простої причини, що журналісти у висвітленні цієї ситуації продемонстрували свої пріоритети: пройшли повз явне беззаконня та вперлися камерами у видовищний, але позбавлений справжньої цінності театр.

 

Що лишилося за кадром

 

Більшість каналів розгорнуто й зі смаком описували те, що можна означити молодіжним сленговим словом «движняк»: видовищні мітинги в регіонах, сварки між депутатами, скандальні висловлювання депутатів на зразок Єфремовського «вони взагалі не хочуть платити податки».

 

«Сергій Терьохін: "Це взагалі не кодекс, а мотлох. Тому, будь ласка, визначайтеся".

Володимир Литвин: "Цей мотлох, до речі, вийшов із комітету, членом якого ви є. Я ставлю на голосування поправку 28-му, прошу визначатися"» (СТБ).

 

Із іншими фактами були обережніші. Наприклад, так і залишилась нез'ясованою інформація про те, що депутати не дозволили транслювати засідання на вулицю, для учасників мітингу. Про це йшлося в новинах «1+1» і 5-го, однак про що конкретно йшлося, і які підстави були в поширених ЗМІ заяв про перешкоджання трансляції Службою безпеки України, так і не пояснили. Вже традиційні спроби правоохоронців перешкодити організованому проїзду протестувальників до Києва (є свідчення очевидців із траси Київ - Чернігів, де даішники зупиняли всі автобуси та перевіряли, чи не на мітинг їдуть люди) залишилися без уваги журналістів.

 

СТБ, Новий канал і ТРК «Україна» повідомили про зустріч Юлії Тимошенко з учасниками мітингу. Про те, що організатори акцій протесту принципово дистанціювалися від усіх політичних сил, не допустили партійних прапорів та символіки, хоч і вислуховували політиків, не сказав ніхто. А це одне з найпринциповіших питань у розумінні того, що відбувається. Провладній пропаганді було б дуже вигідно пов'язати протести з опозицією і, відтак, перевести їх з економічної площини в політичну. «Україна» процитувала висловлювання Тимошенко, яке можна вважати прямим закликом до революції: «Від вас залежить, як діяти. Світова історія знає тільки два шляхи руху - перший шлях - це нормальні цивілізовані вибори. На яких, я переконана, ви жодної своєї підтримки не дасте тим, хто так знущається над вами сьогодні. Друге, що знає історія світу - то це серйозні дії людей. Це революції, і це теж спрацьовує сьогодні». Новий канал і ТРК «Україна» згадали про побоювання провокацій чи штурму ВР, підстави для яких начебто мала міліція, але розбиратися не стали.

 

5 канал єдиний зауважив, що «на парламентське подвір'я вийшли голова фракції Партії регіонів та декілька його колег. Однак їхні картки в цей момент продовжували голосувати в сесійній залі за статті дискусійного законопроекту». Зайвий раз нагадати українцям, яке свинство вони толерують у власному парламенті, не завадить.

 

Ще раз нагадати глядачам хоча б стисло, якими є головні новації Податкового кодексу, не намагався майже ніхто, за винятком «1+1» і 5-го каналу.

 

Насамкінець, хоча це вже стало трюїзмом, зазначимо, що жодного експертного коментаря в жодному з матеріалів, підготовлених із цієї теми, використано не було. Хоча запитань до носіїв фахового знання постає чимало: прогнози щодо ухвалення кодексу та подальшого розвитку подій, серйозність закликів до революції, обґрунтованість пропозиції та вимог підприємців тощо. Глядачі ж українських новин замість прогнозів та експертних оцінок отримали: «ухвалити Податковий кодекс парламентарі обіцяють у четвер».

 

Фото - Главред

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30996
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ром
4904 дн. тому
От через таких журналістів я і перестав дивитись телевізор. Порівняно з польським телебаченням українське тупе, убоге і пародійне.
123
4904 дн. тому
Как-то даже неважно, что там показывали Интер и первый (вторые и третьи). Там все равно нет новостей, одни "дули". Думаю, автор прав, хотя по большому счету, не в журналистах проблема. Нет элиты и мало граждан, вот профи и скатываются в "свинство".
Otar Dovzhenko
4905 дн. тому
Людоньки, ви це вже шостий рік пишете - про те, що я не маю досвіду роботи на телебаченні і, отже, морального права аналізувати продукт телевізійників :) Перші два роки я навіть переживав. Причому ніхто за цей час, по-перше, не підписався власним ім'ям, по-друге, не вказав на конкретні ознаки некомпетентності.
rato
4905 дн. тому
Оатр, очень чувствуется, что вы никогда в жизни не работали ни на тв, ни вообще в журналистике. Напишите критическую статью о работе кардиохирургов - тоже занимательно должно получиться.
Мария
4906 дн. тому
Это только автору статьи непонятно, что проект кодекса примут? И он возмущен тем, что прогнозов экспертов по этому вопросу не было в сюжетах. Всем здравомыслящим и хоть иногда наблюдающим за процессами в стране понятно, что не принять его НЕ могут. А лица одних т тех же экспертов уже честно говоря достали. Услышать в очередной раз слова, что, возможно, бунт предпринимателей возымеет действие, хотя не стоитнадеяться на такой результат - это не безумно важная информация для зрителя. Без нее можно и даже нужно обойтись. Потому что точнее на вопрос о последствиях принятия кодекса ответит не эксперт, а предприниматель, стоящий под радой.
Otar Dovzhenko
4906 дн. тому
Ваню, те, як "Інтер" "розповідав" - окрема тема, розібрана досить докладно, як на мене. Це не розповідь, а щось інше в моєму розумінні :)
Ваня
4906 дн. тому
"Інтер" теж намагався розповісти про новації, Довженко навіть процитував, але під кінець статті "забув". Отар так і не визначився, чи треба було розповідати про дулю докладніше, чи не треба було про неї говорити взагалі, проте крайніми залишилися все одно журналісти, що "не вгадали" правильну відповідь, яку не знає він сам. "Приниципове" дистанціювання організаторів акції від політиків Тимошенко не завадило. Впевнений, якби канали сказали про "аполітичність акції" автор статті так само звинуватив би їх - але в маніпулюванні в інший бік.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду