Представник ОБСЄ готова провести правову експертизу українських медійних законопроектів

12 Жовтня 2010
16137
12 Жовтня 2010
16:59

Представник ОБСЄ готова провести правову експертизу українських медійних законопроектів

16137
Представник ОБСЄ готова провести правову експертизу українських медійних законопроектів

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович заявила про готовність очолюваного нею офісу провести правову експертизу медійних законопроектів, які готуються до розгляду у Верховній Раді України. Про це вона сказала на зустрічі з головою Верховної Ради Володимиром Литвином, повідомляє парламентський портал.

 

За інформацією прес-служби пана Литвина, Дуня Міятович «високо оцінила зусилля України на шляху втілення демократичних реформ», разом з тим зазначивши, що нині ситуація у сфері ЗМІ «виглядає не дуже "рожевою"». Зокрема, вона висловила занепокоєння щодо деяких норм законопроектів, що готуються до розгляду у парламенті, і заявила про готовність очолюваного нею офісу провести правову експертизу відповідних проектів законодавчих актів. «Моє завдання полягає у тому, аби не критикувати, а надавати всебічну допомогу у зазначених питаннях країнам-членам ОБСЄ», - сказала пані Міятович.

 

Володимир Литвин зазначив, що Верховна Рада України і надалі приділятиме значну увагу ухваленню законів, які регулюють відносини в інформаційній сфері. На його думку, законодавчі рішення у сфері мас-медіа потребують системного підходу, якому мають передувати «ретельний аналіз і серйозна розмова». Зокрема, за його словами, важливо не допустити монополізації інформаційного простору. У цьому контексті, торкаючись питання роздержавлення комунальних друкованих ЗМІ, керівник парламенту висловив думку, що «пріоритет мають отримати журналістські колективи».

 

Володимир Литвин також повідомив, що ближчим часом парламент розглядатиме у другому читанні законопроект про доступ до публічної інформації, і запропонував, аби офіс представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації направив свої висновки і рекомендації до цього документу.

 

 

Щодо законопроекту про суспільне телебачення, Володимир Литвин висловив переконання щодо необхідності дійти консенсусу стосовно найважливіших питань - фінансування та менеджменту. Питання щодо видатків на здійснення діяльності суспільного телебачення, сказав він, варто було б чітко зафіксувати у законі, а також окремим рядком у державному бюджеті, зазначивши, що це має бути захищена стаття. Керівництво такого каналу, на думку керівника парламенту, має визначати опікунська рада, до складу якої увійдуть представники громадянського суспільства і по одному представникові від гілок влади.

 

Голова Верховної Ради також заявив, що парламент «зважено підійде» до розгляду інших законодавчих актів щодо діяльності ЗМІ, зокрема, у частині регулювання інтернет-простору, і запевнив, що ці питання розглядатимуться з урахуванням світового досвіду. Окремим напрямком діяльності парламенту Володимир Литвин назвав приведення вітчизняного законодавства у сфері ЗМІ до європейських стандартів, зазначивши, що Комітет з питань свободи слова та інформації, який очолює представник опозиції, матиме підтримку Верховної Ради.

 

При цьому Володимир Литвин вважає за необхідне поставити питання і про «проблему свободи образ та наклепів» у ЗМІ, «особливо на різного роду політичні замовлення».

 

«Детектор медіа»

 

Фото - portal.rada.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16137
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду