Німеччина реформує систему зборів за суспільне ТБ і радіо

23 Жовтня 2010
8315
23 Жовтня 2010
10:38

Німеччина реформує систему зборів за суспільне ТБ і радіо

8315
Німеччина реформує систему зборів за суспільне ТБ і радіо

Прем'єр-міністри німецьких земель на нараді в Магдебурзі прийняли рішення реформувати систему зборів за користування телевізором і радіоприймачем, за рахунок якої фінансується суспільно-правове телебачення ФРН, повідомляє «Лента.ру» з посиланням на Spiegel.

 

З 2013 року платня, якою опікується спеціальне агентство збирання мита (GEZ), буде стягуватися не з пристрою (телевізора чи радіоприймача), а з домогосподарства. При цьому збори мають сплачуватися незалежно від того, чи є в домогосподарстві телевізор або радіоприймач.

 

Розмір платні не перевищуватимуть нинішньої суми, яка становить 17,98 євро. При цьому експерти сподіваються, що загальний обсяг зборів у зв'язку з реформою не знизиться, а залишиться на попередньому рівні - близько 7,5 мільярдів євро на рік. Вони розраховують на зміцнення динаміки зростання числа приватних домогосподарств, яких нині налічується 40 мільйонів.

 

Автори реформи зазначають, що вона «покладе кінець винюхуванню співробітниками GEZ», скільки телевізорів чи радіоприймачів є в квартирі або в будинку. Співробітники GEZ можуть влаштовувати вибіркові перевірки в квартирах, щоправда, на добровільній основі: пускати їх у дім ніхто не зобов'язаний. Крім того, GEZ часто вдається до послуг приватних агентів для виявлення неплатників.

 

Така практика вже неодноразово призводила до непорозумінь. У серпні цього року GEZ надіслала повідомлення на ім'я померлої п'ять років тому жорсткошерстної такси Біні з вимогою зареєструвати свій телевізор. 2009 року повідомлення про сплату внеску за користування телевізором і радіоприймачем прийшло на ім'я німецького математика Адама Ріса (Adam Ries), який помер ще 1559 року. 2008 року на ім'я Фрідріха Шиллера прийшло повідомлення, в якому поету і драматургу, який помер 1805 року, рекомендували задекларувати всі наявні в нього телевізори.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8315
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду