«Репортери без кордонів»: одночасно голова СБУ і медіавласник – це конфлікт інтересів

21 Липня 2010
16247
21 Липня 2010
11:20

«Репортери без кордонів»: одночасно голова СБУ і медіавласник – це конфлікт інтересів

16247
«Репортери без кордонів»: одночасно голова СБУ і медіавласник – це конфлікт інтересів

Голова Служби безпеки, на думку генерального секретаря «Репортерів без кордонів» Жан-Франсуа Жуяра, не має бути  власником найбільшого медіахолдингу. Про це він сказав у ефірі 5-го каналу 20 липня, наголосивши  «Дійсно, це справжній конфлікт інтересів».

 

«Мені здається неможливим, щоб голова спецслужб був одночасно головою медіахолдингу. І, як нам сказали, він є головою багатьох каналів, і це абсолютно неприпустимо», - вважає Жуяр.

 

Як ідеться у прес-релізі 5-го каналу, представник «Репортерів без кордонів» повідомив, що зустрічався з керівниками 5-го каналу і ТВі, обговорював з ними питання останнього конкурсу на частоти і зробив висновок, що «є відчуття, що в цій справі є певний політичний тиск»,

 

На його думку, тиснуть і на судову владу, щоб вона не була незалежною і не упередженою. «Якщо нічого не зміниться, то можна опинитися в такій ситуації, коли провідні канали будуть закриті. Є певний ризик, що вони втратять своїх глядачів, і це неприпустимо. І якщо 5 каналу і ТВі будуть заважати робити свої програми і здійснювати мовлення, це для нас справжнє занепокоєння і це зазіхання на свободу ЗМІ в Україні. Ми сподіваємося, що політична влада буде коректно виконувати свою роботу і відповідним чином судова влада буде захищати пресу», - уточнив Жуяр.

 

Також Жан-Франсуа Жуяр зазначив, що Адміністрація президента ще не визначила дату його зустрічі з «Репортерами без кордонів». «На жаль, нам в Адміністрації президента пояснили, що Віктор Янукович не може нас зустріти до серпня. І ми чекаємо серпня, щоб зустрітися з ним. Ви знаєте, Київ і Париж вони поруч. І як тільки у нас буде дата зустрічі, ми зустрінемося з паном Януковичем», - повідомив він.

 

Жуяр уточнив, що для покращення ситуації зі свободою слова в країні повинна бути політична воля. «Ми не змінюємо речі, які існують в країнах. Є певні дійові особи, які мають змінити ситуацію. Це влада, це президент Янукович. Якщо він не має справжнього бажання захистити свободу слова, це важко зробити. Ми будемо інформувати президента, якщо матимемо можливість з ним зустрітися, що він як глава держави має бути першим захисником свободи слова», - зауважив він. Жульяр вважає, що Янукович «має покласти кінець конфліктам інтересів політичної і медійної влади», та забезпечити «абсолютну незалежність» медійних органів.

 

Як повідомляла ТК, генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Жан-Франсуа Жуяр та керівник європейського відділу міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Ельза Відаль приїхали 19 липня з офіційним візитом до Києва. Першу зустріч в Україні вони провели з журналістами - представниками руху «Стоп цензурі!». 21 липня відбудеться прес-конференція, на якій представники «Репортерів без кордонів» підіб'ють підсумки візиту і зроблять офіційну заяву про стан свободи слова в Україні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16247
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду