Нацрада готова до повторного конкурсу в прямому ефірі і проситиме Кабмін скасувати мораторій на розподіл аналогових частот

30 Серпня 2010
23569
30 Серпня 2010
18:41

Нацрада готова до повторного конкурсу в прямому ефірі і проситиме Кабмін скасувати мораторій на розподіл аналогових частот

23569
Нацрада готова до повторного конкурсу в прямому ефірі і проситиме Кабмін скасувати мораторій на розподіл аналогових частот

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вважає рішення Київського апеляційного адміністративного суду від 30 серпня про скасування результатів січневого конкурсу на вільні частоти «пріоритетним для виконання, оскільки дотримання законів України є беззаперечним». Про це йдеться в офіційній заяві регуляторного органу.

 

«Національна рада готова провести повторний прозорий, публічний та відкритий конкурс на частоти, які стали предметом судового розгляду. Це можна буде зробити після надання окремого відповідного дозволу Кабінету Міністрів України, за яким Національна рада звернеться негайно», - наголошено у заяві.

 

Такий дозвіл необхідний, оскільки постанова КМУ від 9 червня 2006 року заборонила з 1 січня 2010 року присвоєння аналогових частот згідно з міжнародною угодою «Женева-2006». Варто відзначити, що мораторій, встановлений цією урядовою постановою, був однією з підстав для оскарження результатів конкурсу від 27 січня 2010 року групою «Інтер», з позовними вимогами якої погодилася Національна рада.

 

«Конкурс буде відкритий, і в ньому зможуть взяти участь усі телеорганізації України, в тому числі ТВі та 5 канал. Враховуючи, що основною умовою конкурсу був саме розвиток інформаційного мовлення, 5 канал, природно, матиме певні переваги, оскільки є винятково інформаційним каналом», - обіцяє Національна рада.

 

Після того, як буде оголошено дату конкурсу, Нацрада також обіцяє звернутися до телеканалів з проханням забезпечити пряму трансляцію її засідання «для висвітлення об'єктивності та чесності роботи регуляторного органу».

 

Тим часом телеканали ТВі і 5 канал готуються оскаржити постанову Київського апеляційного адміністративного суду, яка набрала чинності з моменту оголошення 30 серпня. З повним текстом судового рішення вони зможуть ознайомитися 3 вересня, після чого матимуть 20 днів на подання касаційної скарги до Вищого адміністративного суду України.

 

Раніше Нацрада, після зміни складу регулятора та оголошення постанови Окружного адміністративного суду міста Києва про скасування результатів січневого конкурсу, уже заявляла свою готовність провести «прозорий і чесний» конкурс. Єдиним способом врегулювати конфлікт навколо частот називає повторний конкурс і народний депутат Андрій Шевченко, який закликав Нацраду робити це публічно, із трансляціями її засідань.

 

Як повідомляла ТК, 30 серпня Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив скасування результатів січневого конкурсу Національної ради на вільні частоти та визнання нечинними ліцензій 5-го каналу і ТВі. Також суд виніс окрему ухвалу до Генеральної прокуратури України про порушення кримінальної справи проти винних осіб.

 

Як відомо, 8 червня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов телеканалів групи «Інтер» проти Нацради і скасував результати січневого конкурсу. 5 канал і ТВі, які виступали третіми особами із самостійними вимогами на предмет позову, оскаржили це рішення.

 

Довідка:

Конкурс ефірних телечастот був оголошений 9 жовтня 2009 року (рішення про конкурс було прийняте 30 вересня 2009 року). Загалом на нього було виставлено 92 частоти (згодом 3 були зняті з конкурсу) з передавачами малої потужності (10 Вт) й обсягом мовлення 24 години на добу. Участь у ньому взяли 42 телекомпанії: 25 регіональних і 17 київських, які разом подали 525 заявок. 27 січня Нацрада підбила підсумки. Переможцями конкурсу стали 17 компаній: найбільше частот отримали телеканали ТВі (33) і 5 канал (26: НБМ - 17, «Експрес-інформ» - 9), група «Інтер» виграла 20 частотних присвоєнь (НТН - 9, «Мегаспорт» - 4, К1 - 3, К2 - 2, Enter Film - 2), по 2 частоти отримали Новий канал, СТБ, «Сіті» і ТОНІС, по одній - ТО «Коростеньтелебачення», ТРК «Немо», ТРК «Подолянин TV», ТРК «Ритм», ТРК «Радіо Мережа».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23569
Читайте також
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Serhiy1970
4983 дн. тому
Если такой Указ про запрет выдачи частот под аналоговое ТВ с 01.01.2010 существует, то зачем опять выдавать разрешение на аналог ? В начале апреля этого года я купил цифровой эфирный ТВ-ресивер в надежде на то, что у меня в Чернигове в ближайшее время включат DVB-T. Но это "ближайшее время" растянулось на неопределённое время. Но уже в конце апреля я нашёл применение своему DVB-T ресиверу, - с ближайшего ко мне ретранслятора в соседней Беларуси началась ретрансляция 1-го белорусского мультиплекса. Сейчас я практически всегда стабильно смотрю DVB-T из Брагина. Беларусь уже более, чем на 85% покрыта цифрой. http://www.brtpc.by/services/television/digital Вот и сегодня там ввели в эксплуатацию ещё один цифровик в г.Мстиславль (Могилёвской обл.). Кроме этого, в сентябре планируется начать цифровое вещание в Мозыре, Осиповичах, Сенно и населеном пункте Озерцы Толочинского района. http://rechitsa.by/republ/1210-cifrovoe-televeshhanie-standarta-dvb-t-stalo.html
АЛександр
4984 дн. тому
Замечательно, теперь вообще понятно что цифрового тв украине не иметь уже!!! Непонятно нафига это делать!!! Нет ни программы развития цифрового тв ни каких либо продвижений в этом направлении, ничего нахрен давать эфирные частоты если подписали женевский договор? КАК развивать цифру если свободных частот не будет?
Бррр...
4985 дн. тому
Решение суда ничего не меняет по-сути. Вся эта афера была бы невозможна без сговора с НКРЗ и УДЦР, которые прекрасно понимали что творят ("загадили" пол Украины 10-ваттными постановщиками помех). Просто теперь продолжать "загаживать" будет Интер, а не ТВИ и 5 канал.
..
4985 дн. тому
Самым честным было бы не проводить повторный конкурс, а выполнить распоряжение Кабмина о моратории на выдачу аналоговых частот. Тем более, что по международным обязательствам Украина уже не имеет права этого делать. И пустить эти частоты на цифру.
1-1
4985 дн. тому
Ой, а кто это так кричит? Супер-профи который остался без кормушечки?
1
4985 дн. тому
А прошлый типа был с мегапрофессионалами. Скока наварили на котигорошках? и деребане цифры? куруса поди наверно уже и в стране нет.
12
4985 дн. тому
ЛУЧШЕ БЫ МОЛЧАЛИ КЛОУНЫ. НЫНЕШНИЙ НАЦСОВЕТ - ЭТО СБОРИЩЕ БЕЗГРАМОТНЫХ УБОЖЕСТВ, КОРМЯЩИХСЯ ИЗ ЛАПЫ ПАПУШЕЧКИ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду