Млява футбольна погода

13 Серпня 2010
19168
13 Серпня 2010
09:53

Млява футбольна погода

19168
Саме відсутність атмосфери єднання гравців і вболівальників породжує нудні телевізійні трансляції
Млява футбольна погода

Ніколи за всю історію українського ТБ не було в ефірі стільки футбольних трансляцій. Лише за одну недавню неділю футбол показали: канал «Футбол» - два матчі, по одній грі - «Кіно», російське «ОРТ», а вже опівночі - «Футбольний уїк-енд» на «Україні». Десяток матчів тільки чемпіонату України можна було подивитися в один день. Неймовірний бенкет шкіряного м'яча! Дивися - не хочу.

 

Багато хто не хоче, виявляється. Давно я не бачив у кадрі такої кількості порожніх рядів на стадіонах, звідки велися футбольні репортажі. Виглядає непривабливо. І це не лише тло. Це демократичне право кожного вболівальника - дивитися гру з дивана. «По ящику». Тим більше - спека. А що, в осінній холод буде краще?

 

Не буває футбольного свята по телевізору, справжньої арени, громокиплячої чаші стадіону - з напівпорожніми трибунами. Грім і блискавки футболу, його рев і захват мас, тонке його розуміння - як на європейських аренах Іспанії, Німеччини, Британії, Італії, Туреччини - у нас стали рідкісним явищем. І жоден наш телережисер зі своєю операторською групою ніяким монтажем не ліквідує зяючої нудьги незаповнених трибун, бо показ матчу неможливий без загальних планів.

 

Ми готуємося до Євро-2012. І крім величезної роботи зі спорудження стадіонів, готелів, аеропортів, інфраструктури, необхідно організувати футбольне свято. Спостерігаючи за трансляцією нашого українського чемпіонату, замислюєшся: чи готові ми до 2012 року?

 

Одна проблема: футбол і глядачі. Як театр, мітинг і взагалі будь-яке видовище неможливе без глядачів, так і матч і його трансляція протікають у єдності гравців та вболівальників. Ця сама атмосфера єдності обов'язково передається й на екран. Або не передається. Чи є на стадіоні загальний подих, взаємозв'язок? Примітивні речівки, смолоскипи й ракети не беруться до уваги...

 

Наше футбольне майбутнє визначається внутрішнім чемпіонатом. І що можуть показати наші рясні телерепортажі? Адже розучилися вболівати за НАШИХ. Хто вони сьогодні - наші? Які у своєму складі наші українські команди? Не потрібно бути націоналістом, шовіністом, капіталістом, колабораціоністом, щоб у душі зберігати поняття «наші».

 

Як старий динамівський уболівальник, киянин, пам'ятаю: наші великі були своїми. Біба жив на Бессарабці, на Маловасильківській. Мати Базилевича викладала марксизм у нас в університеті. Лобан жив десь біля клубу Фрунзе, а потім навчався в КПІ. Малого й віртуозного Мунтяна бачили на полі з дитинства. Ми знали, що Сабо - угорець із Закарпаття, а Яковенко - з Харкова. У Київській області є село, звідки родом футбольний Шевченко.

 

Не ловіть мене на рідному квасі. Були в складі наших і Грамматікопуло із Зазроєвим (нині - тренер В. Газзаєв). І великі тренери з Москви - В. Соловйов, В. Маслов.

 

Але як я застарів! Глобальний бізнесовий футбол так далеко зайшов у своєму інтернаціоналізмі. Колишнім геніям м'яча такі винагороди й не снилися. Хоча грали вони краще і старанніше від багатьох посередніх легіонерів. А левову частку спортивної преси становлять матеріали про те, хто куди перебіг і за скільки.

 

Мій приятель, колись палкий уболівальник, на моє запитання, чому він ігнорує трибуни, відповідає: Навіщо? Команди переважно з іноземців. Не можу скучити за Леко й черговим Алексом, за Матузалемом, який змився, і за цим, що сальто робив...

 

А тим часом весь світ на футбольному полі круто працює. Величезний бізнес. Ми що, не такі? Трохи інші. І на це є об'єктивні причини.

 

У закордонних країнах люди масово відвідують музеї, театри, виставки, спортивні змагання, філармонії, кінотеатри... і футбол на стадіоні. У нас же криза почалася ще тоді, коли перестали ходити в кіно, оперу, філармонію й... на футбол. І зараз Л. Буряк з подихом пригадує часи, коли футболісти годинами не могли вибратися зі стадіону додому через натовп уболівальників.

 

Погано ходимо на стадіон. Тому й бачимо по ТБ порожні лави. Раніше стадіон «Динамо» заповнювався цілком на матчах дублерів. А зараз і на міжнародних зустрічах порожні місця.

 

Отже, домовилися. У світлі підготовки до нашого Євро народ, починаючи із внутрішнього чемпіонату всіх ліг, валом повинен повалити на стадіони. А телевізійники - підвищити свою майстерність хоча б до рівня німецької організації телемовлення.

 

Сьогодні ж, переглянувши за один день десяток репортажів, дещо притихнув.

 

Люблю футбольний телерепортаж. Вважаю пряму трансляцію вершиною і зразком справжнього ТБ, коли ніхто його не може переплюнути за ефектом присутності тут і тепер у чарівні хвилини несподіваних голів та поворотів футбольної долі.

 

Я не даватиму оцінок роботі наших репортерів та операторів. Така надмірна спека. Футболісти ледве тягнули ноги по розжареному полю. Гарні голи й комбінації були, але як вони відображалися в численних репортажах? Якщо відверто, то нудно. До того ж, з огріхами в мові, переплутуванням футболістів, дефектами дикції.

 

А ось один із шанованих мною репортерів - Олександр Гливинський - ненудно й ерудовано веде репортаж. Я чую його і розумію події на полі. Але поруч виникає глухий голос напарника - одного з колись відомих футболістів, його слова взагалі неможливо розібрати... До чого такий співучасник репортажу (навіть з огляду на його минуле)? Очевидно, він претендує на роль експерта...

 

У такому разі дозвольте розповісти про експертів і репортерів німецького ТБ, яке я регулярно дивлюся.

 

На останній першості світу в ПАР німецька команда здобула третє місце, але, на думку фахівців, показала кращу й своєрідну командну гру. В обох випадках проявився справжній німецький дух і наснага. Не кажучи вже про порядок. (Про організацію німецьких свят, у тому числі футбольних, слід розповідати окремо. Нам знадобиться...)

 

Я був свідком інтерв'ю одразу після драматичного матчу, коли репортер поставив перед камерою воротаря, який пропустив гол із пенальті, і гравця-суперника, який забив йому цей вирішальний гол. Ось це цікава розмова!

 

Великі тренери - перед, під час і після матчу - неодмінно дають інтерв'ю на камеру. Хоч би як для них складався матч і який був настрій. Бо вони поважають футбол, журналістів, народ.

 

Стосовно тих, хто робить футбольний репортаж... Експертами, які вміють не лише грати, а й грамотно і доступно коментувати матч, є зірки футболу й екрана: кайзер Франц Беккенбауер, Г. Нетцер, Брайтнер, молодий тренер «Дортмунда» Ю. Клопп, відомі судді. Їх знає вся країна. А глядачі німецьких каналів дослухаються до кожного їхнього слова і прогнозу. Експерти працюють також у перерві між таймами й підбивають підсумки наприкінці матчу.

 

Репортер за кадром веде гру, розплутує перебіг матчу і звертає увагу на цікаві його моменти. Не плутає гравців. Чіткість і дикція - бездоганні. Підтримує градус драматизму. Репортери - майстри не лише несподіваних інтерв'ю, а й «позастадіонного» матеріалу про футбольне життя.

 

Режисерська група об'єднує все це в одне надзвичайно яскраве видовище. Монтаж, операторська і звукова робота створюють бездоганну картинку. Ні, недарма за те, щоб переглянути по телевізору матч внутрішнього чемпіонату від початку до кінця, німці змушені платити. Безкоштовно - лише уривки (крім матчів національної збірної та особливих зустрічей).

 

У Німеччині всі, від мала до велика, палко люблять свій футбол і футболістів. Навіть тоді, коли вони програють! Програла «Баварія» у фіналі Ліги чемпіонів «Інтеру», і що б ви думали? Весь Мюнхен вийшов на вулиці й головну площу Марієнплатц зустрічати й утішати улюбленців. Баварське телебачення скасувало всі передачі заради грандіозної трансляції проїзду футболістів на відкритих лімузинах. Авто ледь пробивалися в натовпі, а гравці вдячно посміхалися, давали автографи, отримували квіти.

 

Так, і в «Баварії» половину команди становлять приїжджі, дуже дорогі футболісти. Але живий дух, є свій чудовий молодий Мюллер, і грає команда в істинно німецький футбол. І в тактиці, і в стратегії.

 

Можливо, прагнення грати по-нашому колись ми назвемо своєю футбольною національною ідеєю? Добре б знову навчитися робити чудову футбольну погоду. Особливо напередодні Євро.

 

Юрій Іванов,  «День»

 

Фото - Reuters

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Іванов, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19168
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
медвед
4998 дн. тому
Шо ето било?
NIKERS
4998 дн. тому
Утопия в украинской реальности. У-ТО-ПИ-Я!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду