Ера гібридного телебачення: глядач стає дійовою особою

1 Вересня 2010
21964
1 Вересня 2010
11:46

Ера гібридного телебачення: глядач стає дійовою особою

21964
Новий формат HbbTV має поєднати класичне телебачення з можливостями інтернету. Перший масштабний проект у Німеччині втілює суспільний мовник ZDF. Його буде представлено на ярмарку телерадіомовлення IFA у Берліні.
Ера гібридного телебачення: глядач стає дійовою особою

Не встигло у Німеччині прижитися телебачення з великим розширенням, а галузь вже очікує чергову мега-новацію. «Нове, «гібридне» телебачення є ключовим етапом на шляху до цифрового світу», - заявляє інтендант ZDF Маркус Шехтер. Ідея полягає у тому, аби користувач, маючи лише один телевізор з одним пультом міг би паралельно дивитися телебачення та використовувати спеціальні інтернет-сервіси. Вже за декілька років, розраховують у менеджменті ZDF, канал пропонуватиме повноцінне інтерактивне телебачення. Це означає, що глядач зможе безпосередньо втручатися у дійство, яке транслюється.

 

Аби стати учасником телепередач, сидячи вдома на дивані, глядачеві потрібен буде телевізор нового покоління - з доступом до інтернету. «Майбуднє - у злитті телебачення та інтернету. Ми лише на початку цього шляху», - визнає Шехтер.

 

Перший крок: медіатека

 

Першим кроком ZDF стане надання глядачам доступу до медіатеки каналу. Досі використання короткотермінового архіву було можливе лише за допомогою комп'ютера. Починаючи з вересня, глядачі каналу зможуть подивитися будь-яку передачу, яку вони пропустили, за допомогою «гібридного» телевізора. «Диктат часу відходить у минуле. Це особливо важливо для молодих користувачів», - зазначає Маркус Шехтер. Передивитися цікаву передачу можна буде хоч серед ночі, не вмикаючи комп'ютер і не маючи клопоту з налаштуванням функції запису на телевізорі. Поняття «прайм-тайм» стане відносним.

 

Мета - інтерактивність

 

Інтендант ZDF розраховує, що вже восени «гібридним телебаченням» користуватимуться кількасот тисяч німців. До кінця року, за розрахунками каналу, їх вже має стати більше двох мільйонів. Одним з перших кроків в напрямку інтерактивності буде пряма участь глядачів у в опитуваннях під час передач - для цього більше не потрібен буде телефон або комп'ютер.

 

Новий формат HbbTV вже затверджений провідними європейськими каналами та виробниками електроніки як основний для «гібридного» телебачення. Виробництво «гібридних» телевізорів просувають Sony, Loewe, LG та Philips. Формат підтримуватимуть також канали на супутнику Astra.

 

Євген Тейзе, «Німецька хвиля»

 

Фото -  «Німецька хвиля»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21964
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду