Нацрада оголосила попередження регіональному партнеру ТВі і відклала продовження ліцензії партнеру «FM Галичина»

22 Вересня 2010
18929
22 Вересня 2010
17:58

Нацрада оголосила попередження регіональному партнеру ТВі і відклала продовження ліцензії партнеру «FM Галичина»

18929
Нацрада оголосила попередження регіональному партнеру ТВі і відклала продовження ліцензії партнеру «FM Галичина»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 22 вересня оголосила попередження ТОВ «Інформаційна ТРК "Схід-плюс"» з міста Слов'янська Донецької області за результатами планової перевірки. Підстава для перевірки - за 210 днів до закінчення терміну дії ліцензії, який спливає 24 лютого.

 

Перевірка зафіксувала суттєві відхилення від програмної концепції. Зокрема, знижено обсяг власних, вітчизняних, дитячих (з двох до однієї години на добу) програм, зменшено кількість фільмопоказу (з дев'яти до восьми годин на добу), були відсутні культурологічні та науково-просвітницькі програми, натомість зросла кількість інформаційних (з двох до трьох годин на добу) та збільшилася майже в три рази категорія «інше» (реклама, анонси, заставки тощо). У компанії також відсутній дозвіл на експлуатацію передавача (голова Нацради Володимир Манжосов відзначив, що така проблема в багатьох донецьких мовників).

 

Як пояснив представник компанії Юрій Крушановський, перевірка проводилася в липні, коли всі 10 працівників компанії перебували у відпустці. «Ви краще не називайте таку кількість працівників, бо цим погіршуєте рішення Нацради», - порадив Володимир Манжосов, а інші члени Нацради здивувалися, як компанія вдесятьох може забезпечувати власне мовлення.

 

Представник уточнив, що компанія веде власне мовлення чотири години на добу, а 20 годин на добу ретранслює програми каналу ТВі.

 

За зафіксовані порушення Нацрада за пропозицією першого заступника голови Оксани Головатенко оголосила компанії попередження та зобов'язала її протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до умов ліцензії.

 

На засіданні, розглядаючи питання «Схід-плюс», а також інших місцевих компаній, які ретранслюють мережевих партнерів, члени Нацради вкотре наголосили, що боротимуться з практикою ретрансляції, яку вважають прихованою суборендою.

 

«Вчора (21 вересня. - ТК) на засіданні тимчасової слідчої комісії під головуванням Інни Богословської розглядали скарги на Національну раду, що ми не дбаємо про збереження місцевого мовлення, наприклад, не продовжуємо ліцензію компанії, яка із семи годин власного мовлення чотири віддавала мережевому партнеру. Ми пояснили, що готові надавати місцевим мовникам стільки часу, скільки вони готові забезпечити мовленням», - наголосив Володимир Манжосов.

 

Керуючись цією логікою, регулятор відклав питання про продовження строку дії ліцензії ПП «ТРК "Західна столиця ФМ"» з міста Львів, якому нещодавно переоформив позивні на «FM Галичина». Представник компанії пояснив, що «Західна столиця ФМ» і ТРК «Галичина» мають угоду про спільне виробництво, і його компанія транслює як власний, так і спільний продукт, але під спільним позивним. Однак, за словами Оксани Головатенко, «є запитання щодо господарської діяльності, щодо розподілу доходів». Розгляд питання відклали на доопрацювання, тимчасом як строк дії ліцензії компанії спливає 1 грудня. Як відомо, якщо Нацрада не продовжить ліцензію, частота 89,7 МГц у Львові буде виставлена на конкурс.

 

На відміну від «Західної столиці ФМ», Нацрада без зауважень продовжила строк дії ліцензій ТОВ «ТРК "Південне комерційне телебачення-98"» (позивні «Радіо Шансон») і ДП «ТРК "Класик"» ТОВ «Радіостанція "Великий Луг"» (позивні «Люкс ФМ»).

 

У відповідь на сьогоднішнє рішення Нацради щодо компанії «Схід-плюс» канал ТВі висловив протест проти «переслідування своїх регіональних партнерів» та заявив, що «продовжить мовлення всупереч протизаконним рішенням Нацради». Канал вважає дії Нацради такими, що відповідно до статті 45-1 Закону України «Про інформацію» є цензурою.

 

«Ми продовжуємо ефірне мовлення та звертаємося до міжнародних громадських організацій у сфері медіа з проханням провести відкриту міжнародну юридичну експертизу усіх рішень Нацради, які стосуються нашого телеканалу та не допустити подальшого впровадження владою цензури в Україні», - йдеться в заяві ТВі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18929
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Небайдужий
4963 дн. тому
Тут прямим текстом зрозуміло, що на ТРК "Західна Столиця ФМ" чиниться політичний тиск як і на все українське у даний час, тим паче, що компанія веде мовлення у Львові і транслює 100% україномовного продукту, що зараз є непріоритетним і взвгалі дратує багатьох державних мужів на київських пагорбах. А вимоги до компанії зрозумілі - припинити трансляцію суспільно-політичних програм "ФМ Галичина" та "Радіо Свобода" на львівських теренах. Обурює те, що двом іншим компаніям, які лише ретранслюють програми "Люкс ФМ" та "Шансон" у регіонах без проблем продовжили ліцензії на мовлення. Прпоную ТРК "Західна Столиця ФМ" звернутися до суду з позовом аби скасувати рішення Національної ради щодо продовження ліцензій ТРК "Південна комерційне телебачення-98" та ТРК "Класик" як такі, що прийняті з грубим порушенням чинного законодавства, а такожь змусити Нацраду через суд продовжити ліцензію на 89,7 МГц у Львові.
palermo
4963 дн. тому
Вже як можуть так і душать все українське. Було РАДІО МАН на 91,1 - тільки якісна музіка звучала без російської попси. Тепер на цій частоті радіо шарманка. Та ж ситуація може спіткати і Еко раді (ФМ Галичина). Висталять частоту на конкурс і виграє її якийсь ШАНСОН або РУССКОЕ радио. СУМНО...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду