«Львівська газета»: У видання справді змінився власник, але тиску на журналістів немає

13 Липня 2010
21910
13 Липня 2010
16:18

«Львівська газета»: У видання справді змінився власник, але тиску на журналістів немає

21910
«Львівська газета»: У видання справді змінився власник, але тиску на журналістів немає

В. о. головного редактора газети «Львівської газети. Вісника міста» Володимир Хрущак спростовує заяву головного редактора Василя Терещука про тиск на журналістів видання. «Офіційно заявляю, що ніякого тиску на журналістів, ані на керівництво редакції нові власники не чинять», - сказав він «Детектор медіа».  

 

За словами пана Хрущака, після зміни власника відбувається реорганізація «Львівської газети» з метою «повернення їй колишньої популярності та комерційної привабливості». При цьому головному редактору газети Василю Терещуку зробили пропозицію очолити оновлений інтернет-портал «Львівської газети», який планується запустити найближчим часом, але він відмовився.

 

Володимир Хрущак зазначає, що Василь Терещук уже місяць де-факто не виконує обов'язків як головний редактор (перебував у відпустці та на лікарняному) і тому не може знати, що насправді відбувається в редакції газети. Також він наголошує, що редакція ніколи не відступала від правила, описуючи конфліктну ситуацію представляти точки зору всіх сторін.

 

У коментарі ТК Василь Терещук, який поки ще є чинним головним редактором «Львівської газети», але перебуває на лікарняному, розповів, що йому телефонували журналісти і скаржилися на те, що їх «змушують писати однобокі тексти». «Я їм радив не ставити підписи, наполягати на своєму, у крайньому випадку - звільнятися, бо ситуація йде до виборів», - зазначив він, додавши, що сам не має наміру повертатися до газети після лікарняного. Як приклад він навів вимогу нового редактора до одного з журналістів - Василя Худицького - писати заяву про звільнення.

 

Володимир Хрущак підтвердив, що просив Худицього звільнитися. «Василь Терещук, будучи головним редактором газети, двічі планував звільнити Василя Худицького через низьку якість його матеріалів. І в мене така сама ситуація. Якщо в мене є п'ять журналістів і я не можу покластися на когось одного з них (журналіст зриває теми), то я змушений був з ним поговорити і попросити його звільнити місце для когось іншого, хто працюватиме краще», - пояснив він.

 

Але Василь Терещук навпаки каже, що Василь Худицький - професіонал: «Він багаторічний автор "Дзеркала тижня". Він прекрасний фахівець у соціальній тематиці».

 

Журналіст «Львівської газети» Василь Худицький повідомив ТК, що сьогодні, 13 липня, написав заяву про звільнення за власним бажанням. «Тому що пан редактор сказав, що не бачить мого майбутнього в газеті», - додав він. Більше, за його словами, нікого не просили звільнятися. Своє звільнення з газети він пов'язує з професійним конфліктом з Володимиром Хрущаком.

 

Але, на думку Василя Терещука, звільнення Василя Худицького пов'язане з невиконаним редакційним завданням написати критичну статтю про дачу головного редактора газети «Експрес» Ігоря Починка. Сам Василь Худицький уточнив, що писав про конфлікт Починка з мешканцями села, де розташована дача, два матеріали. Перший був опублікований, а другий не сподобався редактору.

 

«Детектор медіа» також намагалася з'ясувати питання зміни власника «Львівської газети». «Газету придбав через посередника депутат Львівської обласної ради (фракція БЮТ) Ярослав Дубневич», - сказав ТК Василь Терещук. Натомість Володимир Хрущак не зміг підтвердити чи спростувати інформацію про пана Дубневича.

 

Водночас генеральний директор інформаційної агенції Presstime.com.ua (інтернет-видання «Вголос») Ірина Марушкіна, яку Василь Терещук називає представником нового інвестора, заперечила, що власником є Ярослав Дубневич. «Ярослав Васильович не є власником газети. Зараз на ринку тривають процеси (купівлі-продажу), власником газети є потужна інвестиційна компанія. Я наразі консультую цю компанію», - сказала вона, уточнивши, що угода ще не завершена. На запитання, чи йдеться про створення медіахолдингу, вона відповіла: «Швидше за все, так», але поки не вповноважена розголошувати, у складі яких проектів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21910
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду