Чужі для своїх

20 Липня 2010
10578
20 Липня 2010
11:01

Чужі для своїх

10578
Чужі для своїх

Консалтингові послуги вищим державним особам надають американці, форму для національної збірної розробляють італійці, а ребрендингом Донецька займеться російський «гуру». Українські спеціалісти залишаються «за бортом» масштабних проектів, і турбує тут зовсім не «національне питання», а національний інтерес.

 

Усім відомо, що кожна держава потребує грамотного PR і брендингу. Без цього вкрай складно побудувати стійкий позитивний імідж як усередині країни, так і за кордоном. Останніми роками розуміння важливості системної роботи в зазначених галузях осінило й чиновників високого рангу - і в центрі, і на місцях.

 

З одного боку, це вселяє надію на розвиток українського PR-ринку. А з іншого - такі надії поки що нічим не підкріплені. Адже для реалізації масштабних заходів у нас воліють залучати закордонних «гуру». Прикладів того безліч, і не тільки у сфері піару. Наприклад, вітчизняних дизайнерів, які пропонували свої послуги у розробці форми Національної олімпійської збірної, так ніхто й не почув. Майже нереально для українських продюсерів та івент-агенцій отримати замовлення на організацію масштабних шоу, на кшталт відкриття нового стадіону чи якоїсь міжнародної події. Про PR-агенції годі й казати: більшість наших політичних сил, наприклад, воліють консультуватися в іноземців, а організацію масштабних заходів доручають або «своїм структурам», або, знову ж таки, закордонним.

 

Коли Україна отримала право на проведення Євро-2012, частина піар-спільноти охопила подоба ейфорії. Це ж яке поле для діяльності відкривається! Потрібно інформувати громадськість про підготовку до Євро, потрібно формувати імідж міст і регіонів, України в цілому!.. Втім, ейфорія швидко минула. По-перше, особливої активності у справі піар-просування країни під егідою Євро не спостерігалося. Активність проявили тільки окремі олігархи, котрі за власний кошт почали будувати інфраструктуру, стверджуючи, що саме їхнє місто/регіон гідне прийняти чемпіонат. Треба сказати, ця активність не залишилася непоміченою, що теж добре. Але системної комплексної програми комунікацій так ніхто й не побачив, і вже, напевно, й не побачить.

 

До речі, сама підготовка до Євро-2012 в Україні може слугувати хрестоматією піар-криз, яких було безліч, - від скандалу з будівництвом торгового комплексу перед стадіоном у Києві до міст, які не стали господарями ігор чемпіонату... А епопея з інспекційними поїздками Платіні до України? Скільки разів ми отримували «останнє китайське попередження»: якщо не виконаєте вимог, не бувати у вас чемпіонату!.. Про що радісно писали всі українські й закордонні ЗМІ і як це позначалося на іміджі країни - пояснювати не треба.

 

Та ось рішення нарешті ухвалено, міста затверджено, щось уже побудовано, багато що будується, і є великі плани... тільки українських піарників усе це мало стосується. Позаяк чиновники, певне, свято вірять, що за парканом - трава зеленіша, а за кордоном - спеціалісти кращі.

 

Останній яскравий приклад - рішення донецької влади про залучення до ребрендингу міста Артемія Лебедєва. Безперечно, пан Лебедєв - спеціаліст високого рівня. Але все ж таки кішки шкребуть на душі не одного українського спеціаліста: «хіба в нас своїх фахівців немає?» Тим більше що ряд структур ходять околясом таких замовлень уже не перший рік, а віз і нині там...

 

Тут не можна не сказати кілька слів про майбутній ребрендинг. Поки що складається враження, що все зводиться до сайта і слогана. Гарний, до речі, слоган: «Донецьк сказав - Донецьк зробив». І головне - оригінальний. Ще одна ідея, приписувана Лебедєву, - встановити відеокамери на об'єктах у Донецьку, які споруджуються до єврочемпіонату, щоб усі охочі бачили перебіг підготовки... Теж «свіжа» думка...

 

Чи знає керівництво області та міста, що «побудова іміджу» передбачає не лише створення сайта, логотипа й інших атрибутів? Чи буде розроблено комплексну довгострокову програму для формування іміджу Донецька? Сподіваємося, буде.

 

Хто краще знає ситуацію в країні, області, ту ж таки «історію відносин» Донецька і, наприклад, Західної України? Хто краще розуміє українську ментальність? Українські фахівці й українські структури. Чи доручать їм формування іміджу Донецька? Імовірність позитивної відповіді вкрай мала. Чому? Дивіться приказку вище (про зелену траву за парканом).

 

Є ще один «цікавий» аспект. Коли йдеться про послуги для державних структур, кошти виділяються із бюджету. І, з огляду на гонорари іноземних консультантів, - кошти чималі. Задля справедливості слід зазначити, що інколи кошти виділяють різні фонди та міжнародні організації. Тут хочеться нагадати іншу приказку: «Хто платить, той замовляє музику».

 

Питання про залучення українських «мізків», тим більше в такій сфері як PR, виходить далеко за межі якихось «цехових інтересів», хоча вони, звісно, є, як і на будь-якому ринку. Просто, на відміну від автодилерів, виробників алкоголю, металургів і представників багатьох інших галузей, захищати інтереси піарників, по суті, нікому ні в парламенті, ні в уряді, навіть, хоч як це парадоксально, в українських ЗМІ. Галузь, яка могла б активно сприяти зміні суспільства, країни в цілому, тепер більше схожа на горезвісну рибу на льоду. Замкнений у тісний футляр міфу про те, що висококласних спеціалістів в Україні нібито немає, український PR намагається зібрати якісь крихти в сегменті комерційних структур, а за червоні прапорці на велику дорогу - ані ногою...

 

А тим часом інтереси тут не «цехові», а національні. Адже PR - не просто послуги. Це, якщо хочете, ідеологія, і дуже важливо, хто її визначає. У Росії це зрозуміли давно, відтак ринок PR там удесятеро більший, аніж в Україні, а консалтингові послуги держструктурам надають, як правило, російські фахівці та компанії...

 

У нас же піаром користуються всі й усюди, але підтримати вітчизняного виробника в цій сфері нікому на думку не спадає, у тому числі й деяким великим українським компаніям, котрі намагаються будувати імідж патріотів, але при цьому з українськими піар-структурами принципово не працюють...

 

Коли ж українські спеціалісти перестануть бути «чужими для своїх»? Поки що їхні мрії про прийдешню затребуваність залишаються всього лише мріями.

 

Руслана Плис (інформаційно-аналітичний центр Publicity), «Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Руслана Плис, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10578
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду