Парламент підтримав у першому читанні законопроект про ліцензійний збір

21 Жовтня 2010
20221
21 Жовтня 2010
12:34

Парламент підтримав у першому читанні законопроект про ліцензійний збір

20221
Парламент підтримав у першому читанні законопроект про ліцензійний збір

Верховна Рада 21 жовтня підтримала в першому читанні урядовий законопроект про внесення змін до статті 31 закону «Про телебачення і радіомовлення» (щодо визначення розміру ліцензійного збору), який передбачає, що методику розрахунків розмірів ліцензійного збору затверджує уряд. «За» проголосували 242 народні депутати.

 

Законопроект доповідали голова Державного комітету телебачення та радіомовлення Юрій Плаксюк і голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко.

 

За словами Юрія Плаксюка, ст. 31 закону не дає змогу визначати ліцензійний збір для багатьох видів мовлення, як кабельне, проводове, супутникове тощо. Крім того, ця редакція статті, яка стала чинною 1 січня 2010 року, зменшила надходження до держбюджету у 15 разів.

 

Андрій Шевченко додав, що профільний комітет розглянув законопроект і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати його в першому читанні за основу.

 

Народний депутат Микола Томенко звернув увагу, що чинна ст. 31 створила мотивацію для можливих корупційних дій. «Тут є нюанси, які дають можливість при розрахунках поділити провайдерів або суб'єктів телерадіопростору на своїх і чужих», - сказав він, підтримавши зміни до закону. Водночас він порадив передбачити в законопроекті, що розглядається, формулу, яка б зобов'язала уряд при визначенні методики врахувати можливість пільг для тих провайдерів, які захищають соціально незахищені верстви населення.

 

Народний депутат Юрій Кармазін виступив категорично проти законопроекту, оскільки це «чергове забирання повноважень у парламенту»: із закону право визначення ліцензійного збору передають уряду.

 

Нагадаємо, Кабмін 29 липня зареєстрував у Верховні Раді законопроект № 7021 про внесення змін до статті 31 закону «Про телебачення і радіомовлення» (щодо визначення розміру ліцензійного збору). Документ пропонує нову редакцію статті 31, за якою методику розрахунків розмірів ліцензійного збору та плати за переоформлення та видачу дубліката ліцензії затверджує уряд. Таким чином, Кабмін пропонує скасувати антикризовий закон народних депутатів Олени Бондаренко і Володимира Ландіка, який набув чинності 1 січня 2010 року і, власне, додав у закон формули розрахунків зборів, значно зменшивши їхні розміри.

 

Проект методики для Кабміну вже розробила Національна рада і направила його до Держкомтелерадіо для погодження і передачі Кабміну. З проектом методики можна ознайомитися тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20221
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду