«Репортери без кордонів»: Справа Гонгадзе − тест для Януковича

28 Липня 2010
15003
28 Липня 2010
16:06

«Репортери без кордонів»: Справа Гонгадзе − тест для Януковича

15003
«Репортери без кордонів»: Справа Гонгадзе − тест для Януковича

Розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе є тестом для нової влади у питанні свободи слова. Таку думку висловив гендиректор організації «Репортери без кордонів» Жан-Франсуа Жульяр в своїй статті у виданні Slate.fr, пише інтернет-видання «Українська правда».

 

«Якщо владі нічого приховувати, вона дозволить правосуддю робити свою справу та судити генерала Пукача, обвинуваченого в тому, що він особисто задушив журналіста десять років тому. І можливо ми дізнаємось, хто надав указ військовому позбавитись репортера», - вважає Жульяр.

 

«Якщо ж процес відбуватиметься за зачиненими дверима через питання «національної безпеки» і завершиться звичайним вироком виконавцям, спроби влади захистити свободу преси на зможуть переконати світ», - впевнений він.

 

Генсек «репортерів» також  зауважує, що українські журналісти дуже цінять свою свободу, яку вони отримали лише після відставки Леоніда Кучми.

 

«Після обрання президентом проросійського кандидата Віктора Янукович, умови роботи медіа стали об'єктом дуже пильної уваги. Мало країн знали такий підйом руху на захист свободи преси», - пише він.

 

«Найменша неповага до журналіста або тиск на головного редактора одразу потрапляє на перші шпальти певних видань. Проте ця пильність дуже важлива зараз, коли цензура знову набирає обертів», - вважає Жульяр.

 

Також він звернув увагу на те, що за останні кілька місяців інформаційний плюралізм став сходити нанівець. 

 

Журналісти Сергій Андрушко та Сергій Кутраков відчули на собі залізний кулак влади,  незважаючи на те, що існує відеозапис, де точно видно, що їм заважали виконувати професійні обов'язки.

 

«Якщо ця тенденція збережеться, система може повернутися. Політичний апарат швидко намагається взяти під контроль інформацію», - впевнений Жульяр. Він вкотре підкреслив неприйнятність того, що голова СБУ володіє низкою телеканалів. 

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15003
Читайте також
13.10.2010 11:37
Мустафа Найєм, «Українська правда»
20 606
16.09.2010 13:07
Сергій Грабовський, «Радіо Свобода»
36 495
14.09.2010 17:27
Роман Гончаренко, «Німецька хвиля»
32 405
06.09.2010 12:18
Жан-Франсуа Жульяр та Ельза Відаль, «Репортери без кордонів»
45 443
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду