Рекламні доходи преси зросли на 14%, радіо – на 23%, аутдору – на 30%

25 Жовтня 2010
18994
25 Жовтня 2010
16:54

Рекламні доходи преси зросли на 14%, радіо – на 23%, аутдору – на 30%

18994
Рекламні доходи преси зросли на 14%, радіо – на 23%, аутдору – на 30%

Протягом перших 9 місяців 2010 року витрати рекламодавців на пресу збільшилися на 14% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Такі дані отримала компанія «Комунікаційний альянс» за результатами свого моніторингу рекламних розміщень.

 

За кількістю рекламних шпальт приріст склав 8%.

 

Ранкінг найбільших за рекламним доходом видань очолюють жіночі журнали Cosmopolitan (надходження - понад 40 млн грн), «Лиза» (38,7 млн грн) та «Отдохни» (37 млн грн). До трійки найбільших видавництв увійшли «Burda Україна» (184,2 млн грн), Український медіахолдинг (132,8 млн грн) та «Едіпресс Україна» (117 млн грн).

 

Найбільшими рекламодавцями преси були FMCG-гігант Procter&Gamble (бюджет - 101 млн грн) та косметичний гігант L'Oreal (50 млн грн). Третю позначку в ранкінгу обійняв східноєвропейський представник Louis Vuitton Moet Hennessy - компанія «Селдіко» (18,7 млн грн).

 

Зазначимо, що дані щодо реклами у пресі враховують PR-статті, вклейки та макетну рекламу. Не враховують лише вкладення (інформація щодо них подається клієнтам компанії окремо) та приватні оголошення. Усі бюджети підраховано за прайсовими цінами, без урахування знижок, які в одних видавництвах складають близько 30%, а в інших можуть сягати 70-80%.

 

 

 

 

 

 

Реклама на радіо, за підрахунками «Комунікаційного альянсу», зросла на 23%. Мова йде про пряму рекламу в ефірі 15 київських станцій.

 

Найбільшими рекламодавцями за цей неповний рік були мобільний оператор «Київстар» (12 млн грн), телеканал СТБ (11,7 млн грн) та фармвиробник GlaxoSmithKline (10,2 млн грн).

 

Нагадаємо, радійники наголошують, що пряма реклама складає лише частину їхніх надходжень. Інша, майже рівна за обсягом частина, за їхнім твердженням, припадає на спонсорство та інші непрямі комерційні прояви. За обсягом спонсорства на радіо абсолютним лідером є «Баядера». Половина найбільших спонсорів (у топ-20) - виробники алкоголю. Найбільше спонсорських хвилин припало на станції  Hit FM, «Русское Радио» та Kiss FM.

 

 
 

 

 

 

 

За результатами моніторингу зовнішньої реклами серед операторів на перші місця вийшли «Бігмедіа» з доходом 66,7 млн грн, «Октагон» з 57,3 млн грн та РТМ з 41 млн грн. Усі бюджети - власна оцінка «Комунікаційного альянсу» та DOORs.

 

У топ-20 рекламодавців було найбільше ритейлерів та мобільних операторів. Так, першу та третю сходинку обіймають, відповідно, «Київстар» (20,6 млн грн) та «МТС Україна» (15,5 млн грн), другу - мережа будівельних гіпермаркетів «Епіцентр» (18,4 млн грн).

 

Загалом обсяги реклами на зовнішніх носіях у порівнянні з першими 9 місяцями 2009 року зросли на 30%.

 

 

 

 

Моніторинг преси здійснюється на базі 242 видань.

Моніторинг радіо - на базі 15 станцій.

Моніторинг аутдору - на базі площин у 28 містах України.

 

Методологія:

радіо - система R-events розробки AGB Nielsen Media Research;

преса - власна. Сканування видань та їх моніторинг в електронному вигляді. Розпізнання реклами здійснює людина;  

аутдор - власний польовий відділ. Дві інспекції фотографування площин протягом місяця.  

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18994
Читайте також
21.06.2010 13:49
Евгения Продаева
31 172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду