5 канал просить ВРЮ звільнити суддю Закропивного через справу депутата Бута

6 Жовтня 2010
20122
6 Жовтня 2010
13:04

5 канал просить ВРЮ звільнити суддю Закропивного через справу депутата Бута

20122
5 канал просить ВРЮ звільнити суддю Закропивного через справу депутата Бута

Колектив 5-го каналу вважає рішення Апеляційного  суду міста Києва, яке залишило  в силі рішення Подільського райсуду, і відповідно до нього журналістка 5-го каналу Ольга Сніцарчук має сплатити депутату Юрію Буту 20 тисяч гривень за слово «відщепенець», корупційними діями. Про це  йдеться у зверненні каналу до членів Вищої ради юстиції України

 

Канал звертає увагу на те, що суддя Апеляційного суду був підконтрольним самому депутату Буту, який є головою парламентського підкомітету з питань формування суддівського корпусу.

 

«Зауважуємо, що голова колегії суддів Апеляційного суду міста Києва пан Закропивний був призначений на безстроковий термін суддівства 15 січня 2009 року. Це призначення відбулося за безпосереднім поданням голови парламентського підкомітету з питань формування суддівського корпусу депутата Бута, отже наявним є факт підконтрольності, а відтак і конфлікту інтересів судді Закропивного», - йдеться у зверненні 5-го. 

 

Окрім цього, на думку колективу каналу, у рішенні судді  простежується неналежне виконання посадових обов'язків, зокрема в частині вивчення матеріалів та фактів справи: «Наприклад, присудження відшкодування моральної шкоди неможливе за відсутності від позивача досудових кроків врегулювання спорів, однак жодних звернень до телерадіокомпанії чи особисто до журналіста щодо спростування інформації не надходило. Також дане рішення ми вважаємо корупційними діями щодо обслуговування піарівських інтересів зацікавлених осіб».

 

У зверненні наголошується, що слово «відщепенець» Великий тлумачний словник сучасної української мови тлумачить так: «Той, хто відірвався, відколовся від певного суспільного середовища, відкинутий середовищем». У сюжеті це слово використовувалось у такому контексті: «Якби знайшлося ще хоч два десятка голосів - вони би таки рушили на канікули. Ініціатива - депутата Юрія Бута, відщепенця від коаліції. За те, щоби розійтися - регіонали, комуністи та пропрезидентські нунсівці».

 

«Таким чином за цим рішенням суду ми маємо прецедент, за яким у журналіста і громадянина відбирається право вільно додержуватися власної думки та поширювати інформацію. А одним із основних факторів роботи журналіста є пильне стеження за висловлюваннями та діями політиків і державних діячів, і хто як не журналісти мають піддавати критиці ці дії», - йдеться у зверненні.

 

Саме тому  колектив 5-го просить Вищу раду юстиції розібратися в ситуації та діях суддів, які причетні до цієї справи, і звільнити суддю Закропивного із займаної посади. Юридичний відділ каналу готує відповідні документи. Також канал оскаржуватиме рішення Апеляційного суду міста Києва у касаційних інстанціях.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20122
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Небайдужий
4943 дн. тому
гигиги! Бут тепер "невідщепенець"! :-))))))
Дима М.
4943 дн. тому
подарите судье толковый словарь!)))))))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду