Українська Гельсінська спілка вважає, що переслідування правозахисників стає дедалі поширенішим

11:47,
19 Жовтня 2010
36097

Українська Гельсінська спілка вважає, що переслідування правозахисників стає дедалі поширенішим

11:47,
19 Жовтня 2010
36097
Українська Гельсінська спілка вважає, що переслідування правозахисників стає дедалі поширенішим
Вінницька правозахисна група звернулася до Ради Європи з проханням захистити її від переслідувань. Це реакція на те, що міліція вилучила комп’ютери й документацію правозахисників за підозрою в поширенні порнографії. У Генеральній прокуратурі обіцяють провести перевірку, щоб з’ясувати, чи міліція діяла законно. Українська Гельсінська спілка вважає, що переслідування правозахисників стає дедалі поширенішим.

15 жовтня, коли голова Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман був у Києві, до його вінницького помешкання прийшли правоохоронці з ордером на обшук. Дозвіл на обшук дав місцевий суд, який порушив кримінальну справу за фактом поширення порнографії у блозі Дмитра Гройсмана.



Однак правоохоронці, які шукали порно, чомусь найбільшу увагу звертали на документи Вінницької правозахисної групи, а після обшуку квартири зайшли до офісу цієї організації та в ніч із п'ятниці на суботу вилучили з нього усі комп'ютери, документи та фінансову звітність, хоча жодного рішення суду щодо них не було, повідомив Радіо Свобода Дмитро Гройсман.



Боролися з порнографією, а вилучали звітність та бази даних



Правозахисник упевнений, що справжньою метою обшуку є не боротьба з поширенням порнографії, а прагнення керівництва обласної міліції поквитатися з ним за те, що він оприлюднював факти порушення прав людини вінницькою міліцією. А крім того, переслідувати біженців, яким допомагають правозахисники.



«Виймали комп'ютери, бази даних. Це було просто пограбування, перевищення влади. Без санкції суду, незаконно зайшли до офісу Вінницької правозахисної групи, замість того, щоб оглянути приміщення. Як вони спершу говорили, вони почали витягати комп'ютери, вилучати базу даних по роботі з біженцями, всі файли, які є власністю Верховного комісара ООН у справах біженців. Головною метою було не порно, а наші бази даних, зокрема по біженцях. Міліції хотілося подивитися інформацію, яка там є», - розповів Гройсман.



Що ж до порновідео у блозі Дмитра Гройсмана, то йдеться про посилання на сюжет одного з російських телеканалів про те, як спецслужби знімають на відео особисте життя російських опозиційних діячів. До того ж, це відео декілька місяців було на сайті «YouTube», а до блогу було скопійоване 4 місяці тому, говорить вінницький правозахисник.



На правозахисників тиснуть у багатьох українських містах



У Міністерстві внутрішніх справ пояснювати дії міліції не стали, переадресувавши до свого управління у Вінниці. Вінницькі ж правоохоронці від коментарів відмовилися.



Між тим Вінницька правозахисна група шукає допомоги в Києві та за кордоном: Дмитро Гройсман надіслав звернення до Ради Європи, ООН, а також до українського Президента та Генеральної прокуратури.



Звернення вже отримали, найближчим часом дії вінницької міліції перевірять, повідомив голова прес-служби Генеральної прокуратури Юрій Бойченко.



«Генеральна прокуратура розгляне заяву: факти, про які йдеться в ній, буде перевірено, а після перевірки буде ухвалене рішення, відповідно до закону. Відповідь буде в десятиденний термін, якщо ж перевірки триватимуть довше, ми про це повідомимо заявника», - говорить представник прокуратури.

 



На захист Дмитра Гройсмана стала Українська Гельсінська спілка, яка наразі готує своє звернення до міжнародних організацій. Її голова Євген Захаров вважає, що тиск на правозахисників стає в Україні тенденцією.



«Такі факти  поодинокі. Але останнім часом їх стає набагато більше. І це насторожує. Були випадки переслідування правозахисників у Харкові, у Львові, останній - 15 жовтня, розповідає Євген Захаров. - Що до Вінницької правозахисної групи, то дії міліції - це грубе порушення процесуального законодавства. Звинувачення у поширенні порно необґрунтовані. Це був лише привід. Таким чином можна порушити справу проти будь-кого - достатньо знайти в його поштовій скриньці спам із посиланням на порносайти».



Євген Захаров відзначає, що обшук правозахисної організації та вилучення документів відбулися чи не вперше за час незалежності. Раніше таких заходів вживали лише проти політичних опонентів, говорить правозахисник.

 

Євген Солонина, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Солонина, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду