Справа журналіста, справа історика, ротація найвищого суду і формування виборчих комісій як мірила високої порядності влади

30 Вересня 2010
36147
30 Вересня 2010
13:07

Справа журналіста, справа історика, ротація найвищого суду і формування виборчих комісій як мірила високої порядності влади

36147
Моніторинг матеріалів з ознаками замовності чи цензури в основних випусках новин телеканалів 13–18 вересня
Справа журналіста, справа історика, ротація найвищого суду і формування виборчих комісій як мірила високої порядності влади

Суспільно важливі теми, думки і факти, які протягом тижня було замовчано каналами (в дужках зазначено канали, які замовчали названу тему, думку чи факт):

 

 

13 вересня (понеділок):

 

Заява президента Ради ЄС з приводу утисків свободи слова в Україні під час зустрічі з українським президентом у Брюсселі (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява заступника глави Держдуми Валерія Язєва, що жодних переговорів щодо зниження ціни на газ для України «немає і бути не може», попри всі попередні запевнення українських урядовців про те, що подібні переговори ведуться (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, «Україна»).

 

Південно-Західна залізниця в Києві відкрила міні-завод зі спалення сміття поблизу житлових будинків («Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Ціни на гречку по країні не падають, попри прогнози й запевнення урядовців («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Церковний конфлікт в Одесі, де з подачі очільника місцевої православної церкви Московського патріархату місцева влада скасувала громадські слухання щодо побудови храму Української греко-католицької церкви («1+1», «Інтер», СТБ, «Україна»).

 

Два даівці на Сумщині під час затримання вбили мотоцикліста-порушника (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Жителі Закарпатського селища Солотвине вимагають визнати їхню територію зоною екологічного лиха (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Закриття російської школи в запорізькому селі Єлизаветівка (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява віце-спікера парламенту Миколи Томенка, що його фракція БЮТ вимагатиме створення тимчасової слідчої комісії для розслідування порушень під час виборчої кампанії (йдеться про перші випадки застосування владою адмінресурсу) (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

У Житомирській обласній дитячій лікарні досі неможливо робити онкологічним хворим переливання крові (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Прокуратура Києва проводить повторну судмедекспертизу у справі про смерть студента Ігоря Індила в Шевченківському райвідділку міліції (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Початок процедури банкрутства будуправління Чорноморського флоту в Севастополі. Будуправління ЧФ є найбільшим у місті боржником перед Пенсійним фондом (усі канали).

 

Україна, за даними Держкомстату, за 7 місяців поточного року майже на 10% погіршила сальдо зовнішньої торгівлі порівняно з минулим роком (усі канали).

 

Намір власника гірськолижного курорту «Буковель» законсервувати діяльність комплексу в зв'язку з арештом майна курорту Генпрокуратурою (всі канали).

 

Заява нардепа-нунсівця Юрія Ключковського про те, що майбутні місцеві вибори будуть гарантовано нечесними і з прогнозованою перемогою представників влади (всі канали).

 

На використання адмінресурсу цього дня поскаржилися навіть у партії віце-прем'єра Тігіпка «Сильна Україна» (всі канали).

 

Заява Рахункової палати про те, що низький рівень доходів і проблеми з відшкодуванням ПДВ ставлять виконання держбюджету-2010 під загрозу зриву (всі канали).

 

Чернівецька організація УСДП звернулася до президента з проханням втрутитися в ситуацію в місті, де вже другий тиждень обленерго і міськводоканал не забезпечують мешканців водою (всі канали).

 

Заява ВО «Свобода» про те, що УПЦ Московського патріархату розпочала незаконне будівництво церкви в парку «Юність» у Києві (всі канали).

 

Місцевих мешканців, які вимагали в забудовників церкви документів на забудову, було побито охоронцями, а викликані міліціонери не припинили побиття людей (усі канали).

 

Депутати «Єдиного центру» звернулися до Януковича з проханням запросити на місцеві вибори іноземних спостерігачів (усі канали).

 

Українська народна партія вимагає зняти з розгляду у ВР законопроект про мови і кличе на акції непокори захисників української мови (всі канали).

 

Заява Українського кредитно-банківського союзу про незадоволення банкірів зростанням кількості нормативних актів НБУ, які ухвалюються без обговорення з банківською спільнотою (всі канали).

 

Прокуратура Києва вирішила не порушувати кримінальної справи у зв'язку з побиттям журналіста СТБ Сергія Андрушка президентською охороною (всі канали).

 

14 вересня (вівторок):

 

Значне підвищення цін на горілчані вироби внаслідок збільшення акцизу, вартості спирту та склотари (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява міністра внутрішніх справ Могильова про те, що МВС вивчає можливість залучення до охорони правопорядку приватних охоронних структур (усі канали).

 

Заколот у Броварах, де люди, що десятиліттями не отримують квартир та землі, намагались увірватися до міськради, де на сесії планувалося роздати 90 гектарів землі (Перший канал, «Інтер», ICTV, 5-й канал).

 

Зі столичної набережної прокуратура прибрала черговий плавучий ресторан, «Мандарин» («Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

На Житомирщині в більшості шкіл немає медпунктів і медсестер через недосконалість відомчої інструкції Міністерства охорони здоров'я (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Броварська «Батьківщина» перекривала рух на трасі Чернігів - Київ, протестуючи проти реєстрації міським управлінням юстиції фіктивної парторганізації під такою ж назвою (всі канали).

 

У багатьох областях країни люди місяцями не можуть отримати внутрішні паспорти, через відсутність бланків (Перший канал, СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

В цілих мікрорайонах Києва по декілька тижнів немає води (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Прийняття коаліційного законопроекту «Про мови в Україні» призведе до дискримінації державної мови (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява Президії Академії наук вищої школи України про те, що ухвалення цього закону зніме мотивацію до вивчення української та посилить мовний поділ у суспільстві (всі канали).

 

СБУ провела несанкціоновані обшуки приміщення музею «Тюрма на Лонцького» (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Вольове відомче рішення Держмитслужби про перенесення з Одеси до Хмельницького єдиного в Україні кінологічного центру (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Фоторепортаж про життя киян в аварійному будинку на столичній вулиці Гоголівській виграв конкурс Британського товариства фотографів (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява Івано-Франківської облорганізації «Батьківщини» про те, що партійці розцінюють події на гірськолижному курорті «Буковель» як силовий тиск на підприємців напередодні місцевих виборів (всі канали).

 

Європейська народна партія ухвалила резолюцію, в якій висловила глибоке занепокоєння поточною ситуацією в Україні й закликала Януковича припинити антидемократичні дії (всі канали).

 

Умови утримання тварин у Київському зоопарку перевірить фахівець Європейської асоціації зоопарків з огляду на масові смерті тварин протягом останніх місяців (усі канали).

 

Міліція вирішила не порушувати кримінальної справи щодо загибелі слона Боя в Київському зоопарку «за відсутністю складу злочину» (всі канали).

 

Телеканал ТВі подав позов до Нацради з питань телебачення та радіомовлення через рішення Нацради про анулювання додатків до ліцензії каналу (всі канали).

 

Апеляційний суд Києва не задовольнив апеляції журналіста Нового каналу Сергія Кутракова на рішення районного суду, який скасував постанову про порушення кримінальної справи за фактом перешкоджання професійній діяльності і побиття журналіста під час зйомки сюжету про фотовиставку «Волинська різанина» (всі канали).

 

Заява спікера парламенту Володимира Литвина, що проти опозиціонерів - порушників регламенту в майбутньому застосовуватимуть Держохорону (всі канали).

 

Експертна думка, що невідповідність національних і міжнародних стандартів зерна стає підставою для притягнення будь-якого зернотрейдера до відповідальності, як це робить нині Держмитслужба (всі канали).

 

Партія «Батьківщина» просить Генпрокуратуру порушити кримінальну справу проти колишнього партійця Івана Деньковича за спробу привласнити повноваження голови львівського осередку партії (всі канали).

 

Заява прокурора Черкаської області про те, що київський суддя Євген Вовк, який розстріляв із пістолета тракториста в селі Бобринці, не винен (всі канали).

 

15 вересня (середа):

 

Обшуки СБУ музею «Тюрма на Лонцького» (ICTV).

 

Акції протесту під столичним СБУ проти цих обшуків («Інтер» і ICTV).

 

Смерть головного інспектора Львівської митниці ймовірно внаслідок самогубства (Перший канал, СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Скасування указом Януковича військових судів в Україні (Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Акція протесту спортсменів-олімпійців, у тому числі спортсменів-дітей, проти знищення тенісних кортів, спортзалів і ковзанки «Крижинка» біля стадіону «Олімпійський» (Перший канал, «1+1», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Продовження акцій протесту жителів Дарниці, де під будівництво нового льодового стадіону влада з численними порушеннями законодавства знищує єдиний спортмайданчик трьох шкіл (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Ринок зерна - на межі зупинки, експорт заблоковано митницею, внутрішні ціни впали, аграрники не отримали обігових грошей для посівної («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

На Рівненщині джип керівника облуправління ДАІ виїхав на зустрічну смугу і врізався в мікроавтобус (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Збройний напад на суддю на Сумщині (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Власники курорту «Буковель» законсервували мільярдну інвестицію, що вони збиралися вкладати в будівництво аналогічного курорту в Чорній Тисі (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Німецьку виставку про діяльність спецслужби «Штазі» українські митники безпідставно затримали на 8 годин на кордоні (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Участь Юлії Тимошенко в саміті Європейської народної партії (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Донеччина може залишитися без питної води, оскільки канал «Сіверський Донець - Донбас» може залити водою з законсервованої ртутної шахти, звідки як слід не відкачуються ґрунтові води (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Російська авіакомпанія «Сибір» знову подала позов на Міноборони і Держказначейство на компенсацію в 15 млн доларів за збитий 2001 року українськими вояками пасажирський літак (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

У Донецьку судять організатора мітингу ошуканих вкладників під міськрадою (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява нунсівця В'ячеслава Кириленка про недопустимість ухвалення нового закону «Про мови в Україні», оскільки він призведе до протистояння в суспільстві (всі канали).

 

Омбудсмен Ніна Карпачова звернулася до Апеляційного суду Києва, вважаючи утримання під вартою Руслана Кухаренка необґрунтованим (усі канали).

 

Побиття мерською охороною в Херсоні журналіста і представника Комітету виборців України Дементія Білого за спробу поставити запитання меру міста під час звіту про роботу мерії перед міською громадою (всі канали).

 

Українська гельсінська спілка вимагає незалежного розслідування цього злочину (всі канали).

 

Заява партії «Єдиний центр» про те, що на життя кандидата в мери Харкова Андрія Білогрищенка готується замах провладними кандидатами (всі канали).

 

Заява відставленої судді Конституційного Суду Ярослави Мачужак про те, що відставка чотирьох суддів робилася для прийняття позитивного рішення про скасування політреформи 2004 року (всі канали).

 

У Криму підбили підсумки й нагородили переможців конкурсу за кращу статтю про Януковича (всі канали).

 

Кримського комуніста Леоніда Грача не пустили в прямий ефір на місцевому радіо через критику Партії регіонів (усі канали).

 

У Донецьку вчинено збройний напад на журналіста Геннадія Березовського (всі канали).

 

Побиття торгівців на одеському ринку «Привоз», де їх незаконно намагаються викинути з торгових місць (всі канали).

 

16 вересня (четвер):

 

Міжнародна федерація журналістів, Британська спілка журналістів, Фундація Гонгадзе та Інститут масової інформації закликали владу поновити слідство у справі і встановити справжніх замовників злочину (Перший канал, «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Акція пам'яті Гонгадзе в Києві (Перший канал, Новий канал).

 

Спочатку міліція намагалася перешкодити учасникам акції, вимагаючи прибрати плакати (всі канали).

 

Скорбну ходу учасників акції не пропустили до Адміністрації президента (всі канали).

 

Організація «Репортери без кордонів» висловила здивування тим, що слідство не встановило мотивів основного обвинувачуваного у справі (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Заява адвоката дружини Гонгадзе про те, що замовників убивства, на її переконання, було декілька (всі канали).

 

Обрання чотирьох нових суддів Конституційного Суду (Новий канал, «Україна»).

 

Голосування за нових суддів КС було безальтернативним, додаткові кандидатури, запропоновані Верховним Судом, не увійшли до списку голосування (Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Було порушено процедуру голосування («1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Пікетування з'їзду суддів рівненчанами й те, що цей пікет правоохоронці «прибрали» перед приїздом Януковича (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Ухвалення Київрадою концепції нового генплану розвитку міста («1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Генпрокурор не підтвердив звинувачення у причетності до торгівлі органами лікарів Інституту Шалімова (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Донецьку суд відпустив на волю ватажка банди Немсадзе, закривши проти нього справу (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Протести жителів прикарпатського села Верхній Струтень проти видобутку кам'яної солі. Люди бояться, що їхнє село спіткає доля міста Калуш, яке нині оголошене зоною екологічного лиха (Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Адміністративно-апеляційний суд Києва залишив у силі рішення попередньої судової інстанції щодо законності знищення сторічного лісу біля селища Коцюбинське під Києвом, який місцеві депутати пороздавали під забудову (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Борисполі місцеві чиновники дали двом багатодітним сім'ям квартири, які вже мали власників (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Експерти прогнозують кризу з молочними продуктами (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Опозиція вимагає звіту у Верховній Раді голови СБУ, Генпрокурора і міністра внутрішніх справ з приводу останніх подій, пов'язаних із загрозами свободі слова (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Тимчасова слідча комісія парламенту вимагає від правоохоронців надати їй копію оригіналу рішення Стокгольмського арбітражного суду щодо повернення «РосУкрЕнерго» 12 млрд кубометрів газу (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Масштабне пікетування пенсіонерами комунальників у Донецькій області на знак протесту проти нових комунальних тарифів (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява прес-служби «Батьківщини» про те, що формування ЦВК тервиборчкомів із внесенням до них нелегітимних кандидатів від осередків партії фактично скасовує місцеві вибори (всі канали).

 

Омбудсмен Ніна Карпачова вимагає від Генпрокурора перевірки повідомлень ЗМІ про виявлення поряд із місцем поховання Гонгадзе останків 12 невідомих осіб (усі канали).

 

Заява екс-глави СБУ Валентина Наливайченка, що парламент має вимагати звіту СБУ щодо інциденту з музеєм «Тюрма на Лонцького» (всі канали).

 

Кількатисячний пікет підприємців під Полтавською облдержадміністрацією, які протестували проти ухвалення нового Податкового кодексу (всі канали).

 

Компанія Фірташа «РосУкрЕнерго» може зірвати опалювальний сезон, оскільки має намір продати газ, відібраний у «Нафтогазу», за кордон (усі канали).

 

Американський сенатор Джон Маккейн висловив в інтерв'ю «Голосу Америки» стурбованість діяльністю нового американського уряду (всі канали).

 

Опозиція зареєструвала в парламенті проект постанови про введення мораторію на перевірку ЗМІ в період місцевих виборів (всі канали).

 

Світовий конгрес українців закликав Януковича розібратися з діями СБУ щодо «Тюрми на Лонцького» (всі канали).

 

17 вересня (п'ятниця):

 

Тимошенко сприйняла скептично доручення Януковича посилити їй охорону, оскільки, за її словами, «наружка» веде за нею стеження і прослуховує телефони цілодобово (всі канали).

 

Святкування Дня СБУ в палаці «Україна» фінансував особисто керівник спецслужби Хорошковський (попри вимогу закону, яка забороняє фінансування спецслужби інакше, як із держбюджету) (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

БЮТ вимагає звіту Хорошковського у Верховній Раді щодо подій, які загрожують свободі слова і в яких безпосередню участь брали працівники СБУ (всі канали).

 

Тимошенко вимагає зустрічі керівників «Батьківщини» з Януковичем для того, щоб пред'явити йому свідчення щодо «руйнування процесу виборів» до місцевих органів влади (всі канали).

 

У Києві діабетики знову залишилися без шансів на життя, оскільки в аптеках зник інсулін (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Меру Миколаєва суд заборонив публічно виступати будь-якою мовою, крім державної (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Виставку спецслужби «Штазі» в Києві (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

В Умані закривають туберкульозний диспансер, щоб використати його приміщення для приватного готелю (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Тимошенко назвала місцеві вибори вже сфальшованими, оскільки сфальшованим є представництво опозиції у тервиборчкомах (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

У Донецьку комуністи пікетували суд, який вирішив стягнути з місцевої організації 50 тисяч гривень (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Оскарження адвокатом Теліченко закриття кримінальної справи про зловживання Пукача владою і службовим становищем (всі канали).

 

Заява депутата Тараса Чорновіла, що зміни в складі Конституційного Суду призведуть до зниження його престижу, оскільки їх зроблено «під певні політичні сили і певне замовлення» (всі канали).

 

Заява міністра юстиції Німеччини, колишньої доповідачки ПАРЄ в цій справі, в інтерв'ю «Німецькій хвилі» про те, що вона сумнівається, що справу Гонгадзе розкрито (всі канали).

 

Заява адвоката Теліченко про те, що «якщо вірити свідченням Олексія Пукача, то немає законного способу уникнути кримінальної справи відносно Леоніда Кучми, Володимира Литвина й Миколи Джиги» (всі канали).

 

18 вересня (субота):

 

В Україні вже кілька місяців неможливо отримати внутрішній паспорт, оскільки МВС не профінансувало друку бланків паспортів («1+1», «Інтер», ICTV).

 

Навіть провладна тігіпківська партія «Сильна Україна» скаржиться на адміністративний тиск на Дніпропетровщині (вотчині самого Тігіпка) («1+1», «Інтер», ICTV).

 

Заява Мирослави Гонгадзе, що визнання Кравченка замовником убивства Гонгадзе підтверджує існування державної машини зі знищення політичних опонентів (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV).

 

Слідчий у справі Гонгадзе виніс постанову про відмову в порушенні справи проти Кучми і Литвина (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV).

 

Заява Асоціації українських банків про те, що введення податку на доходи від депозитів призведе до відтоку банківських вкладів населення (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV).

 

Пікетування офісу СБУ у Рівному проти переслідування історика Забілого (Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV).

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовчань суспільно важливих тем, фактів чи думок:

«Інтер»                      111,

ICTV                          111,

Перший канал         108,

Новий канал            106,

«Україна»                 105,

5-й канал                  100,

«1+1»                         99,

СТБ                           96 випадків.

 

***

 

13 вересня (понеділок)

 

Про робочу поїздку президента Віктора Януковича до Брюсселя повідомляють усі канали. Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна» подають інформацію неповно, незбалансовано і з позитивними журналістськими оцінками підсумків візиту. При цьому журналісти названих каналів підміняють власними висновками експертів, по думку яких більшість із них не зверталася взагалі. Лише «Україна» дає думки політологів, але підібраних надзвичайно тенденційно - це Михайло Погребинський, який є провладним політтехнологом, і російський політолог, яка коментує ситуацію виключно з точки зору інтересів Москви.

 

Висновки журналістів такі: «Ще тісніше співпрацювати домовилися Україна і Європа», - кажуть на Першому, далі йде конкретизація, що заперечує доконаність цієї «домовленості»: «Говорили про реформи в Україні, перспективи впровадження безвізового режиму і створення між Україною та ЄС зони вільної торгівлі. Конкретні рішення з цих питань прийматимуть вже на саміті Україна-ЄС, запланованому на 22 листопада». Більш точно визначили зміст президентської поїздки на «1+1»: «Україну чекають в Європі вже після місцевих виборів. Президент Янукович вже з'їздив до Брюсселя домовитися про дату наступного саміту "Україна-Євросоюз". Він відбудеться 22 листопада. На ньому Янукович розраховує продовжити переговори про асоційоване членство України в ЄС і зону вільної торгівлі». Але й тут немає повноти інформації й експертних оцінок. Слово ж надається лише Януковичу. На «Інтері» кажуть: «Одним из важных пунктов будущего документа должен стать договор о зоне свободной торговли... Они (Янукович і Баррозу) только что завершили переговоры и остались довольны... Визит Виктора Януковича в Брюссель заканчивается на приятной ноте... Такая активность Украины на европейском направлении имеет стратегическое значение, ведь уже в конце ноября Киев и Брюссель готовятся к проведению саммита Украина - ЕС».

 

Висновки журналістів і недостовірність посилань на Новому каналі: «У ЄС кажуть, Україна останнім часом видається політично стабільною країною. А ще відзначають активізацію відносин з Євросоюзом». Оцінки й недостовірні посилання в журналістських текстах на ICTV: «Це важлива проміжна зустріч перед самітом Українає-ЄС, який відбудеться в Києві наприкінці листопада. До нього сторони прагнуть узгодити спірні моменти про зону вільної торгівлі, лібералізацію віз та енергетичну безпеку... Високі чиновники ЄС похвалили Україну за політичну стабільність та координацію зусиль президента, прем'єра та більшості». Журналістські висновки на «Україні»: «В целом Киев и Брюссель пока что решили договариваться. Так что цели весьма четкие... ЕС абсолютно не ревнует Киев. Напротив - добрые отношения с Кремлем - залог спокойствия всего континента».

 

СТБ подає тему хоч і неповно, але без інших основних ознак замовності. При цьому лише СТБ згадує доволі жорстку заяву європейців з приводу свободи слова в Україні: «Принагідно Ромпей нагадав Януковичу, що важливо не лише говорити про свободу слова, а й захищати її на практиці». Інші канали це замовчали.

 

Перший канал, «Інтер», ICTV, «Україна» критично неповно і незбалансовано повідомляють про жеребкування розподілу місць у тервиборчкомах серед непарламентських партій, що його проводив цього дня Центрвиборчком. Жоден із названих каналів до ладу не пояснює процедури жеребкування і його підсумків. Усі надають слово представникам ЦВК Володимиру Шаповалу або Андрію Магері, але жоден не надає слова представникам партій, зокрема, тих, які не отримали в ТВК жодного місця.

 

На Першому каналі оцінки й недостовірність посилань: «Колесо фортуни розкрутили сьогодні у Центрвиборчкомі. У такий спосіб вирішили провести жеребкування для претендентів на місця у тервиборчкомах від непарламентських партій, що беруть участь у місцевих виборах... До результатів жеребкування за допомогою колеса фортуни у ЦВК радять ставитися по-філософськи, а претензії висувати власній удачі». Стверджується і таке: «Найбільше пощастило першій трійці партій», при цьому не називаються ці партії. Так само мовчить про це й «Інтер». ICTV подає жодним чином незіставні цифри: «Згідно із Законом України "Про місцеві вибори", до складу ТВК входить не більше 18 представників від партій-учасників виборів. 15 місць займають політичні сили представлені у парламенті. Оці 3 вакантні місця, Центральна виборча комісія і ділила між іншими не парламентськими партіями. На 89 місць претендувало 116 партій. Загалом під час виборів в Україні працюватимуть 680 територіальних виборчих комісій». Лише «Україна» називає ті три партії, які отримали найбільше місць у ТВК - «Сильна Україна», «Фронт змін» і Соцпартія.

 

Перший канал подає з ознаками замовності протокольну інформацію про зустріч спікера парламенту Володимира Литвина з головою болгарського парламенту. Справжньої новини тут немає, - основу повідомлення (в синхроні Литвина і дубльовану словами ведучого) становить думка українського спікера про те, що «до змін у Конституції слід підходити зважено». «Інтер» так само замовно і протокольно повідомляє про зустріч із болгарським спікером прем'єр-міністра Миколи Азарова.

 

ICTV подає з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота інформації, недостовірність подачі думок і фактів, численні журналістські оцінки, висновки - інформацію про те, що «російська ідея об'єднати "Нафтогаз" і "Газпром" поки не знаходить підтримки в Україні». Оцінки й висновки журналістів каналу: «Контекст спеціального відрядження зрозумілий - "Газпром" прагне злитися з українським "Нафтогазом"... Про необхідність об'єднання двох газових гігантів минулого тижня заявив голова правління «Газпрому» Олексій Міллер... Газова політика Росії формується в Кремлі, однак народжується вона зовсім не в Москві... На вічній мерзлоті тримається газпромівська міць. Уже незабаром усе це може стати частиною української газової промисловості. Якщо, звичайно, "Нафтогаз" погодиться на об'єднання з "Газпромом"... Українська альтернатива - енергоощадні технології та видобуток власного газу, - запевняють експерти. Вже є напрацювання, як до 2020 року зменшити залежність від російського палива втричі. Утім - це мільярдні інвестиції. Ще до 6 мільярдів необхідні, аби модернізувати українську газотранспортну систему. У бюджеті таких грошей немає. Європа реально інвестувати поки не готова. А отже об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу" врешті може стати пропозицією, від якої Україна просто не зможе відмовитися». З другого боку, лише ICTV в цьому сюжеті і ще 5-й канал повідомляють про заяву заступника глави Держдуми Валерія Язєва, що жодних переговорів щодо зниження ціни на газ для України «немає і бути не може», - це попри всі попередні запевнення українських урядовців про те, що подібні переговори ведуться.

 

Лише Перший канал і «1+1» повідомляють про те, що Південно-Західна залізниця в Києві відкрила міні-завод зі спалення сміття поблизу житлових будинків. Утім, журналісти обох каналів до ладу не з'ясували всіх обставин цієї події. В матеріалах обох каналів - велика кількість журналістських оцінок. І називають різні цифри екологічних норм.

 

«1+1» незбалансовано й неповно подає дві інформації про чергові успіхи правоохоронців: співробітники УБОЗу на Сумщині виявили зловживання на підприємстві з утилізації отрутохімікатів, медикаментів та препаратів, заборонених до використання, а прокуратура Києва викрила групу шахраїв, які підробляли свідоцтва на право власності квартир, щоб отримувати кредити під заставу цих неіснуючих помешкань.

 

На Новому каналі з ознаками замовності повідомляється про черговий захід Фонду Кучми у Дніпропетровську.

 

Перший канал провів дослідження цін на гречку по регіонах і з'ясував, що «попри всі сподівання покупців і урядовців», гречка не дешевшає. Урядовці сподівалися на таке подешевшання ще з минулого тижня. Інші канали цього дня гречкою не цікавилися.

 

Лише Перший канал, Новий канал, ICTV і 5-й канал повідомляють про церковний конфлікт в Одесі, де з подачі очільника місцевої православної церкви Московського патріархату місцева влада скасувала громадські слухання щодо побудови храму Української греко-католицької церкви.

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що два даівці на Сумщині під час затримання вбили мотоцикліста-порушника.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що жителі Закарпатського селища Солотвине вимагають визнати їхню територію зоною екологічного лиха. Тут держава не виділяє грошей на ремонт закинутих шахт і водовідвідних штолень, над якими стоїть селище.

 

Лише ICTV повідомляє про закриття російської школи в запорізькому селі Єлизаветівка.

 

Лише 5-й канал і «Україна» повідомляють про заяву віце-спікера парламенту Миколи Томенка, що його фракція БЮТ вимагатиме створення тимчасової слідчої комісії для розслідування порушень під час виборчої кампанії. Віце-спікер при цьому наводить перші конкретні випадки застосування владою адмінресурсу.

 

У Житомирській обласній дитячій лікарні досі неможливо робити онкологічним хворим переливання крові. Міністерство охорони здоров'я так і не вирішило питання з тест-системами донорської крові. Про це ще 2 вересня повідомляли більшість каналів, але лише 5-й канал продовжив контролювати цю тему.

 

Лише 5-й канал повідомляє про те, що прокуратура Києва проводить повторну судмедекспертизу у справі про смерть студента Ігоря Індила в Шевченківському райвідділку міліції.

 

Жоден канал не повідомляє про початок процедури банкрутства будуправління Чорноморського флоту в Севастополі. Будуправління ЧФ є найбільшим у місті боржником перед Пенсійним фондом.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Україна, за даними Держкомстату, за 7 місяців поточного року майже на 10% погіршила сальдо зовнішньої торгівлі порівняно з минулим роком.

 

Жоден із каналів не повідомляє про намір власника гірськолижного курорту «Буковель» законсервувати діяльність комплексу в зв'язку з арештом майна курорту Генпрокуратурою.

 

Жоден із каналів не наводить заяви нардепа-нунсівця Юрія Ключковського про те, що майбутні місцеві вибори будуть гарантовано нечесними і з прогнозованою перемогою представників влади.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що на використання адмінресурсу цього дня поскаржилися навіть у партії віце-прем'єра Тігіпка «Сильна Україна»! Так, у Дніпропетровській, Луганській областях і Криму парторганізації не можуть отримати свідоцтва.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву прес-служби Рахункової палати про те, що низький рівень доходів і проблеми з відшкодуванням ПДВ ставлять виконання держбюджету-2010 під загрозу зриву.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що чернівецька організація УСДП звернулася до президента з проханням втрутитися в ситуацію в місті, де вже другий тиждень обленерго і міськводоканал не забезпечують мешканців водою.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви ВО «Свобода» про те, що УПЦ Московського патріархату розпочала незаконне будівництво церкви в парку «Юність» у Києві. Як і того, що 12 вересня місцевих мешканців, які вимагали в забудовників документів на забудову, було побито охоронцями, а викликані міліціонери не припинили побиття людей.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що депутати «Єдиного центру» звернулися до Януковича з проханням запросити на місцеві вибори іноземних спостерігачів.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Українська народна партія вимагає зняти з розгляду у ВР законопроект про мови і кличе на акції непокори захисників української мови.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву Українського кредитно-банківського союзу про незадоволення банкірів зростанням кількості нормативних актів НБУ, які ухвалюються без обговорення з банківською спільнотою.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що прокуратура Києва вирішила не порушувати кримінальнуої справи у зв'язку з побиттям журналіста СТБ Сергія Андрушка президентською охороною.

 

14 вересня (вівторок)

 

Усі канали цього дня повідомляють про оголошення Генпрокуратурою висновків у справі про вбивство Георгія Гонгадзе. Жоден із каналів не подає новину повноцінно, що, ймовірно, свідчить про наявність цензурних моментів. Акцент робиться на версії Генпрокуратури, натомість думки матері вбитого журналіста Лесі Гонгадзе, адвоката Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко подаються фрагментарно. Характерні ліди повідомлень: «Найгучніше замовне вбивство останнього українського 10-річчя розкрито» («1+1»). «Дело Гонгадзе раскрыто» («Інтер»). «Смерті Георгія Гонгадзе хотіла одна людина - тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко» (Новий канал). «Генпрокуратура назвала заказчиков убийства Георгия Гонгадзе. Следствие установило, что приказ убить журналиста экс-генерал Алексей Пукач получил от бывшего министра внутренних дел Юрия Кравченко» («Україна»).

 

Перший канал стверджує, що «в Генпрокуратурі накопали: мотив у Кравченка був», але представники Генпрокуратури його не називають, буцімто, це вже «встановить судове засідання». Інші канали взагалі замовчують цей важливий момент. ICTV дає цілком безпідставний журналістський висновок: «Навряд чи вдасться коли-небудь дізнатися справжні мотиви злочину».

 

Канали в кращому разі надзвичайно побіжно згадують ключові бекґраунди справи. При цьому жоден із каналів не згадує напряму й повноцінно звинувачення, які висувалися екс-президенту Леоніду Кучмі і керівнику його адміністрації Володимиру Литвину після оприлюднення плівок майора Миколи Мельниченка. В кращому разі це звучить обтічно і евфемістично: «Скандальні плівки, де начебто президент Кучма вимагає в силовиків приборкати Гонгадзе» (Перший канал). «Закиди про власну причетність до справи Гонгадзе Кучма завжди відкидав» («1+1»). «А після оприлюднення плівок Мельниченка в країні вибухнув політичний скандал. Бо серед можливих замовників убивства називали тодішнього Президента Леоніда Кучму» (Новий канал).

 

СТБ й ICTV розвивають тему того, що ця справа й надалі буде предметом «політичних спекуляцій». ICTV при цьому згадує, що екс-майор Мельниченко навряд чи свідчитиме на суді. 5-й канал узагалі обмежується версією Генпрокуратури і коротким переказом думки Лесі Гонгадзе про «бездіяльність прокуратури».

 

Перший канал зі слів Євгена Лауера акцентує на версії «вбивства під плівки». Хоча при цьому лише Перший узагалі дає слово ініціатору «касетного скандалу» Олександру Морозу, але неповно, зокрема, немає таких міркувань соціаліста: «Чому колишній міністр цікавився журналістом? Чому він давав (і чи давав?) злочинне розпорядження? Яка причина переслідування журналіста і стеження за ним? Хто і з якою метою намагався з перших тижнів розслідування завести його на манівці, підтасовуючи надумані свідчення? Хто блокував об'єктивну судово-медичну експертизу? Чому не бралася до уваги велика кількість незаперечних доказів - записів розмов у кабінеті президента Леоніда Кучми, хоч слідство фактично підтверджує всі епізоди, записані майором Миколою Мельниченком? Чому парламент не контролював ходу розслідування як належить, виконуючи вимоги ПАРЄ?» - цитованих цього дня агентством «Інтерфакс-Україна». Журналісти жодного каналу не лише не шукали відповідей на всі ці питання, але навіть не оприлюднили самих питань, озвучених у тім числі й цього дня Морозом.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна» повідомляють про приїзд в Україну казахського президента Нурсултана Назарбаєва. Матеріали на каналах цю подію з ознаками замовності - суто протокольно і неповно, зокрема, немає повноцінних бекґраундів і експертних оцінок тих домовленостей, про які згадані канали повідомляють доволі абстрактно: «Через територію України тепер прокачуватимуть більше казахської нафти... Україна дуже б хотіла розробляти нафтові родовища у Казахстані, а казахи не проти спільно будувати літаки». І не пояснюючи економічної суті окремих цифр, які таких пояснень потребували (8 млн тонн нафти, наприклад). У матеріалах на цю тему немає балансу думок - цитуються лише Янукович і Назарбаєв, в кращому випадку ще міністр економіки Василь Цушко й міністр енергетики Юрій Бойко.

 

Оцінки й висновки журналістів: «Попри те, що країни впродовж багатьох років тісно співпрацюють за різними напрямками, товарообіг між сторонами знизився на 30%... До візиту східного гостя в Адміністрації президента України готуються ретельно...» (Перший канал). «Вперед на Схід... І вже з результатами першого дня перебування східного гостя в українській столиці було що показати пресі... Одностайність була в усьому... Цілковите взаєморозуміння» («1+1»). «Компромисс искали долго. Даже за несколько минут до начала встречи лидеров двух государств о решении нефтяной проблемы говорили осторожно» («Інтер»). «Його слава - стійка любов до влади... президент Янукович на казахську турботу знайшов українську подяку... Далі пішли компліменти. Віктор Янукович визнав - Нурсултан Абішевич - стабільний і найпрогресивніший лідер СНД. Назарбаєв скромно промовчав» (Новий канал). «Україна і Казахстан надолужують згаяне і будують спільні плани на майбутнє... Кризовий період відносин двох країн глави держав прагнуть забути і розправити крила новим контактам. Казахи, які зараз активно будують технологічну державу, зацікавлені українським машинобудуванням, літаками, металургією, сільським господарством... Основне слово на переговорах - нафта... Україна поновила транспортування чорного золота - президент Янукович спеціально втрутився у це питання... Плани двох країн - наполеонівські... Казахстан - ласий шматок для ведення бізнесу» (ICTV). Канали по-різному дають бекґраунд про кількість зустрічей двох президентів цього року - чи то вісім разів (Перший, «1+1», «Україна»), чи то сім («Інтер», ICTV).

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», 5-й канал дають з ознаками замовності - критично неповно, недостовірно і незбалансовано - повідомлення про затримання в Росії екс-бухгалтера «Нафтогазу» Марії Кушнір, якій СБУ висуває обвинувачення в справі «РосУкрЕнерго». На «1+1» журналістські оцінки: «Утікачку знайшли спільними зусиллями українських і російських силовиків. Жінка переховувалася у спальному районі Волгограда, який вважається дуже неблагонадійним».

 

Про те, що Литвин повернув уряду проект держбюджету, оскільки його, на думку спікера, має бути розроблено на основі нового Податкового кодексу, з ознаками замовності - незбалансовано й неповно - повідомляють Перший канал, «1+1», «Інтер». Повідомлення на трьох каналах майже дослівно однакові. Канали підкреслюють, що думка Литвина тут збігається з думкою Януковича. А «1+1» додатково підкреслює, що проект Податкового кодексу «нині на стадії загальнонаціонального обговорення».

 

Перший канал у сюжеті про смерть дівчинки, побитої прийомною матір'ю в Макіївці, роблять замовне узагальнення на користь влади, яка насправді в цій ситуації виявила повну бездіяльність: «Усі опікуни Макіївки потрапили під пильне око місцевої влади. Уже в середу міськрада може ухвалити рішення перевірити, в яких умовах вони виховують дітей». Для порівняння, на 5-му каналі, навпаки, кажуть таке: «За фактом смерті дитини прокуратура проводить дослідчу перевірку, зокрема, діяльності служби у справах неповнолітніх, саме вони мають контролювати умови проживання всиновлених дітей» (про що Перший канал замовчав).

 

Лише «1+1» повідомляє про значне підвищення цін на горілчані вироби внаслідок збільшення акцизу, вартості спирту та склотари. Але в сюжеті замовно повідомляється про те, що «паралельно із підняттям цін на горілку, податківці дають бій фальсифікату».

 

«1+1» замовно анонсує майбутній автопробіг президентів Януковича і Медведєва.

 

«1+1», 5-й канал, «Україна» з ознаками замовності - неповнота інформації, брак бекґраундів, незбалансованість - повідомляють про заяву міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова про те, що МВС порушило майже 500 кримінальних справ проти міліціонерів. У бекґраунді канали не повідомляють, зокрема, що це стосується переважно хабарів, підробки документації, натомість значна частина резонансних подій, пов'язаних із насильством у міліцейських відділках або з перешкоджанням правоохоронцями діяльності журналістів, не дістала адекватної правової оцінки. Натомість жоден із каналів не звернув увагу на заяву міністра про те, що МВС вивчає можливість залучення до охорони правопорядку приватних охоронних структур. Така непересічна заява взагалі потребувала серйозного журналістського дослідження.

 

«Інтер» із ознаками замовності двома окремими матеріалами анонсує майбутню участь Януковича в саміті ООН.

 

На ICTV замовний матеріал про черговий захід Фонду Кучми.

 

На «Україні» - матеріал про те, що брати Клички долучилися до проекту «Друзі Євро-2012», використано для піару віце-прем'єра Бориса Колеснікова.

 

Лише «1+1», СТБ, Новий канал, «Україна» повідомляють про заколот у Броварах, де люди, що десятиліттями не отримують квартир та землі, намагались увірватися до міськради, де на сесії планувалося роздати 90 гектарів землі.

 

Лише Перший канал і «1+1» повідомляють про те, що зі столичної набережної прокуратура прибрала черговий плавучий ресторан, «Мандарин».

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що на Житомирщині в більшості шкіл немає медпунктів і медсестер через недосконалість відомчої інструкції Міністерства охорони здоров'я.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що броварська «Батьківщина» перекривала рух на трасі Чернігів - Київ, протестуючи проти реєстрації міським управлінням юстиції фіктивної парторганізації під такою ж назвою.

 

Лише «1+1» і «Інтер» повідомляють про те, що в багатьох областях країни люди місяцями не можуть отримати внутрішні паспорти, бо немає бланків.

 

Журналісти СТБ розшукали цілі мікрорайони в Києві, де по декілька тижнів немає води. Інші канали про це не повідомляють.

 

Лише журналісти СТБ спробували дослідити, до яких наслідків для української мови може призвести прийняття коаліційного законопроекту «Про мови в Україні». Але жоден канал не повідомляє про заяву Президії Академії наук вищої школи України стосовно того, що ухвалення цього закону зніме мотивацію до вивчення української та посилить мовний поділ у суспільстві.

 

Лише 5-й канал повідомляє про те, що СБУ провела несанкціоновані обшуки приміщення музею «Тюрма на Лонцького», директора якого звинувачують у спробі розголосити держтаємницю.

 

Лише 5-й канал повідомляє про вольове відомче рішення Держмитслужби про перенесення з Одеси до Хмельницького єдиного в Україні кінологічного центру. При цьому кінологів, які дресирували собак для пошуку наркотиків, зброї та вибухівки, звільнено, оскільки вони не погодилися переїжджати в інше місто, де їх не забезпечили житлом.

 

Лише «Україна» повідомляє про те, що фоторепортаж про життя киян у аварійному будинку на столичній вулиці Гоголівській виграв конкурс Британського товариства фотографів.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву Івано-Франківської облорганізації «Батьківщини» про те, що партійці розцінюють події на гірськолижному курорті «Буковель» як силовий тиск на підприємців напередодні місцевих виборів.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Європейська народна партія ухвалила резолюцію, в якій висловила глибоке занепокоєння нинішньою ситуацією в Україні. В резолюції міститься, зокрема, заклик до Януковича та української влади припинити антидемократичні дії, як-от втручання у внутрішні справи опозиційних партій з метою недопущення їх до місцевих виборів.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що умови утримання тварин в Київському зоопарку перевірить фахівець Європейської асоціації зоопарків з огляду на масові смерті тварин протягом останніх місяців. Так само жоден із каналів не повідомив новину цього дня про те, що міліція вирішила не порушувати кримінальної справи щодо загибелі слона Боя в Київському зоопарку «за відсутністю складу злочину».

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що телеканал ТВі подав позов до Нацради з питань телебачення та радіомовлення через рішення Нацради про анулювання додатків до ліцензії каналу.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня про те, що Апеляційний суд Києва не задовольнив апеляцію журналіста Нового каналу Сергія Кутракова на рішення районного суду, який скасував постанову про порушення кримінальної справи за фактом перешкоджання професійній діяльності і побиття журналіста під час зйомки сюжету про фотовиставку «Волинська різанина».

 

Жоден із каналів не повідомив про заяву спікера парламенту Володимира Литвина, що проти опозиціонерів - порушників регламенту в майбутньому застосовуватимуть Держохорону. Подібна заява, крім того, потребувала би від журналістів серйозного журналістського розслідування.

 

Жоден із каналів не повідомив цитованрї цього дня агенцією «Інтерфакс-Україна» експертної думки, що невідповідність національних і міжнародних стандартів зерна стає підставою для притягнення будь-якого зернотрейдера до відповідальності, як це робить нині Держмитслужба.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що партія «Батьківщина» просить Генпрокуратуру порушити кримінальну справу проти колишнього партійця Івана Деньковича за спробу привласнити повноваження голови львівського осередку партії.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву прокурора Черкаської області стосовно того, що київський суддя Євген Вовк, який розстріляв із пістолета тракториста в селі Бобринці, не винен.

 

15 вересня (середа)

 

У середу Перший канал, «1+1», Новий канал і 5-й канал з ознаками замовності - критична незбалансованість і неповнота інформації - розвивали тему «іноземних спецслужб», які начебто замовили вбивство Георгія Гонгадзе. Речниками цієї версії виступають екс-майор Мельниченко й екс-президент Кучма. На Першому каналі кажуть: «Відтоді і донині причетність посадовців підтверджують лише ці записи. Втім їх достовірність так і не підтвердили». Попри кілька експертиз, що підтверджували ідентичність голосів із високою ймовірністю. «1+1» подає новину так: «Вбивство Георгія Гонгадзе було спецоперацією. І в цьому одностайні ті, хто колись стояв по різний бік барикад».

 

Канали цього дня повідомляють про обшуки, що їх чинила СБУ в львівському музеї «Тюрма на Лонцького». З ознаками замовності - незбалансовано й неповно, в явно виправдальному для СБУ ключі, - про це розповідають Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал. Головний аргумент спецслужби, що музей перебуває на балансі СБУ, канали не аналізують - адже незалежно від цього обшук мав би здійснюватися з дотриманням законодавства. Натомість на каналах звучать пояснення такого типу: «Изъятие документов во львовском музее «Тюрьма на Лонцкого» в СБУ называют не обыском, а осмотром кабинетов. Там объясняют, что музей находится на балансе Службы безопасности, и было бы странным проводить обыск в собственных помещениях» («Інтер»).

 

Більш збалансовано і повно дають інформацію на СТБ, 5-му каналі й «Україні», зокрема, на СТБ подано думку директора Музею радянської окупації Романа Круцика, що документи, за які СБУ має претензії до історика Забілого, є у відкритому доступі в експозиції його музею. Лише журналісти СТБ поцікавилися в речниці СБУ Марини Остапенко, якого періоду стосуються ці «секретні» документи, й отримали відповідь, що це «звичайно, історичні документи».

 

ICTV замовчали тему обшуків. «Інтер» і ICTV замовчують інформацію про акції протесту з цього приводу під столичним СБУ.

 

Перший канал, «Інтер», ICTV, 5-й канал з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота інформації - повідомляють про зустріч президентів Януковича і Назарбаєва з підприємцями двох країн у Києві. Цитуються думки обох президентів, бізнесмена Віктора Пінчука. Експертних оцінок немає. Про конкретику домовленостей не йдеться, - йдеться про «10 контрактів на 110 млн доларів» - результат, який явно не заслуговує тих журналістських оцінок і висновків, до яких вдаються окремі канали: «Продовження українсько-казахського роману» (Перший канал). «Лідери намагаються спільними зусиллями держави і бізнесу завести двигун потужних спільних програм і зацікавити саме досвідчених підприємців вигідними проектами... Великому бізнесу - великі можливості» (ICTV).

 

Перший канал окремим замовним матеріалом протокольно повідомляє ще й про зустріч Назарбаєва з прем'єром Азаровим. Тут слово надається лише Азарову.

 

Перший канал, «Інтер», ICTV повідомляють з ознаками замовності - незбалансованість і неповнота повідомлень - про те, що Азаров дав урядовцям два дні на «доопрацювання» проекту Податкового кодексу. «Правительство вносит последние правки в Налоговый кодекс... Экономическому блоку правительства предстоит последний рывок в подготовке нового Налогового кодекса. В пятницу проект ждет экзамен перед бизнес-элитой, Администрацией Президента и оппозицией» («Інтер»). «Останні штрихи міністри додають і до нової податкової системи, аби затвердити її вже цієї п'ятниці» (ICTV). Податковий кодекс в усіх цих повідомленнях продовжує залишатися цілковитою абстракцією.

 

«1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV дають замовні матеріали про те, що Азаров вимагає від урядовців визначитися, хочуть вони працювати в Кабміні чи в органах місцевої влади. «Прем'єра дратують політичні коментарі підлеглих щодо місцевих виборів, призначених на 31 жовтня. Уряду ці перегони не стосуються, - каже прем'єр» («1+1»). «Дух приближающихся местных выборов витает в коридорах правительства и, по мнению Премьера, отвлекает от работы. Николай Азаров требует от подчиненных выбирать между министерским портфелем и амплуа партийного лидера» («Інтер»).

 

ICTV дає ще один замовний матеріал про те, що Азаров зустрічався з керівником Центрвиборчкому. Тут, так само як і в двох попередніх інформаціях, реальної новини немає.

 

Лише «1+1» і «Інтер» повідомляють, але недостовірно й критично неповно, про смерть головного інспектора Львівської митниці, ймовірно, внаслідок самогубства.

 

«1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV дають із ознаками замовності - незбалансованість і неповнота інформації - матеріали про презентацію кабмінівським Фондом молодіжного будівництва нової програми кредитування житла. На ICTV журналістський висновок: «В економічних пріоритетах України - будівництво доступного житла».

 

Перший канал дає замовний сюжет про обіцянку київської влади за чотири роки змінити жеки на ОСББ. Ознаки замовності - незбалансованість, неповнота інформації, журналістські оцінки й висновки, недостовірність посилань: «ОСББ наступають... Напевно, за цим парканом живуть депутати - так говорять люди, які проходять тут вперше... У столиці вирішили - більшість будинків мають обслуговуватися за схемою ОСББ... Однак експерти кажуть - грошей на ремонти у держави зараз немає, але ОСББ все одно варто створювати».

 

Перший канал із ознаками замовності - критична неповнота і незбалансованість інформації - повідомляє про те, що парламентська коаліція надіслала звернення до Європейської народної партії з незгодою з їхньою критичною оцінкою стану демократії в Україні. Це при тому, що про саму заяву європейських «народників» канал не повідомляв, а в цьому повідомленні замовчує суть їхніх претензій до української влади.

 

Ознаки замовності є в сюжеті «1+1» про «роковини» світової кризи. Тут незбалансовано подаються звинувачення на адресу попередньої влади: «Тодішня влада була до неї не готова... Тодішні керманичі держави не стільки відповідали на запитання, скільки сварилися між собою» тощо. Плюс виправдання для нової влади: «Після цьогорічних президентських виборів політична лихоманка вщухла, однак усі кризові явища за півроку не зникли». Численні недостовірні посилання на «міжнародних економістів», «банкірів», «експертів» тощо.

 

На «1+1» замовне повідомлення про те, що міністр освіти Дмитро Табачник заходився відроджувати дитячу гру «зірницю».

 

Лише «Інтер» повідомляє про скасування указом Януковича військових судів в Україні.

 

«Інтер» повідомляє з ознаками замовності - неповнота, незбалансованість, протокольність інформації - про зустріч міністрів оборони України і Бразилії.

 

Лише «Інтер», СТБ, Новий канал повідомляють про акцію протесту спортсменів-олімпійців, у тому числі спортсменів-дітей, проти знищення тенісних кортів, спортзалів і ковзанки «Крижинка» біля стадіону «Олімпійський». «Інтер» при цьому дає інформацію з ознаками замовності, зокрема, обстоюється теза: «Это - требование УЕФА и не выполнить его украинские чиновники не могут». Журналісти замовчують, що УЄФА також вимагає, щоб будівництво об'єктів «Євро-2012» було безконфліктним, отже ця теза є брехливою. Лише СТБ повідомляє про продовження акцій протесту жителів Дарниці, де під будівництво нового льодового стадіону влада з численними порушеннями законодавства знищує єдиний спортмайданчик трьох шкіл.

 

На ICTV з ознаками замовності - незбалансованість, неповнота, численні журналістські оцінки - матеріал на обґрунтування урядового рішення про заборону секонд-хендів. Оцінки: «Ще один козир української економіки - легка промисловість... Українські шевці і кравці готові і хочуть працювати по-білому, лише просять не тиснути податками, не нервувати перевірками і хоч іноді вимикати постійне зелене світло дешевому і сумнівному імпорту... На відміну від українського одягу, який дорожчий і якісніший... Дизайн та якість українських товарів можуть конкурувати, але не вартість. Що масовіше виробництво, то вигідніше, але для цього потрібне дороге устаткування... У п`ятницю працівники легкої промисловості прийдуть на нараду до прем`єр-міністра, аби сказати, як держава може допомогти в створенні бренду "мейд ін Юкрейн"».

 

ICTV цього дня піарить губернатора Київщини Олександра Присяжнюка в матеріалі про інвестиційний форум у Києві. Немає жодного балансу і повноти інформації, натомість журналістські оцінки: «Столичний регіон отримав потужний поштовх для розвитку... Про такі оптимістичні підсумки роботи форуму... І це ще не все у планах керівництва...». В іншому замовному матеріалі про будівництво об'їзної дороги в Сімферополі - піар прем'єра Криму Василя Джарти.

 

«Україна» сюжетом про розслідування отруєння дітей в Євпаторії скористалася для піару Азарова, який «возмущен» станом харчоблоків дитячих закладів у країні. В зв'язку з чим у сюжеті йому надано широку трибуну.

 

Ще один замовний матеріал на «Україні» - про черговий захід Фонду власника каналу Ріната Ахметова.

 

Лише Перший канал повідомляє про те, що «ринок зерна - на межі зупинки. Зернотрейдери не можуть вивозити збіжжя за кордон, тому припиняють купувати його у селян. А це означає, що аграрії не отримають грошей на нову посівну». Попри запевнення уряду, що експорт не квотуватимуть, митниця майже повністю його заблокувала.

 

Лише «1+1» повідомляє, що на Рівненщині джип керівника облуправління ДАІ виїхав на зустрічну смугу і врізався у мікроавтобус.

 

Лише «1+1» повідомляє про збройний напад на суддю на Сумщині. Місцеві мешканці в сюжеті кажуть про те, що це могла бути помста за несправедливий вирок, якими цей суддя тут відомий.

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що власники курорту «Буковель» законсервували мільярдну інвестицію, що вони збиралися вкладати у будівництво аналогічного курорту в Чорній Тисі.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що німецьку виставку про діяльність комуністичної спецслужби «Штазі» українські митники затримали на 8 годин на кордоні.

 

Лише ICTV повідомляє про участь Юлії Тимошенко в саміті Європейської народної партії.

 

Лише 5-й канал повідомляє про загрозу того, що Донеччина може залишитися без питної води, оскільки канал «Сіверський Донець - Донбас» може залити водою з законсервованої ртутної шахти.

 

Лише 5-й канал повідомляє про те, що російська авіакомпанія «Сибір» знову подала позов на Міноборони і Держказначейство на компенсацію в 15 млн доларів за збитий 2001 року українськими вояками пасажирський літак.

 

Лише «Україна» повідомляє про те, що в Донецьку судять організатора мітингу ошуканих вкладників під міськрадою. Мітинг відбувся 7 вересня.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву нунсівця В'ячеслава Кириленка про неприпустимість ухвалення нового закону «Про мови в Україні», оскільки він призведе до протистояння в суспільстві. За словами депутата, цей законопроект «не залишає каменя на камені від української мови. Залишається тільки назва - державна мова, а все інше знищується, вихолощується, прибирається з ужитку».

 

Жоден із каналів не повідомляє, що омбудсмен Ніна Карпачова звернулася до Апеляційного суду Києва, вважаючи утримання під вартою Руслана Кухаренка необґрунтованим.

 

Жоден із каналів не повідомляє про побиття мерською охороною в Херсоні журналіста і представника Комітету виборців України Дементія Білого за спробу поставити запитання меру міста під час звіту про роботу мерії перед міською громадою. Як і того, що Українська гельсінська спілка вимагає незалежного розслідування цього злочину.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву партії «Єдиний центр» стосовно того, що на життя кандидата в мери Харкова Андрія Білогрищенка готується замах провладними кандидатами.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву відставленої судді Конституційного Суду Ярослави Мачужак про те, що відставка чотирьох суддів робилася для прийняття позитивного рішення про скасування політреформи 2004 року.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що в Криму підбили підсумки й нагородили переможців конкурсу за кращу статтю про Януковича.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що кримського комуніста Леоніда Грача не пустили в прямий ефір на місцевому радіо через критику Партії регіонів.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що в Донецьку було вчинено збройний напад на журналіста Геннадія Березовського.

 

Жоден із каналів не повідомляє про побиття торгівців на одеському ринку «Привоз», де їх незаконно намагаються викинути з торгових місць.

 

16 вересня (четвер)

 

Канали присвячують матеріали 10-м роковинам із дня загибелі Гонгадзе. Перший канал робить бекґраундний сюжет, при цьому обходячи тему звинувачень на адресу Кучми. Натомість приділяє більше уваги політичним наслідкам цього злочину для країни, на підтвердження заяви Кучми про вбивство журналіста як «операцію закордонних спецслужб» для повалення чинної тоді влади. Окремо Перший канал і «1+1» дають слово спікеру парламенту Володимиру Литвину, який «вкотре заявляє» про свою непричетність до справи Гонгадзе і натякає так само, як і його колишній шеф, на «імпортний» характер злочину.

 

Лише «1+1» і Новий канал повідомляють про те, що Міжнародна федерація журналістів, Британська спілка журналістів, Фундація Гонгадзе та Інститут масової інформації закликали владу поновити слідство у справі й установити справжніх замовників злочину.

 

Про акцію пам'яті загиблого в Києві неповно повідомляють «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна». При цьому жоден канал не повідомляє, що спочатку міліція намагалася перешкодити учасникам акції, вимагаючи прибрати плакати. Як і про те, що скорбну ходу учасників акції не пропустили до Адміністрації президента.

 

Лише 5-й канал повідомляє про те, що організація «Репортери без кордонів» висловила здивування тим, що слідство не встановило мотивів основного обвинувачуваного у справі.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяви адвоката дружини Гонгадзе стосовно того, що замовників убивства, на її переконання, було декілька.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал (двома окремими матеріалами) критично незбалансовано і неповно, без необхідних коментарів та бекґраундів повідомляють про обрання з'їздом суддів нових чотирьох суддів Конституційного Суду. Канали не подають якісних бекґраундів щодо нових чотирьох обранців, у кращому разі повідомляючи про те, що троє з них - представники Сходу України. В матеріалах піариться Янукович, цитуються його інформаційно порожні заклики до суддів. Єдина новина з виступу президента - пропозиція введення судового збору - подається некритично і незбалансовано, без якісних пояснень її суті, без критично необхідних експертних оцінок, не кажучи вже про думки опонентів.

 

Слово відставникам у сюжетах надається суто формально, в кращому разі наводиться незмістовний, емоційний синхрон Ярослави Мачужак. «Інтер» ще й маніпулює за допомогою журналістської оцінки: «Тем, на чье место пришли новички, непросто расставаться с мантией».

 

Оцінки і висновки журналістів: «Але здається, головне, що хоче донести Янукович до служителів Феміди, реформа судочинства тільки-но починається... Але примара конституційної реформи все-одно витає під стелею» («1+1»). «А главная интрига сегодняшнего форума - назначение четверки конституционных судей... Перед решающим тайным голосованием суеверны даже служители Фемиды. Волнения оказались напрасны» («Інтер»). «Поважне зібрання Феміди в Києві. У контексті судової реформи та можливих змін до Конституції, задекларованих Президентом, з‘їзд суддів України - явище важливе та актуальне» (ICTV).

 

Лише «1+1», СТБ повідомляють про те, що голосування було безальтернативним, дві додаткові кандидатури, запропоновані керівниками Верховного Суду, до бюлетеню голосування не потрапили. Лише Перший канал, СТБ, повідомляють про порушення процедури обрання суддів КС. Лише «1+1», повідомляють про пікетування з'їзду суддів рівненчанами і про те, що цей пікет правоохоронці «прибрали» перед приїздом Януковича.

 

Більш збалансовано, повно і без порушень подають інформацію на СТБ. Новий канал і «Україна» тему обрання нових суддів КС замовчали. «Україна» лише подала з ознаками замовності думку Януковича про судовий збір.

 

Перший канал із ознаками замовності повідомляє про зустріч Януковича з екс-керівником ЄБРР Жаном Лем'єром. Тут новини як такої немає.

 

Перший канал із ознаками замовності - незбалансованість, критична неповнота інформації - повідомляють про ухвалення Київрадою концепції нового генплану розвитку міста. Інші канали про це не повідомляють взагалі.

 

Перший канал і «Інтер» з ознаками замовності - незбалансованість і критична неповнота інформації, зокрема, брак бекґраундів, - повідомляють про те, що господарський суд столиці заарештував 80% акцій компанії «Київміськбуд».

 

«1+1» дає замовний матеріал про чергові успіхи правоохоронців у боротьбі з гральним бізнесом.

 

На «1+1» і «Україні» - замовні матеріали про «показуху» еменесників під орудою віце-прем'єра Андрія Клюєва. Інші канали подавали ту ж інформацію більш збалансовано.

 

На «Інтері» і 5-му каналі з ознаками замовності - неповнота і незбалансовність - повідомляється про переговори між Україною й Росією щодо морського кордону в Керченській протоці.

 

На СТБ незбалансовано й неповно повідомляється про те, що ДАІ бореться з тонованим склом у автівках.

 

Ще один замовний матеріал на СТБ - про те, що Рінат Ахметов позичив свого приватного літака художниці, щоб та могла «відчути себе власницею літака».

 

На ICTV і 5-му каналі замовні матеріали про чергове інспектування віце-прем'єром Борисом Колесніковим підготовки до «Євро-2012» в Донецьку.

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що Генпрокурор не підтвердив звинувачення у причетності до торгівлі органами лікарів Інституту Шалімова. Інші канали тему замовчали, попри те, що свого часу активно висвітлювали голослівні заяви-звинувачення Генпрокуратури на адресу лікарів.

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що в Донецьку суд відпустив на волю ватажка банди Немсадзе, закривши проти нього справу.

 

Лише «Інтер» розповідає про протести жителів прикарпатського села Верхній Струтень проти видобутку кам'яної солі. Люди бояться, що їхнє село спіткає доля міста Калуш, яке нині оголошене зоною екологічного лиха.

 

Лише СТБ і Новий канал повідомляють про те, що адміністративно-апеляційний суд Києва залишив у силі рішення попередньої судової інстанції щодо законності знищення сторічного лісу біля селища Коцюбинське під Києвом, який місцеві депутати пороздавали під забудову.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що в Борисполі місцеві чиновники дали двом багатодітним сім'ям квартири, які вже мали власників.

 

Лише ICTV повідомляє про те, що експерти прогнозують кризу з молочними продуктами.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що опозиція вимагає звіту у Верховній Раді голови СБУ, Генпрокурора і міністра внутрішніх справ з приводу останніх подій, пов'язаних із загрозами свободі слова.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що Тимчасова слідча комісія парламенту вимагає від правоохоронців надати їй копію оригіналу рішення Стокгольмського арбітражного суду щодо повернення «РосУкрЕнерго» 12 млрд кубометрів газу.

 

Лише «Україна» повідомляє про масштабне пікетування пенсіонерами комунальників у Донецькій області на знак протесту проти нових комунальних тарифів.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву прес-служби «Батьківщини» про те, що формування ЦВК тервиборчкомів із внесенням до них нелегітимних кандидатів від осередків партії фактично скасовує місцеві вибори.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що омбудсмен Ніна Карпачова вимагає від Генпрокурора перевірки повідомлень ЗМІ про виявлення поряд з місцем поховання Гонгадзе останків 12 невідомих осіб.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви екс-глави СБУ Валентина Наливайченка, що парламент має вимагати звіту СБУ щодо інциденту з музеєм «Тюрма на Лонцького».

 

Жоден із каналів не повідомляє про кількатисячний пікет підприємців під Полтавською облдержадміністрацією, які протестували проти ухвалення нового Податкового кодексу.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що компанія Фірташа «РосУкрЕнерго» може зірвати опалювальний сезон, оскільки має намір продати газ, відібраний у «Нафтогазу», за кордон. Цю інформацію цього дня оприлюднило видання «Комерсант-Україна».

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що американський сенатор Джон Маккейн висловив в інтерв'ю «Голосу Америки» стурбованість діяльністю нового американського уряду.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що опозиція зареєструвала в парламенті проект постанови про введення мораторію на перевірку ЗМІ в період місцевих виборів.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Світовий конгрес українців закликав Януковича розібратися з діями СБУ щодо «Тюрми на Лонцького».

 

17 вересня (п'ятниця)

 

Усі канали без винятку замовно - незбалансовано, неповно, з численними журналістськими оцінками - подають інформацію про те, що український і російський президенти зустрілися на чолі автопробігу Санкт-Петербург - Москва - Київ. Крім того, жодної суспільно важливої новини в цій події не було.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна» з ознаками замовності - критична незбалансованість і неповнота інформації, журналістські оцінки, - повідомляють про те, що на позачерговому засіданні Кабміну міністри схвалили проект Податкового кодексу, «але вирішили за два дні його остаточно відкоригувати». Як і в усіх попередніх повідомленнях на цю тему, сам зміст проекту продовжує залишатися повною абстракцією, широка трибуна надається прем'єру Азарову, віце-прем'єру Тігіпку, міністру фінансів Ярошенку, першій заступниці глави АП Акімовій тощо. В якості імітації балансу думок низка телеканалів дає емоційну думку нардепа Королевської про те, що проект недопрацьований і широко не обговорювався.

 

Перший канал, «Інтер», Новий канал, «Україна» повідомляють з ознаками замовності про доручення Януковича правоохоронцям перевірити інформацію Тимошенко щодо телефонних погроз на її адресу і посилити охорону опозиційної лідерки. Жоден із каналів не повідомляє при цьому, що Тимошенко сприйняла доручення Януковича скептично, оскільки, за її словами, «наружка» веде за нею стеження і прослуховує телефони цілодобово.

 

Перший канал, «Інтер» повідомляють із ознаками замовності про коментар Хорошковського у справі історика Забілого. Сам по собі цей коментар ставить лише нові питання до правочинності дій СБУ.

 

«1+1», «Інтер», Новий канал, 5-й канал, «Україна» з ознаками замовності повідомляють заяву Хорошковського про пошук колишнього першого віце-прем'єра Турчинова.

 

Лише СТБ і Новий канал повідомляють про те, що святкування Дня СБУ в палаці «Україна» фінансував особисто керівник спецслужби Хорошковський (попри вимогу закону, яка забороняє фінансування спецслужби інакше, як з держбюджету). Принагідно в цитованому СТБ синхроні Хорошковський визнає двозначність свого становища: «Я сам финансировал, лично я. Есть вопросы? А теперь вопрос только в одном. Я почему считаю этичным. Потому что мне не хочется перед своими сотрудниками выглядеть, условно говоря, в двух качествах. Я считаю для себя это нескромным».

 

Жоден із каналів не повідомляє, що БЮТ вимагає звіту Хорошковського у Верховній Раді щодо подій, які загрожують свободі слова і в яких безпосередню участь брали працівники СБУ.

 

Жоден із каналів не повідомляє, що Тимошенко вимагає зустрічі керівників «Батьківщини» з Януковичем для того, щоб пред'явити йому свідчення щодо «руйнування процесу виборів» до місцевих органів влади. За її словами, якщо Янукович відмовиться від такої зустрічі, це свідчитиме, що саме він і є ідеологом цього процесу.

 

«1+1», ICTV, 5-й канал повідомляють із ознаками замовності - незбалансованість, критична неповнота інформації - про те, що міністр внутрішніх справ Могильов передав повноваження голови Ради міністрів внутрішніх справ держав - учасниць СНД російському міністру Нургалієву. Привід для піару міністра більш як умовний. Принаймні, жодного пояснення, чим ця інформація є такою вже важливою для глядача каналів, у цих матеріалах немає.

 

Перший канал і «Інтер» з ознаками замовності - критична неповнота інформації, зокрема брак бекґраундів, її незбалансованість - неоперативно повідомляють новину четверга про те, що судом заарештовано акції «Київміськбуду». Тут же і журналістські оцінки: «Найбільшого забудовника столиці киянам повернуть» (Перший канал). «Муниципальный контроль над холдинговой компанией «Киевгорстрой» будет восстановлен уже в начале октября» («Інтер»). І недостовірні посилання: «Експерти із нерухомості припускають» (Перший канал).

 

Перший канал робить замовний сюжет на обґрунтування рішення уряду про заборону секонд-хендів.

 

Перший канал, «1+1», «Інтер», дають замовні матеріали (незбалансовані, неповні і без реальної новини) про зустріч спікера Литвина з керівницею австрійського парламенту.

 

«Інтер» дає з ознаками замовності матеріал про військові навчання в Криму.

 

ICTV дає з ознаками замовності матеріал про заяву заступника глави «Газпрому» Валерія Голубєва стосовно того, що ціна російського газу для України в 4-му кварталі становитиме 250 доларів за тисячу кубометрів. Тема важлива, але потребувала якісного пояснення, чого канал, звісно, не робить.

 

ICTV і «Україна» дають з ознаками замовності матеріал про заяву Арсенія Яценюка, що його партія «Фронт змін» прагне до 2012 року стати реальною противагою Партії регіонів. При цьому обидва канали замовчують заяву того ж таки Яценюка про те, що на місцевих виборах влада вдасться до фальсифікацій.

 

Лише «1+1» повідомляє, що в Києві діабетики знову залишилися без шансів на життя, оскільки в аптеках зник інсулін.

 

Лише «1+1» повідомляє, що меру Миколаєва суд заборонив виступати будь-якою мовою, крім державної.

 

Лише СТБ розповідає про виставку спецслужби «Штазі» в Києві. При цьому журналісти каналу наочно порівнюють демократичні досягнення Німеччини з тим, що ми маємо сьогодні в Україні.

 

Лише Новий канал повідомляє про те, що в Умані закривають туберкульозний диспансер, щоб використати його приміщення для приватного готелю.

 

Лише ICTV повідомляє, що Тимошенко назвала місцеві вибори вже сфальшованими, оскільки сфальшованим є представництво опозиції у тервиборчкомах.

 

Лише «Україна» повідомляє, що в Донецьку комуністи пікетували суд, який вирішив стягнути з місцевої організації 50 тисяч гривень.

 

Жоден із каналів не повідомляє про оскарження адвокатом Теліченко закриття кримінальної справи про зловживання Пукача владою і службовим становищем.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву депутата Тараса Чорновола, що зміни в складі Конституційного Суду призведуть до зниження його престижу, оскільки їх зроблено «під певні політичні сили і певне замовлення».

 

Жоден із каналів не повідомив про заяву міністра юстиції Німеччини, колишньої доповідачки ПАРЄ в цій справі, в інтерв'ю «Німецькій хвилі» про те, що вона сумнівається, що справа Гонгадзе розкрита.

 

Жоден із каналів не повідомляє заяви адвоката Теліченко про те, що «якщо вірити свідченням Олексія Пукача, то немає законного способу уникнути кримінальної справи відносно Леоніда Кучми, Володимира Литвина й Миколи Джиги». Ці слова було сказано в інтерв'ю «Дзеркалу тижня».

 

18 вересня (субота)

 

(Випуски 5-го каналу й «України» з технічних причин не розглядаються)

 

Перший канал (цілими двома окремими матеріалами!), «1+1», «Інтер» і ICTV з ознаками замовності - критична незбалансованість і неповнота інформації - повідомляють про переговори Януковича з Медведєвим. Тут немає новини як такої, канали таку новину лише імітують (повідомляючи про те, що президенти домовилися «сприяти» підготовці до великих спортивних подій - чемпіонату з футболу й олімпіади).

 

Перший канал, «1+1», ICTV дають відверто замовні матеріали про те, що Азаров, відвідавши традиційний (не ним і не його урядом вигаданий) ярмарок сільськогосподарських продуктів, заявив, що ажіотажу з харчами не буде.

 

Попри нещасний випадок, унаслідок якого поранено чотирьох моряків, Перший канал дає замовний піарний сюжет із навчань у Криму під орудою міністра оборони Єжеля.

 

«1+1» ще й неоперативно (СТБ давав цей замовний сюжет у четвер) дає замовний сюжет про те, що Рінат Ахметов позичив свого приватного літака художниці, щоб та могла «відчути себе власницею літака».

 

Лише Перший канал повідомляє про те, що в Україні вже кілька місяців неможливо отримати внутрішній паспорт, оскільки МВС не профінансувало друку бланків паспортів.

 

Лише Перший канал повідомляє, що навіть провладна тігіпківська партія «Сильна Україна» скаржиться на адміністративний тиск на Дніпропетровщині (вотчині самого Тігіпка).

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву Мирослави Гонгадзе, що визнання Кравченка замовником убивства Гонгадзе підтверджує існування державної машини зі знищення політичних опонентів.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня, що слідчий у справі Гонгадзе виніс постанову про відмову в порушенні справи проти Кучми і Литвина.

 

Жоден із каналів не повідомляє про заяву Асоціації українських банків стосовно того, що введення податку на доходи від депозитів призведе до відтоку банківських вкладів населення.

 

Жоден із каналів не повідомляє про пікетування офісу СБУ в Рівному на знак протесту проти переслідування історика Забілого.

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів із ознаками замовності (цензури):

Перший канал         34,

«1+1»                         30,

«Інтер»                      28,

ICTV                          23,

5-й канал                  15,

«Україна»                 15,

Новий канал            11,

СТБ                           4 матеріали.

 

Ілюстрація - www.cpravki.ru

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36147
Читайте також
29.10.2010 16:09
«Телекритика»
24 251
15.10.2010 15:39
«Телекритика»
24 329
28.09.2010 15:40
Отар Довженко
30 438
13.09.2010 09:41
«Телекритика»
23 511
07.09.2010 13:37
«Телекритика»
28 838
06.09.2010 10:03
Отар Довженко
Отар Довженко, «Медиапорт»
34 125
12.08.2010 11:34
Отар Довженко
13 954
27.07.2010 17:20
Отар Довженко
26 799
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Любов Марченко "Новини" Першого національного
4922 дн. тому
Шановні телекритики! Вважаю, що Ви маєте вибачитися за недостовірну інформацію у моніторингу за суботу, 18 вересня. У нас НЕ БУЛО - цитую: "замовного піарного сюжет із навчань у Криму під орудою міністра оборони Єжеля". Першим матеріалом у нашому випуску була начитка з відео - про вибух на кораблі! Надаю текст, який пішов в ефір. ВЕД: "Вибух - на десантному кораблі в Криму. Чотири матроси отрИмали поранення. Це підтвЕрдив начальник прес-центру військово-морських сил України. ПОЧ. ВІДЕО Інцидент стався вчора на навчаннях під Феодосією. Попри те, що до бЕрега пристав лише один корабель, замість двох - військові нічого не повідОмили про надзвичАйну подію. І лише сьогодні на сайті Міноборони з'явилася інформація - на кораблі "Кіровоград" стАлося коротке замикання. Без команди вИлетіли дві ракети. Вони вибухнули - загорілося внУтрішнє приміщення корабля. Постраждали четверо матросів, які гасили пожежу. За словами начальника медслужби флоту, їхньому життю ніщо не загрожує. Поранених відпрАвили до шпитАлів Севастополя та Сімферополя. Хоча лікарі відмовлЯються спілкуватися із журналістами і розказувати, які саме травми отримали моряки. КІНЕЦЬ ВІДЕО Відео було з попереднього дня навчань, яким поділилися військові. Нажаль, наш журналіст в Криму не мав можливості сам поїхати на зйомки.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду