Нова інструкція Нацради про проведення перевірок: додано права й обов’язки, уточнено вимоги

23 Липня 2010
17070
23 Липня 2010
13:06

Нова інструкція Нацради про проведення перевірок: додано права й обов’язки, уточнено вимоги

17070
Нова інструкція Нацради про проведення перевірок: додано права й обов’язки, уточнено вимоги

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднення проект нової інструкції про порядок здійснення перевірок, виставивши його на громадське обговорення. Пропозиції приймають до 30 серпня.

 

У документі уточнено підстави для здійснення позапланових перевірок. До них додалися:

- подання ліцензіатом письмової заяви до Національної ради про здійснення позапланової перевірки за його ініціативою;

- подання ліцензіатом письмової заяви до Національної ради про зняття застосованої до нього санкції (у поки чинній інструкції розпливчасте формулювання «якщо раніше до ліцензіата застосовано встановлені законодавством санкції»).

 

Скорочено перелік осіб, яких можна залучати в разі потреби до проведення  перевірки - це лише представники органів державного нагляду, а не представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, фахівці-експерти, інші особи, визначені Національною радою.

 

У проекті інструкції детально описано, яким має бути посвідчення на право перевірки. Воно має бути підписане головою Нацради (або особи, яка виконує його обов'язки) і засвідчене печаткою. У ньому зазначаються:

- назва ліцензіата щодо діяльності якого здійснюється перевірка;

- номер і дата наказу, на виконання якого здійснюється перевірка;

- прізвища, ім'я та по батькові всіх уповноважених на здійснення перевірки осіб із зазначенням їх посади;

- номер і дата видачі ліцензії;

- дата початку та дата закінчення перевірки (посвідчення є чинним лише протягом зазначеного строку);

- тип перевірки (планова або позапланова);

- предмет та підстави для здійснення перевірки;

- місцезнаходження ліцензіата, щодо  діяльності  якого здійснюється перевірка;

- інформація щодо попередньої перевірки.

 

Крім цього, детально розписані вимоги до повідомлення про проведення перевірки. Воно має надсилатися рекомендованим листом, за фактичною адресою (або юридичною, якщо фактична невідома) за рахунок коштів Нацради або вручатися особисто керівнику чи уповноваженій особі під розписку не пізніше, ніж за 10 днів до дати початку проведення планової перевірки та за 5 днів до дати початку проведення позапланової перевірки. Повідомлення повинно містити:

- дату початку та дату закінчення планової або позапланової перевірки;

- найменування ліцензіата,  щодо  діяльності   якого здійснюється перевірка;

- найменування органу що здійснює перевірку;

- номер і дату рішення, на виконання якого здійснюється перевірка;

 

Так само деталізовані вимоги до акту перевірки. Він має складатися у двох примірниках і підписуватися двома сторонами. Один примірник вручається керівнику ліцензіата, а другий - зберігається у Нацраді разом із матеріалами перевірки. При цьому в акті перевірки фіксуються:

- дата початку та дата закінчення  перевірки;

- дата складання акту;

- тип перевірки (планова або позапланова);

- посада, прізвище, ім'я та по батькові уповноваженої особи, яка здійснила перевірку;

- найменування ліцензіата, щодо діяльності якого здійснювалася перевірка;

- позивні (логотип);

- предмет та підстави, що стали причиною призначення перевірки;

- умови ліцензії та фактичні показники мовлення з урахуванням результатів попереднього моніторингу, а також наданих ліцензіатом пояснень щодо нього та відповідних документів;

- стан виконання вимог законодавства ліцензіатом, а в разі невиконання - детальний опис виявленого порушення з посиланням на відповідну вимогу законодавства.

 

Документ регламентує строки здійснення перевірок. Для планової він не може перевищувати 15-ти робочих днів (для суб'єктів малого підприємництва - п'яти), а для позапланової - 10-ти робочих днів (для суб'єктів малого підприємництва - двох). Продовження строку здійснення перевірки не допускається.

 

Розширено коло обов'язків перевіряльників, а саме такими положеннями:

- повно, об'єктивно та неупереджено здійснювати перевірку у межах своїх повноважень, передбачених законом;

- дотримуватись ділової етики у взаємовідносинах із ліцензіатами;

- не втручатися і не перешкоджати здійсненню господарської діяльності ліцензіатів під час здійснення перевірки;

- забезпечувати нерозголошення комерційної таємниці та конфіденційної інформації ліцензіата, що стала доступною уповноваженим особам у ході здійснення перевірки;

- ознайомити керівника ліцензіата або його уповноваженого представника з результатами перевірки в останній день перевірки;

- надавати керівнику ліцензіата або його уповноваженому представнику Акт перевірки та ознайомлювати його з актом моніторингу.

 

При цьому перевіряльники не мають права вимагати від керівника ліцензіата або його уповноваженого представника здійснення дій, не передбачених чинним законодавством та цією інструкцією. Зате до прав перевіряльників додане право на необхідне матеріально-технічне забезпечення (приміщення з облаштованим робочим місцем та можливістю використовувати за необхідністю офісну техніку).

 

Додано новий пункт про права та обов'язки ліцензіатів під час проведення перевірок. Керівник або уповноважений представник ліцензіата, що підлягає перевірці, зобов'язаний

забезпечити необхідні умови для проведення перевірки і надавати документи та інші матеріали, які необхідні для проведення перевірки. При цьому він має право:

- перевіряти наявність у уповноважених осіб Національної ради службового посвідчення, що засвідчує посадову особу та одержувати копії посвідчення на право проведення перевірки;

- бути присутнім під час здійснення перевірки;

- одержувати Акт перевірки та ознайомлюватись з актом моніторингу;

- надавати у письмовій формі свої пояснення, зауваження чи заперечення до Акту перевірки;

- не допускати уповноважену особу Національної ради для здійснення перевірки в разі неодержання повідомлення про проведення перевірки та/або у разі, якщо вона не пред'явила належним чином оформлене посвідчення на право проведення перевірки і службове посвідчення.

 

У пункті про проведення моніторингів зазначено, що моніторинг має відображати цілісну картину тижневої сітки мовлення ліцензіата.

 

У пункті про проведення самих перевірок уточнено, що документи, які надаються перевіряльникам для ознайомлення, - це ефірні сітки, плей-листи, прокатні посвідчення тощо саме за період проведення перевірки. З переліку документів вилучені:

- угоди, що дають право на використання об'єктів авторського права, які мають іншого правовласника, аніж організації-постачальники програм чи передач мовлення;

- угоди, що дають право використання попередньо опублікованих з комерційною метою фонограм, відеограм, та зафіксованих у даних різновидах запису виконань;

- копії друкованих телепрограм із зазначенням передач та фільмів, які супроводжуються субтитрами та сурдоперекладом;

 

Додано підпункт, що письмові пояснення або зауваження керівника ліцензіата обов'язково мають долучатися до матеріалів перевірки. Водночас вилучено норму, що в разі виявлення ознак порушення працівник Нацради, який здійснив моніторинг, зобов'язаний витребувати у ліцензіата записи програм та передач, що транслювалися (ретранслювалися) у часові проміжки, в які проводився моніторинг. 

 

З особливостей перевірки провайдерів програмної послуги вилучено речення, що моніторинг програмної послуги здійснюється шляхом фіксації на відеоносії програм та їх черговості, що ретранслюються ліцензіатом. А також уточнено, що для складання акту на відповідність умовам ліцензії перевіряються нові параметри: територія розповсюдження програм (замість кількості домогосподарств) та візуальна оцінка технічної якості ретрансляції програм.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17070
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду