«Репортери без кордонів»: Сподіваємося, Україна не піде білоруським шляхом

14 Вересня 2010
45029
14 Вересня 2010
11:39

«Репортери без кордонів»: Сподіваємося, Україна не піде білоруським шляхом

45029
Звіт «Репортерів без кордонів» документує погіршення ситуації у царині свободи преси в Україні за останні півроку. Експерти наголошують, що влада посилила контроль над ЗМІ, зріс масштаб цензури та нападів на журналістів.
«Репортери без кордонів»: Сподіваємося, Україна не піде білоруським шляхом

Упродовж останніх півроку ситуація у царині свободи ЗМІ в Україні загострювалася, на що «Репортери без кордонів» реагували критичними заявами, також  було здійснено візит до Києва, однак тоді, на жаль, з українськими президентом зустрітися не вдалося, - сказала в інтерв'ю Deutsche Welle речниця німецького відділення організації Аня Фіоль. Але свою позицію до українського президента «Pепортери» таки донесли. Питання утисків свободи преси в Україні на вимогу німецького відділення організації  днями стало темою переговорів у Берліні канцлера ФРН Анґели Меркель і  українського президента Віктора Януковича. 

 

Експерти зафіксували збільшення цензури, нападів на журналістів, посилення політичного впливу, брак незалежності в наглядових органах, прикладом чого слугує правова суперечка через розподіл частот, зокрема ситуація з критичними до влади телеканалами «5 канал» та TVi.  «Є багато індикаторів, котрі засвідчують, що незалежне інформування забезпечується недостатньо оптимально. Крім того, медіа-ринок в Україні перебуває під  дуже сильним впливом олігархів, тобто тиск на ЗМІ здійснюється не лише з політичного боку, а й з економічного», - відзначила Аня Фіоль.

 

Від України очікують дій

 

В організації очікують, що українське керівництво дослухається до їхніх рекомендацій та покаже політичну волю до зміни ситуації, інакше Києву варто очікувати тиску, тобто конкретних вимог з боку ЄС. Як відзначила Фіоль: «Ми сподіваємося, що теперішнього міжнародного тиску достатньо для того, аби українська влада нарешті почала діяти. Особливо нас непокоїть доля зниклого журналіста Василя Климентьєва. Уряд повинен забезпечити ефективне розслідування. Це ж саме стосується і справи Гонгандзе, у розслідуванні якої нині немає прогресу».

 

За її словами, експерти організації пильно стежитимуть за розвитком ситуації в Україні, інформуватимуть міжнародну громадськість, намагатимуться вести конструктивний діалог з  Києвом та підтримуватимуть українських журналістів. «Після помаранчевої революції відбувся значний прогрес у всьому, що стосується  свободи ЗМІ. Тепер ми спостерігаємо регрес. Але ми сподіваємося на конструктивний діалог з владою, ми сподіваємося, що Україна не піде, наприклад, шляхом білоруського розвитку», - сказала Фіоль.

 

Наталя Неділько, «Німецька хвиля»

 

Фото - Інформаційний прес-центр

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Неділько, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45029
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду