Полтавські ЗМІ скаржаться на обмеження в акредитації на заходи міськради

22 Жовтня 2010
19082
22 Жовтня 2010
15:05

Полтавські ЗМІ скаржаться на обмеження в акредитації на заходи міськради

19082
Полтавські ЗМІ скаржаться на обмеження в акредитації на заходи міськради

Для того, щоб потрапити на сесію Полтавської міськради, яка є публічним заходом, місцеві журналісти мають пройти акредитацію. Про факт її проходження чи не проходження журналістів до відома не ставлять. Про це ТК повідомили журналісти полтавської газети «Коло», яких 21 жовтня вчергове не допустили до сесії міськради.

 

За словами керівника прес-служби міськради Віктора Кікотя, причина обов'язкової акредитації - замале приміщення. «У нас, на жаль, дуже маленький зал, - сказав у коментарі ТК Віктор Кікоть. -  І навіть люди, яких запрошують посадовці і депутати при розгляді тих чи інших питань, не всі можуть розміститися у залі засідань. Бажаючих потрапити на сесію дуже багато, тому ми на жаль вимушені обмежувати кількість журналістів, які безпосередньо присутні на сесії».

 

Він нагадав: «Статтею 3 закону про порядок висвітлення діяльності органів місцевої влади та місцевого самоврядування сказано, що порядок допуску визначається чинним законодавством, але з урахуванням режиму регламенту роботи, умов і можливостей. Є регламент роботи сесії міської ради, затверджений сесією міської ради, і є затверджений регламент акредитації».

 

Такі правила міськради призводять до конфліктних ситуацій між журналістами і чиновниками. Напередодні, 21 жовтня, на сесію не змогли потрапити два журналісти видання «Коло». Це Денис Скриль, який віднедавна працює у штаті редакції та штатна журналістка Валентина Зайченко.  Причина, через яку їх  не пустили на засідання, - «відсутність акредитації». Про це вони повідомили в публікації у своєму виданні.

 

«Валентина Зайченко прийшла на сесію під самий кінець. За регламентом, ніхто під час сесії не допускається, всі журналісти приходять заздалегідь. Також Валентина Зайченко сказала цілковиту неправду про те, що вона має акредитацію, ніколи вона не мала акредитації міської ради. Якщо має - нехай покаже посвідчення, немає в неї посвідчення акредитаційного», - пояснив ТК Віктор Кікоть.

 

Він наголосив, що в публікації «Кола» нічого не сказано про порядок акредитації, і сказав, що готує з цього приводу подання до прокуратури: «Я зараз готую подання до прокуратури згідно з вимогами закону про інформацію і закону про порядок висвітлення (діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової  інформації). Вона (Валентина Зайченко - ТК) має спростувати свою інформацію і вибачитися».

 

Про порядок акредитації нічого невідомо достеменно і шеф-редактору «Кола» Ілоні Фанті. У коментарях ТК вона розповіла: «На початку року ми надсилаємо до Полтавської міськради листа, де перелічуємо імена всіх штатних співробітників. Відповіді на нього про підтвердження чи скасування акредитації ми не отримуємо. Про необхідність акредитаційних посвідчень нам нічого невідомо».

 

У коментарях «Колу» президент Української асоціації медіаюристів, секретар Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська сказала: «Акредитація, її наявність чи відсутність, не є причиною того, щоб допускати чи ні журналіста на сесію. Журналіст має право бути присутнім на сесії, адже вона є гласною та відкритою. Відповідно до закону "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової  інформації" у будь-якому випадку журналісти мають право бути присутнім на сесії».

 

Як розповіли ТК журналісти «Кола», їх кілька разів відмовлялися акредитовувати на апаратні засідання міськради. «Одного разу мотивували це тим, що наш журналіст не дотримуєься дрес-коду», - каже редактор новин «Кола» Олена Запорожан.

 

За словами Ілони Фанти, вимоги редакції надати можливість відвідувати апаратні наради  завершилися засіданням депутатської комісії з цього приводу. «Представники комісії повідомили, що апаратна нарада - це внутрішнє засідання підприємства, на яку міськрада має право запрошувати всіх, кого вважає за потрібне», - каже редактор.

 

Вона відзначила: «Останнім часом ми не можемо потрапити і на прес-конференції, що відбувається і після сесії. Нам кажуть, що йдеться про ексклюзивне інтерв'ю для окремих ЗМІ».

 

Про складні стосунки з міськрадою заявляють і інші полтавські журналісти. Редактор відділу регіональної інформації  полтавської редакції «Газети по-українськи»  Інна Москальчук сказала: «Узяти коментар у будь-якого чиновника міської ради означає пройти сім кіл пекла».

 

Обурені обмеженням їхнього права на отримання інформації журналісти полтавської редакції сайту Gazeta.ua, «Газети по-українськи», журналу «Країна». У листі до ТК за підписом редактора зазначеної редакції Олександра Луценка вони заявляють: «Ми готові ходити на сесії міськради зі своїм стільцем!». Пан Луценко зазначив: «Наше видання (акредитовані журналісти "Газети по-українськи") майже рік не запрошують на подібні заходи. Запрошують лише на "вигідні" міській владі заходи, де немає можливості поставити гострі запитання. В основному це культурно-масові заходи».

 

Зазначимо, що у приміщенні Київської міської ради також невелика зала для проведення сесійних засідань. У зв'язку з цим умови для роботи журналістів створено в холі. Тут є декілька телевізорів, де транслюються засідання, столи і крісла. Коментарі у депутатів представники ЗМІ мають можливість взяти у перервах.

 

Персональна акредитація журналістів передбачена для засідань Верховної Ради України та НЕК з питань захисту суспільної моралі. В решті випадків йдеться про акредитацію ЗМІ.

 

ТК інформуватиме читачів щодо стосунків полтавських журналістів із місцевою міськрадою.

  

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19082
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
vetpress
4925 дн. тому
Т.Котюжинська вдало цитує законодавство, а допомогти журналісту досягти виконання цитованих нею нормативних актів - вибачайте, " не ее уровень!".
a.petrov
4925 дн. тому
Вже з'явилося продовження історії http://www.poltava.pl.ua/news/5673/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду