Нацрада відмовляє «Волі» та іншим провайдерам у переоформленні ліцензій до «правового врегулювання» ліцензійного збору

17 Листопада 2010
17252
17 Листопада 2010
18:24

Нацрада відмовляє «Волі» та іншим провайдерам у переоформленні ліцензій до «правового врегулювання» ліцензійного збору

17252
Нацрада відмовляє «Волі» та іншим провайдерам у переоформленні ліцензій до «правового врегулювання» ліцензійного збору

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення послідовно відмовляє провайдерам програмної послуги в переоформленні ліцензій, якщо йдеться про збільшення ресурсу, кількості програм, кількості домогосподарств і збільшенні території розповсюдження сигналу.

 

«Ці показники суттєво впливають на суму ліцензійного збору, а тому ми рекомендуємо або подавати заяву на отримання нової ліцензії, або чекати правового врегулювання 31-ї статті закону про телебачення і радіомовлення», - пояснює представникам компаній на засіданнях Національної ради перший заступник голови Нацради Лариса Мудрак, яка доповідає питання ліцензування.

 

Приміром, на засіданні 17 листопада Нацрада відмовила у переоформленні ліцензії в частині вище названих параметрів новомосковській ТРК «Самарь», вінницькій телекомпанії «Вінтелепорт», а також компаніям, які надають послуги під брендом «Воля»: вінницькій ТРК «Смарт», запорізькій компанії «КІТС», «Полтавським телекомунікаційним системам», «Черкаським телекомунікаційним системам», «Харківським телекомунікаційним системам», «Херсонським телекомунікаційним системам», ТРК «Краматорськ».

 

Представник «Волі» в Нацраді погодилася, що варто доопрацювати документи.

 

За словами Лариси Мудрак, близько 30% провайдерів погоджуються з пропозицією Нацради подавати заяви на отримання нових ліцензій, анулюючи старі. Наприклад, на засіданні 17 листопада нові ліцензії взамін анульованих були видані ТОВ «ТРК КСК» з Дніпропетровська і ТОВ «Медіателемережа» зі Стаханова Луганської області.

 

Однак більшість провайдерів не йдуть на такий крок. На думку членів Нацради, вони мають чекати ухвалення нової редакції статті 31 закону про телебачення і радіомовлення. Але, як раніше коментувала ТК керівник Центру законодавчих ініціатив Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова, вимоги ліцензіатів про переоформлення ліцензій з підстав збільшення ресурсу мережі або кількості домогосподарств є законними і Національна рада не має права відмовити в переоформленні ліцензії та вимагати отримання окремої ліцензії.

 

Нагадаємо, що чинна редакція статті 31 передбачає переоформлення ліцензії за 85 гривень, а от за отримання нової ліцензії сплачується ліцензійний збір, розмір якого залежить, зокрема, від таких параметрів, як кількість домогосподарств і ресурс мережі. Ще в квітні з початком роботи напівоновленого складу регуляторного органу голова Нацради Володимир Манжосов оголосив: від провайдерів, які хочуть розширити територію та збільшити кількість домогосподарств, вимагатимуть отримання додаткових ліцензій. Згодом Національна рада зробила ще жорсткішими свої вимоги: вона відмовляє в переоформленні ліцензій також у разі збільшення ресурсу та кількості програм.

 

Тим часом у Верховній Раді розглядається законопроект № 7021 про внесення змін до статті 31 закону «Про телебачення і радіомовлення» (щодо визначення розміру ліцензійного збору), який передбачає, що методику розрахунків розмірів ліцензійного збору затверджує уряд. 21 жовтня парламент підтримав його в першому читанні. Проект методики для Кабміну вже розробила Національна рада і направила його до Держкомтелерадіо для погодження і передачі Кабміну. З проектом методики, яка збільшує, у порівняння з чинною, розміри ліцензійних зборів, а також розмір плати за переоформлення, можна ознайомитися тут.

 

Самі ліцензіати не погоджуються зі збільшенням розміру ліцензійних зборів. Незалежна асоціація телерадіомовників вважає, що збір має бути оплатою за адміністративні послуги, а не «додатковим податком на прибуток». А профільні об'єднання кабельних операторів взагалі просять скасувати ліцензування провайдерів програмної послуги.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17252
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду