КНМП закликає реагувати на замах на російського журналіста як на власну проблему і вимагати розслідування

8 Листопада 2010
22047
8 Листопада 2010
12:24

КНМП закликає реагувати на замах на російського журналіста як на власну проблему і вимагати розслідування

22047
КНМП закликає реагувати на замах на російського журналіста як на власну проблему і вимагати розслідування

Замах на журналіста російської газети «Коммерсантъ» Олега Кашина Україна повинна сприймати як власну проблему та вимагати від російської влади розслідування цього страшного інциденту. Про це йдеться в заяві Київської незалежної медіа-профспілки.

 

«Замах на життя журналіста Олега Кашина в Москві  є ганебною політичною розправою, оскільки одна з екстремістських  організацій раніше  відверто погрожували Кашину та іще кільком журналістам  за їхні публікації. Україна повинна сприймати цей мерзенний випадок  як свою власну проблему і вимагати від російського керівництва розслідування цього страшного інциденту», - сказано в заяві.

 

КНМП нагадує, що за останні роки в Росії зазнавали нападу чимало журналістів, а в Україні зник головний редактор харківської газети «Новый стиль» Василь Климентьєв і посилилася практика брутального поводження з журналістами. «На жаль, негативний приклад цього подає Адміністрація президента, чиновники якої поводяться з журналістами як з прислугою», - наголошує медіа-профспілка.

 

Також голова Комітету КНМП Юрій Луканов зазначив, що вимоги з боку української громадськості розслідувати замах на московського журналіста не є втручанням у внутрішні справи Росії, оскільки російська негативна практика поширюється і на Україну.

 

Автори заяви зазначають: «В Україні, як і в Росії, встановлюється атмосфера нетерпимості до критики влади і вільного слова. Протистояти цьому можна лише гучно протестуючи проти такої практики, вимагаючи розслідувати кожен випадок порушення закону проти журналіста».

 

Як повідомляла ТК, у суботу опівночі на Олега Кашина напали двоє невідомих. Вони чекали на журналіста у дворі його будинку з букетом квітів. За словами очевидців, Кашина били «предметом». Лікарі зафіксували у нього переломи верхньої та нижньої щелеп, гомілки, струс головного мозку і травматичний відрив фаланг пальців. Нині кореспондент у стані штучної коми перебуває у відділі реанімації 36-ї міської лікарні Москви.

 

За фактом побиття порушено кримінальну справу за статтею «замах на вбивство, скоєний групою осіб». Слідство не виключає, що напад пов'язаний з професійною діяльністю журналіста. Президент РФ Дмитро Медведведєв доручив узяти розслідування під особливий контроль. Спілка журналістів Росії оголосила про намір провести власне розслідування.

 

Видавничий дім «Коммерсантъ» наполягає на ретельному та результативному розслідуванні нападу на Олега Кашина. Слідчі допитують редакторів «Коммерсанта» у справі про замах на вбивство Олега Кашина. Тим часом російські журналісти звернулися до Дмитра Медведєва, щоб захистив їх від нападів.

 

Пан Кашин спеціалізується на суспільно-правовій тематиці, висвітлює акції протесту та мітинги. Саме він узяв інтерв'ю в одного з учасників погрому в адміністрації підмосковних Химок 28 липня 2010 року. У серпні до редакції газети приходила міліція і вимагала ознайомити із вмістом робочої електронної пошти журналіста.

 

11 жовтня Олега Кашина, незважаючи на акредитацію і без пояснення причин, не пустили на зустріч президента РФ Дмитра Медведєва з рок-музикантами. Журналісту повідомили, що його внесли до «чорного списку» Федеральної служби охорони (ФСО) - після затримання на мітигу «Марш несогласных» у 2007 році.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22047
Читайте також
08.11.2010 14:40
Татьяна Неймаш
, для «Детектор медіа»
26 949
08.11.2010 11:43
«Интерфакс»
35 550
08.11.2010 11:19
Андрей Козенко, Kommersant.ru
30 734
07.11.2010 18:47
Антон Ключкин, «Лента.Ру»
30 862
07.11.2010 14:10
Арслан Саидов, «Радио Свобода»
34 638
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду