Могильов: редактора «Нового стилю» могли вбити через критику «значимих людей»

26 Серпня 2010
16220
26 Серпня 2010
11:46

Могильов: редактора «Нового стилю» могли вбити через критику «значимих людей»

16220
Могильов: редактора «Нового стилю» могли вбити через критику «значимих людей»

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов припускає, що засновник і головний редактор харківської газети «Новий стиль» Василь Климентьєв міг стати жертвою людей, яких він критикував у своїх публікаціях. Про це він сказав в інтерв'ю агенції «ЛігаБізнесІнформ».

 

«Сьогодні (25 серпня. - ред.) зранку Зима (заступник міністра, начальник кримінальної міліції. - ред.) повернувся з Харкова - привіз матеріали... Чесно кажучи, ця справа викликає в мене особливе занепокоєння. Ми вивчили публікації зниклого журналіста, з яких випливає, що він досить гостро критикував, скажімо так, значимих людей у цьому регіоні. Можна з великою імовірністю припустити, що він став жертвою протизаконних дій... Він міг стати жертвою через свою професійну діяльність», - заявив міністр.

 

Анатолій Могильов повідомив, що були знайдені особисті речі журналіста - його ключі від квартири і мобільний телефон. «Їх знайшли в човні на озері. Але, чесно кажучи, я не можу сказати, як вони туди потрапили - версій багато. Але, враховуючи те, що такі предмети люди постійно носять при собі, то виявлення цих речей на озері викликає тривогу», - сказав він.

 

За його словами, справа пошуку Василя Климентьєва перебуває під його особистим контролем і про неї він доповідає президенту України. «Створена спеціальна оперативна група, яка займається цим питанням. Тому робота йде в повному обсязі. Вже напрацьовано декілька томів матеріалів у цій справі. Опитані люди, які могли бути причетними», - відзначив пан Могильов.

 

Разом з тим, міністр додав, що говорити про остаточну причину зникнення журналіста рано. «Відпрацьовується дуже багато версій. Але говорити конкретно, яка версія буде кінцевою, поки рано», - сказав він.

 

Раніше народний депутат (НУНС), генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль заявив, що до зникнення і вбивства Василя Климентьєва причетні колишні та чинні працівники міліції. «Насправді цей злочин був скоєний у міліцейському середовищі, і скоєний у боротьбі за владу, а саме - за посаду керівника Харківського обласного управлінні внутрішніх справ», - сказав він.

 

Нагадаємо, що про зникнення засновника і головного редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва стало відомо 12 серпня. Із заявою про те, що пан Климентьєв напередодні пішов з дому та не повернувся, до міліції звернулись його близькі родичі.

 

У ході перевірки співробітники міліції встановили, що 11 серпня пан Климентьєв виїхав з дому з невідомим чоловіком на автомобілі BMW сріблястого кольору в невідомому напрямі. 15 серпня слідчий відділ Дзержинського районного відділення Харківського міського управління ГУ МВС у Харківській області порушив кримінальну справу за статтею про умисне вбивство зниклого журналіста.

 

17 серпня о 18.00 у човні, який плавав на Печенізькому водосховищі, виявили мобільний телефон Василя Климентьєва.

 

За словами колег журналіста, у червні йому пропонували 10 тисяч доларів за відмову від публікації.

 

Як повідомляла ТК, стурбованість щодо зникненням головного редактора «Нового стилю» висловили Комітет із захисту журналістів, а також представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович. А «Репортери без кордонів» закликали провести ретельне і прозоре розслідування.

 

Президент України Віктор Янукович узяв розслідування справи під особистий контроль і доручив міністру внутрішніх справ і генеральному прокурору зробити «все можливе і неможливе» для того, щоб знайти Василя Климентьєва.

 

Газета «Новий стиль» висвітлює теми корупції в силових органах, у друк виходить нерегулярно. Василь Климентєв цілеспрямовано шукає та публікує компромат на окремих керівників міліції, прокуратури та податкової адміністрації. За словами засновника інформаційного агентства «Медіапорт» Зураба Аласанії, Василь Климентьєв підтримує контакти з небагатьма журналістами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16220
Читайте також
14.09.2010 11:15
Андрій Лаврик, Богдан Буткевич, Тетяна Федоркова, «Український тиждень»
36 134
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду