Спецкору 5-го каналу житомирські міліціонери викрутили руки і забрали камеру, тому що «перешкоджала» роботі міліції

4 Листопада 2010
16281
4 Листопада 2010
12:34

Спецкору 5-го каналу житомирські міліціонери викрутили руки і забрали камеру, тому що «перешкоджала» роботі міліції

16281
Спецкору 5-го каналу житомирські міліціонери викрутили руки і забрали камеру, тому що «перешкоджала» роботі міліції

Спецкору 5-го каналу в Житомирі та журналістові газети «20 хвилин» Оксані Трокоз місцеві міліціонери викрутили руки і забрали камеру. Про це в блозі ТК повідомив журналіст 5-го каналу Азад Сафаров.

 

За його словами, це сталося 3 листопада увечері. «Оксані подзвонила дружина білоруського опозиціонера-біженця Ігоря Коктиша, який одночасно є представником "Міжнародної амністії" в Житомирі. Дружина Ігоря повідомила, що до їхньої квартири увірвались міліціонери у штатському та пов'язали усіх, хто там був. Окрім подружжя в квартирі знаходились ще троє - Віталій Тищенко, Артем Дубський та Тетяна Тищенко. Усі вони втекли з Білорусі через політичне переслідування і кілька років борються за те, щоб їх не екстрадували на Батьківщину (http://zt.20minut.ua/news/10179535 - тут можна дізнатись про опозиціонерів)», - пише пан Сафаров.

 

Після цього дзвінка до квартири, де перебували білоруські опозиціонери, приїхали Оксана Трокоз та місцева журналістка Діана Мінаєва. За словами Азада Сафарова, один з міліціонерів пред'явив посвідчення оперативника відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС у Житомирській області на ім'я Туровський Богдан Петрович.

 

«Коли журналістка спитала, що роблять у приватній квартирі міліціонери, оперативник заявив, що у приміщенні знайшли наркотики. Але, де саме знайшли, уточнювати не став. Коли одна з затриманих почала кричати, що наркотики їм підкинули, журналістка включила камеру. Міліціонерам це не сподобалось. Вони виштовхали журналістку в коридор, викрутили руки і забрали камеру. Проте журналістка встигла записати розмову з міліціонерами на диктофон» - йдеться у блозі.

 

За словами пана Сафарова, Оксана Трокоз звернулась до міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, зазначивши, що під час затримання вона пред'являла правоохоронцям журналістське посвідчення і намагалась отримати інформацію про затриманих: «Однак міліціонери у грубій формі почали виштовхувати нас із квартири, один з них викрутив мені руку та відібрав редакційну відеофотокамеру марки Canon».

 

Ці дії міліціонерів пані Трокоз вважає порушенням статті 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) і просить втрутитись і розслідувати цю справу: «А також повернути мені редакційну камеру у робочому стані та з усіма відзнятими матеріалами», - додала вона.

 

Однак відділ зв'язків з громадськістю управління МВС у Житомирській області наголошує, що в цей день в одній з квартир обласного центру працівники відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області «на законних підставах» проводили огляд помешкання.

 

«У міліціонерів були підстави стверджувати, що в цій оселі займаються виготовленням та вживанням наркотичних засобів. Огляд помешкання на початковому етапі підтвердив наявність у ньому наркотичних засобів та специфічних пристосувань для їх вживання. За півгодини у квартирі з'явилися дві молоді особи, які, не назвавшись, дістали диктофон, фотоапарат та почали записувати і фотографувати проведення слідчих дій. На прохання працівників міліції вийти з оселі та не перешкоджати проведенню огляду місця події дівчата не відреагували, натомість, розпочавши з'ясовувати, а що, власне, відбувається», - йдеться у повідомленні міліції.

 

Також у ньому йдеться про те, що працівники міліції «все ж переконали дівчат вийти з квартири та зачекати закінчення огляду місця події на вулиці».

 

«Існують певні канони оперативно-розшукової роботи не для обговорення широкого загалу, однак представники окремих ЗМІ (як з'ясувалось лише згодом, це були саме вони) вважають себе у вправі втручатися у специфіку роботи працівників правоохоронних структур. Прикро, що, прикриваючись високими словами та претендуючи на правозахисну діяльність, дехто забуває про елементарну журналістську етику та людську порядність, у той час, коли інші реально протистоять навалі наркоманії та ведуть відверту боротьбу зі збутчикам небезпечного товару», - переконані у ВЗГ УМВС у Житомирській області.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16281
Читайте також
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
EURONEWS
4918 дн. тому
ДЛЯ ТИХ, ХТО ЩЕ НЕ ЗРОЗУМІВ ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ. ЙДЕ СПЛАНОВАНА КАМПАНІЯ ПО ДИСКРЕДИТАЦІЇ ЖУРНАЛІСТІВ В УКРАЇНІ. ДЛЯ ЦЬОГО В ІНТЕРНЕТ І НЕ ТІЛЬКИ "ВЛИВАЮТЬ" ЗАМІШАНІ НА НЛП МЕСИДЖІ. ЇХ ГОЛОВНА ІДЕЯ НЕ НОВА (Л.КУЧМА - ЖУРНАЛІСТИ АБАРЗЄЛІ !!!). ЇЗДЯТЬ НА ЗЙОМКИ БЕЗ РЕДАКЦІЙНОГО ЗАВДАННЯ - ЦЕ ПОВНА НІСЕНІТНИЦЯ ДЛЯ ВБИВАННЯ В ГОЛОВИ ПІПЛА - - ЖУРНАЛІСТИ АБАРЗЄЛІ !!! ЗНІМАЮТЬ НА ЩО ХОЧУТЬ, ЯК АНДРУШКО НА МОБІЛКУ. А ЦЕ ТИПУ НЕ МОЖНА. ВСЕ ЦЕ ПОВНИЙ БРЄД. МОЖУТЬ, ЇЗДИТИ І ЗНІМАТИ НА БУДЬ ЯКІ НОСІЇ, ЗАКОН ДОЗВОЛЯЄ! АЛЕ У НАРОДУ, ТОЧНІШЕ ЛЮМПЕНІВ - ГОЛОВНИХ "ВИБИРАЛЬНИКІВ" ЯНУКОВИЧА, МАЄ ВІДКЛАСТИСЯ В ГОЛОВІ ЛИШЕ ОДНЕ - - ЖУРНАЛІСТИ АБАРЗЄЛІ !!! ЗВЕРНІТЬ УВАГУ ЦІ "ТРОЛІ" В ІНТЕРНЕТІ ПРИКИДАЮТЬСЯ КИМ ЗАВГОДНО І ЖУРНАЛІСТАМИ, ХОЧА ПО СТИЛЮ ОДРАЗУ "ПАЛЯТЬСЯ" І ГОЛОСОМ НАРОДУ, ЯКИЙ ЗГІДНО СТИЛЮ, ПРОХОДИВ СПЕЦ-ПІДГОТОВКУ В СПЕЦСЛУЖБАХ. ОТОЖ ПИЛЬНУЄМО, НАЗАД ДОРОГИ НЕ БУДЕ...
EURONEWS
4918 дн. тому
Ст. 17 закону «Про державну підтримку ЗМІ й соціальний захист журналістів» говорить, зокрема, що відповідальність за скоєння злочину проти журналіста в зв’язку з виконанням ним професійних обов’язків прирівнюється до відповідальності за вчинення таких самих дій проти співробітників правоохоронних органів.
Азад Сафаров
4919 дн. тому
Шановний...ееее не знаю на жаль ваше "ОЧЕНЬ ИЗВЕСТНОЕ" ім"я, так ось - ви надто далеко відходите від теми. Суперечка зараду самої суперечки мені не цікаве. Чи було завдання редактора? - питаєте ви. ВИбачте, я буду йти по дорозі - побачу якесь правопорушення -я не маю право сам втрутитись і спитати у правопорушників, що вони творять? Ви важжаєте ми маємо жити за радянськими канонами - без указівки "ні-ні"? Ну не требя "сотрясать" повітря знаннями прізвищ керівників 5 каналу. Навіть якщо це б не пішло на 5-й - інформація про свавілля ментів з"явилось би в інтернеті. Дивиться 5 канал частіше - і тоді не лише зйомки прихованою камерою, а й багато багато цікавого. Мені невідомому журналістові навтіь соромно вам таке радити, але вибачте вже пане ВІДОМИЙ ЖУРНАЛІСТ без імені. На все добре.
Космополит
4919 дн. тому
Уважаемы Азад. Фамилия моя очень известная, чтобы я вам ее называл. Вы, возможно, совсем недавно стали журналистом, если, конечно, стали им. а теперь цитата из Вас..."Пояснюю 1) Спецкор це той журналіст, який не є штатним кореспондентом каналу, а працює як стрінгер". Пояснять мне ничего не надо. Спецкор - это штатный журналист телерадиооргнизации или другого СМИ. А стрингер - это человек с камерой ли, с блокнотом ли, диктофоном ли и т.д., которого некая контора просит что-то снять, если, конечно, он не занят в данный момент другим делом. 5 канал давал девочке задание снимать сей шкандаль? Сомневаюсь. Там редактор добро не даст, пока Мжеля в высших инстанциях не утвердит. Девочка пыталась это видео "впихнуть" на 5-й? Допускаю, хотя сомневаюсь. И что это за СПЕЦкор такой, без камеры? На что можно снимать сюжеты - я и без Вас знаю, только не видел на канале ни одного сюжета(даже суперскандального), снятого на фотоаппарат. Не шумите Вы тут своим юношеским максимализмом. А персонаж micкa вообще меня лихо торкнул вот этим - "згідно із законом про захист прав журналістів, журналіст при виконанні службових обовязків прирівнюється до працівника правоохоронних сил". Это где ж вам такое впаривают? Здоровы ли вы? Дайте ссылочку на этот закон. Почитаю, поржу!
Хехе
4919 дн. тому
Единственное, что радует, так это высокопарный и преисполненный вселенского возмущения пресс-релиз житомирской милиции)))) однако, какие высокоморальные и преисполненные человеческого достоинства, а также уважения к гражданам, оказывается, сотрудники ОБНОН )))) и две девченки-журналистки чуть не сорвали им так тщательно подготовленную спецоперацию! Аяяяяяй! Пресс-релиз часом не был слезами залит?! Да смешно все это! Типа никто в этой стране не знает, как наркотики сунут в карманы при "обыске", а наркоманские притоны процветают (несложно догадаться, под чьим прикрытием).
Азад Сафаров
4919 дн. тому
Космополіту.Пояснюю 1) Спецкор це той журналіст, який не є штатним кореспондентом каналу, а працює як стрінгер. Тим спецкор і відрізняється від власкора. 2) На кенон можна знімати відео також, відео можна знімати навіть на маленьку цифрову камеру, коли об 11 ночі нема змоги знайти оператора. 3) "Бойкие девчонки" дізнались про події, коли їм подзвонила дружина Коктиша (читайте будь ласко уважно текст вище) 4) Про звинувачення білоруської влади - автор і не виправдовував опозиціонерів - про це в матеріалі не йшло і мови. Бо питання №1 - це перешкоджання діяльності журналіста. І вже потім все інше. А ваші остані питання та ваше приховане ім"я викликають у мене зовсім інші підозри
micka
4919 дн. тому
в публичном месте снимать можно кого угодно. вопрос только в том, что из снятого можно пускать в єфир, а что запрещено законами как таємна інформація и тп
micka
4919 дн. тому
згідно із законом про захист прав журналістів, журналіст при виконанні службових обовязків прирівнюється до працівника правоохоронних сил. тому ще невідомо хто, виходить, і на кого напав. мент на мента? юристи, розберіться, а то журналісти почнуть скуповувати зброю і тоді вже на місці будуть самі розбиратися, що в принципі давно уже цілком законно.
Влад
4919 дн. тому
Сами себя уничтожаеи. Скоро журналист станет позорным прозвищем журналюга. Как мент или чинуша. Вот ведь как мы своей 4 властью пользуемся: то арьев наркоту для "журналистского эксперимента" через границу везет, то вчера какой-то редактор из супермаркета в Киеве вещи вынес мимо кассы(естественно по зпдпнию редакции) то теперь во время обыска на квартире наркоманов оказались телевизионщики с фотоаппаратом.
Космополит
4919 дн. тому
А кто-нибудь может объяснить, что такое СПЕЦкор 5 канала? И что, спецкор снимает сюжеты для 5 канала на фотовидеокамеру Кенон? Или это фотовидеокамера малоизвестной газеты? И откуда бойкие девочки узнали о присутствии милиции в квартире? И почему нужно верить, что обвинения белорусских властей к этим людям были предвзятыми? И знают ли девочки, что оперативных работников действительно нельзя снимать? Да и вообще, много других вопросов. Почему борются, чтобы не экстрадировали? Значит, не смогли подтвердить статус политических беженцев. Почему и за какой счет живут в Житомире? Не самый лучший город для центра политической борьбы с ненавистным режимом Лукашенки. Короче, мутняк...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду