IWMF вимагає звільнити з тюрми іранську журналістку та її чоловіка

16 Липня 2010
23432
16 Липня 2010
11:57

IWMF вимагає звільнити з тюрми іранську журналістку та її чоловіка

23432
IWMF вимагає звільнити з тюрми іранську журналістку та її чоловіка

Міжнародна жіноча медіафундація (IWMF) звернулася з відкритим листом до іранського та американського урядів з вимогою звільнити з-під варти Джилу Баньягхуб, головного редактора інтернет-видання  Kanoon Zanan Irani (Іранський міжнародний центр), а також її чоловіка репортера Бахмана Ахмаді Амойе.

 

Як повідомляє IWMF, Революційний Суд в Тегерані приговорив Баньягхуб до одного року в'язниці та на 30 років відсторонив її  від професійної діяльності. Іранська журналістка була арештована у червні 2009 та звинувачена у пропаганді проти ісламського режиму за її репортажі про вибори та подальші протести.

 

Її адвокат Фарідех Гхейрат подав апеляцію до Ісламського Революційного Суду, аргументуючи, що Джила Баньягхуб двічі визнавалася не винуватою. Адвокат також звернув увагу на те, що Баньягхуб робила належні репортажі про людей та події не тільки в Ірані, але й в інших частинах світу та ніколи не ображала Ісламську Республіку чи Іран.

 

Амойе, чоловік Джили Баньягхуб, також був арештований у червні 2009. Проти нього висували звинувачення у «пропаганді проти системи» та «образі президента». Бахмана Ахмаді Амойе, який працював випусковим редактором щоденної бізнес-газети Sarmayeh, був звільнений з-під варти у березні, однак уже в травні його знову викликали до прокуратури, після чого Амойе продовжив відбувати свій 5-річний термін як політичний в'язень.

 

Нагадаємо, у 2009 Джила Баньягхуб була нагороджена IWMF за сміливість у журналістиці (Courage in Journalism Award).

 

Довідка:

 

Courage in Journalism Award - конкурс Міжнародної жіночої медіафундації, заснований у 1990 і призначений підтримувати усіх журналісток, професійна діяльність яких межує з ризиком та загрозами для життя. У 2010 переможницями стали Клодія Дюк (Колумбія), Вікі Нтетема (Танзанія), Тсерінг Воєзер (Тібет). Українські медійники отримували цю нагороду двічі. У 1992 -  репортерка газети «Трибуна енергетики» Любов Ковалевська за оприлюднення секретних матеріалів про ЧАЕС та у 2003 - головний редактор видання «Бердянськ Діловий» за викриття корупції у місцевій владі.

 

Тетяна Веремчук, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23432
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду