Французький зорепад «Молодості»

26 Жовтня 2010
29141
26 Жовтня 2010
10:45

Французький зорепад «Молодості»

29141
Софі Марсо і Крістофер Ламберт, які приїхали до Києва разом із режисером Аланом Монна, щоб на відкритті фестивалю «Молодість» представити його дебютний фільм, є офіційною парою вже три роки. Їхні романтичні стосунки почалися під час спільної роботи над фільмом «Trivial. Hotel Riviera», де він був виконавцем головної ролі, а вона не лише акторкою, а й режисером-постановником. Вдумливий, спортивний, інтелектуальний Ламберт став прекрасною парою для чарівної та вибухової розумниці-Софі. І мені було приємно продовжити з ними розмову, розпочату три роки тому на Міжнародному кінофестивалі в Анталії. Дякую їм, що знайшли час у своєму щільному графіку, і готелю «InterContinental», який, підтримуючи МКФ «Молодість», створив умови для нашої бесіди у своїх затишних інтер’єрах.
Французький зорепад «Молодості»

Крістофер Ламберт: Важливо розуміти, що світ населяє величезна кількість абсолютно різних людей.

 

- Крістофере, для вас завжди важливим було добре кіно, яке ви знімали завдяки своєму бізнесу. Як ідуть справи з бізнесом і з добрим кіно?

- Слава богу, з бізнесом усе гаразд. Що ж до кіно, то важко розрахувати, як буде прийнято фільм, добре він піде, чи його не приймуть. Прорахувати реакцію заздалегідь дуже непросто, але прагну робити те, що мені самому подобається і що мене хвилює. Моя фільмографія досить широка, в ній досить і вдалих, і невдалих робіт. Важливим є те, наскільки ти, як професіонал, можеш відкрити себе з нових сторін. Це залежить від твоєї власної гнучкості та багатогранності, якщо хочете. Але я вважаю, що головний ключ до акторського різноманіття в тому, що актор - особа. Його акторська техніка стоїть на другому місці. Природно одне: після довгих років вдалих і не дуже фільмів, ми купуємо собі право грати те, що нам цікаво, що нам подобається. Право це дістається роками, роками, і ще раз - роками.

 

- Народившись в Америці, ви здобули прекрасну освіту в різних європейських країнах, потім служили у французькій армії, знімалися в усьому світі. Яку з країн ви вважаєте своїм домом, за якою нудьгуєте?

- Так, я народився в Америці, мешкав у Швейцарії, Італії та інших країнах. Лондон мені близький через матір Париж - через друзів, Америка - через дочку, яка мешкає в Лос-Анжелесі. Робота - постійно живу на валізах, і якщо ви запитаєте, чи відчуваю я тугу за домом, відповім - ні. Щасливий цим. Нудьгую за друзями, дочкою. Але зміна місць - частина моєї роботи. Звикся, і ставлюся до цього просто. Перебуваючи в іншій країні, намагаюся зрозуміти її культуру, людей, дізнатися щось нове. Це важливо для мене.

 

- Якби вас запитати про ваше коріння, як би ви могли відповісти?

- Я - людина, яка не дуже собі уявляє, як це «мати коріння». Я ріс і виховувався в Швейцарії, в школі-пансіоні, тому ще змолоду зіткнувся з людьми двадцяти п'яти різних національностей. У нашому класі були діти з Китаю, Африки, Індії, Японії. Всі вони були вихідцями з різних культур, релігій і звичаїв. Вважаю, це важливо, бо ти розумієш, що світ населяє величезна кількість абсолютно різних людей. Мені це здається плюсом. У цьому сенсі, коли спостерігаю сучасні школи Парижа, наприклад, в більшості з них вчаться білі діти, всі вони вийшли з однієї культури, їхні родини належать до вищого або вище-середнього класу. І вони вважають, що весь світ такий. Думаю, це дуже неправильно. Їх потрібно витягувати з цього середовища, змушувати мандрувати світом, аби вони були в курсі. Телевізора чи інтернету для цього недостатньо. Через них у дітей неправильне уявлення: коли їх відокремлює екран, їм здається, що загрози для них немає. А загроза існує, і цю загрозу потрібно відчувати, знати про неї, й уміти розуміти, як вам пощастило, що ви - по цей бік кордону.

 

- Свого часу ви непросто прийшли в акторство, тим паче, що родина вас у цьому не дуже підтримувала. Проте, ви - переможець. Як правило, ви граєте «поганих хлопчиків», із непростою долею, але спроможних на великі почуття. Що вас приваблює в цих ролях сьогодні, адже в кожного актора настає віковий бар'єр?

- Це, швидше, стосується жінок-акторок, для чоловіків є значно більше ролей, які вони можуть грати хоч у 85 років. Це не дуже справедливо з погляду життя, але це так. Коли ми зустрілися з Шоном Коннорі на зйомках «Горця», йому було десь 57 років, і ця картина дала новий поштовх його акторській кар'єрі.

 

- Сьогодні у вашому послужному списку вже понад 50 картин; як батьки ставляться до вашого вибору?

- Вони пишаються мною. Був навіть момент, який мене стурбував. Коли почав багато зніматися, прийшла слава, одного прекрасного дня моя мати попрохала в мене... автограф. Вони нарешті зрозуміли, що це робота, і я займаюся тим, що люблю.

 

- Ви завжди дуже ніжно говорите про дочку Елеонор, визначаючи нею тепло домівки. Як вона зараз?

- Їй уже 17. Як і раніше, прагну проводити з нею не менше 4-х місяців за рік. Мені здається, що її головна риса -людяність і спроможність бути теплою в спілкуванні. Вона дуже позитивна людина, оптимістка - одна з небагатьох людей, яких я знаю, які пробуджуються з усмішкою на обличчі. Вона вміє бачити в усьому позитивний бік, навіть там, де цього геть зовсім немає. У нас дуже прості і позбавлені умовностей стосунки. Місце, помешкання чи будинок, будь-яке географічне поняття, тут ні до чого, таких почуттів я не переживаю. Міг би все своє життя прожити в готельному номері й бути щасливим. Важливим є те, хто в нім поряд зі мною. Я прикипаю серцем до людей, а не до того, що я маю, до якоїсь власності, землі, до житла. У цьому немає нічого поганого, але моє серце - там, де люди, яких я люблю.

 

- Свого часу ви прийшли в професію всупереч волі батьків і традиціям родини, чи займете ви таку ж тверду позицію щодо дочки, якщо вона захоче наслідувати вас?

- Якби вона хотіла стати акторкою, я б не заважав їй, але вона не хоче. Я даю їй свободу вибору. Не можу сказати, що мої батьки були проти, вони просто вважали, що спочатку потрібно набути справжній, із їхнього погляду, фах. Я чесно намагався займатися тим, що вони називали справжньою професією - півроку працював у банку, потім на біржі, але це було не для мене. І я пішов на театральні курси, підзаробляв, де випаде - у крамницях, кав'ярнях - але займався тим, що мені подобалося. Мені поталанило, що моя кар'єра почалася дуже рано, мій перший фільм був, коли мені було лише 20. А з 24-х уже все пішло, як накатаним шляхом у акторській професії.

 

- Яке кіно з Крістофером Ламбертом ми побачимо найближчим часом, окрім фільму «Картагена», який представляється вами сьогодні?

- У січні-лютому будуть зйомки нового фільму, де я граю з Ніколасом Кейджем. Зараз пишеться сценарій романтичної комедії, де ми гратимемо з Софі Марсо. А після літа передбачаються зйомки ще одного французького фільму, але це наразі є таємницею, вам першій це кажу.

 

Софі Марсо: Я роблю кіно, бо обов'язково потрібно висловитися

 

- Софі, ви колись говорили мені, що «з роботою у вас складні взаємини» і в роботі «прагнете дистанціюватися від усіх». Але ж кіно - творчість колективна?

- Роботу акторки вкрай складно пояснити в технічних термінах. Це може прозвучати трохи безглуздо, можливо, претензійно, але цю роботу можна порівняти з хамелеоном, який міняє кольори. Але пояснити цей процес ми не можемо. Він, хамелеон, і сам, мабуть, не знає, як це робить. В акторській справі основа - інтуїція. Вона первинна і... нез'ясовна. Потім настають роздуми. Це вже свідомий рівень. Саме в цей момент мені необхідна дистанція. І вона прямо залежить від режисера. Якщо поряд із вами дуже сильний режисер, в якого є сьогодення, глибоке бачення - він відводить за собою, до свого світу. Тоді про дистанцію й не згадуєш. А якщо режисер слабкий, ви просто зобов'язані піти в самозахист. Починаєш сам щось придумувати, створювати роль - стаєш сама собі режисером. Природно, що виникає дистанція, яка дозволяє контролювати те, що відбувається.

 

- Для цього ви й прийшли до режисури? Адже ви зняли вже декілька картин?

- Працюючи як режисер, я більше вкладаю особистого, намагаючись тут говорити про себе, свої мрії та проблеми. Остання картина (в оригіналі вона називається «Trivial/ Hotel Riviera». - Авт.) - дуже особиста. Я зробила лише 3 фільми і всі стосуються речей, які пережила сама, у власному житті. Вони наповнені моїми роздумами про життя.

 

- Ви вперше з'явилися на фестивалі в Анталії три роки тому з Крістофером Ламбертом, сяючи від кохання один до одного, яке ви, щоправда, тоді ретельно приховували. Чи могли ви передбачити, що знайшли супутника життя?

- Підшукуючи актора на роль у своєму фільмі «Trivial/ Hotel Riviera», відразу зрозуміла, що це герой, але не знала тоді, що це герой мого роману.

 

- У вас у листопаді день народження, а ви не боїтеся, як кожна жінка, наступних роковин?

- Ні, я не приховую свого віку, просто радію життю.

 

- У вас у житті багато іпостасей - акторка і співачка, сценарист і режисер, а що найголовніше?

- Я - мати двох обожнюваних мною дітей.

 

- Ви свого часу були досить непередбачуваною дочкою, наскільки вимогливі ви в цьому плані щодо своїх дітей?

- Діти вільні в своїх учинках і бажаннях. Я лише прохаю, щоб вони висловлювалися. Вони роблять це достатньо часто, інколи навіть забагато. І дуже важливо говорити, чути один одного й розуміти. Особливо в стосунках діти - батьки. Адже я і кіно роблю, через те, що обов'язково потрібно висловлюватися, не можна тримати все в собі.

 

Довідка

За 30 років кінокар'єри знявся у понад 50-х картинах. Ламберт грав як у комедіях («Арлетт», «Еркюль і Шерлок проти мафії», «Чому я?»), так і в інтелектуальному кіно («Підземка», «Убити священика»). Проте справжню популярність актор завоював завдяки ролям героїв-одинаків у фантастичних фільмах і фільмах жанру «екшн» («Фортеця/Останній відлік», «Смертельна битва», «Круті стволи»), серед яких найголовніша - безсмертний воїн Коннор Маклауд із фільму «Горець».

 

В акторському багажі Софі Марсо понад 40 фільмів - від знаменитого «Буму» до класичної «Анни Кареніної» та «Сну літньої ночі». З однаковим успіхом я знімалася в Європі і в Голівуді. Вона автор біографічних книг, в її архіві декілька пісенних альбомів і режисерських робіт, показаних на різних фестивалях.

 

Світлана Агрест-Короткова, «День»

 

Фото - Руслана Канюки, «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Світлана Агрест-Короткова, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29141
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду