Нацрада забрала ліцензію в ТРК «Київ» через рекламу «Золотої пірамідки Ю-Шинсе», магів та віщувальників

12 Листопада 2010
18118
12 Листопада 2010
17:24

Нацрада забрала ліцензію в ТРК «Київ» через рекламу «Золотої пірамідки Ю-Шинсе», магів та віщувальників

18118
Нацрада забрала ліцензію в ТРК «Київ» через рекламу «Золотої пірамідки Ю-Шинсе», магів та віщувальників

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення деталізувала, за які саме порушення не було продовжено ліцензію на мовлення ТРК «Київ», серед яких, зокрема, недотримання рекламного законодавства та відсутність суспільних програм. Про це повідомляє прес-служба Нацради.

 

Як повідомляє Нацрада, своє перше попередження ДКП ТРК «Київ» отримала у квітні 2006 року через порушення законодавства про вибори: в ефірі цієї організації продовжувалася передвиборна агітація в переддень та у день парламентських виборів.

 

Наступна перевірка ТРК «Київ» від 6 березня 2008 року зафіксувала порушення законодавства про рекламу. В ефірі телерадіокомпанії транслювався (за результатами моніторингу до 11 разів на добу) російськомовний рекламний ролик медичного препарату «Золотая пирамидка Ю-Шинсе», який не містив ні об'єктивної інформації про цей лікарський засіб, ні назви виробника, ні загальних застережень щодо застосування, що є прямим порушенням статей 6, 21 закону «Про рекламу».

 

Крім того, регулятор стверджує, що в установчих документах компанії були відсутні чіткі відомості про засновника, не затверджено редакційний статут і не створено редакційну раду.

 

У квітні 2008 року, за результатами цієї перевірки, Нацрада оголосила ТРК «Київ» попередження, зобов'язавши керівництво компанії протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до чинного законодавства. «Проте, ці порушення не були усунені. Телерадіокомпанія продовжувала порушувати рекламне законодавство: трансляція рекламних блоків не відокремлювалася від інших програм на початку та в кінці її показу», - йдеться у повідомленні.

 

За інформацією Нацради, перевіркою від 13 січня 2009 року було зафіксовано недотримання телерадіокомпанією програмної концепції мовлення: зменшено обсяг культурологічних, просвітницьких, розважальних програм, зовсім відсутні дитячі: «Натомість ефір столичної телерадіокомпанії заполонили програми за участі магів, провидців, віщувальників долі, різноманітні вікторини та інтерактивні ігри сумнівної якості з яскравим присмаком шахрайства». Як стверджує регуляторний орган, від такого продукту постраждало чимало громадян, серед яких переважно особи похилого віку, пенсіонери, які і без того є соціально вразливими.

 

Також Нацрада вказує на те, що в ефірі ТРК «Київ» збільшився обсяг російськомовного продукту, зокрема, російські серіали транслювалися без субтитрування українською мовою. Цей факт керівництво каналу пояснило недостатнім фінансуванням та трансляцією архівних передач, які створювалися за іншого законодавства.

 

У вересні 2010. Національна рада знову зафіксувала низку порушень закону «Про рекламу»: рекламні блоки в ефірі не відокремлювалися від інших передач, в ефірі з'явилася прихована реклама. Реклама медичного препарату «Шилентин» проти захворювання на рак транслювалася за участі російського актора Юрія Ніколаєва, а відповідно до закону, реклама лікарських засобів не може містити посилань на терапевтичні ефекти стосовно захворювань, які важко піддаються лікуванню.

 

Як зазначається у повідомленні, протягом року телерадіокомпанія так і не збільшила обсяг культурологічних, просвітницьких програм та програм власного виробництва, відповідно до своєї програмної концепції мовлення. Дитячі програми повністю відсутні, хоча за умовами ліцензії мають становити 2 год 30 хв на добу.

 

За ці порушення компанії був призначений штраф, розмір якого буде визначений після прийняття відповідної постанови Кабінету Міністрів.

 

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення під час засідання 10 листопада відмовила ДКП «ТРК "Київ"» у продовженні строку дії ліцензії на ефірне мовлення на 30 ТВК у Києві і виставила частоту на конкурс. 

 

На засіданні також був присутній перший заступник голови КМДА Олександр Попов, який повідомив, що головними кроками на шляху до подолання кризи на телеканалі буде перегляд програмної концепції, адміністрування та менеджменту каналу, і збільшення фінансування. Однак, на думку членів Національної ради, «при тому фінансовому стані, який залишився нинішньому керівництву КМДА у спадок від попередників, а це 1 млрд. 700 млн. грн. дефіциту міського бюджету, сподіватися на суттєве поліпшення матеріального стану комунального мовника найближчим часом не доводиться».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18118
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду