Швейцарія відмовила США у видачі режисера Романа Поланські

12 Липня 2010
15387
12 Липня 2010
18:57

Швейцарія відмовила США у видачі режисера Романа Поланські

15387
Швейцарія відмовила США у видачі режисера Романа Поланські

Сьогодні міністр юстиції Швейцарії Евелін Відмер-Шлупмф офіційно оголосила про відмову у запиті США про екстрадицію Романа Поланські (на фото) у зв'язку із звинуваченнями його в сексуальній зв'язку з 13-річною дівчинкою в 1977 році. Таке рішення було ухвалене у зв'язку з тим, що докази у справі Поланські були недостатніми, повідомляє  «РБК-Україна».

 

За інформацією видання, рішення не видавати Поланські американській владі пояснюється неможливістю однозначно виключити помилкову підставу для запиту про екстрадицію до США. Зокрема, як аргумент на захист Поланські наведено записи судових розглядів 30-річної давності. В одному з них суддя, який займався справою Поланські, заявляв сторонам захисту й обвинувачення, що 42 дні, проведені режисером у психіатричному відділенні при одній з каліфорнійських в'язниць у США, прирівнюються до повноцінного терміну ув'язнення.

 

Таким чином, вважають у Швейцарії, Поланські фактично відбув своє покарання, що в свою чергу означає безпідставність пред'явлених йому звинувачень.

 

Швейцарія також зняла з Романа Поланські домашній арешт. Режисер вільний у своїх пересуваннях.

 

Нагадаємо, 76-річний метр світового кіно Роман Поланські був заарештований 27 вересня минулого року на вимогу США в швейцарському Цюріху, куди він прибув на міжнародний кінофестиваль. В Америці його звинувачують в тому, що в 1977 році він мав зв'язок із школяркою-фотомоделлю Самантою Геймер, якій на той момент було 13 років. У 1978 році режисер втік зі США, щоб уникнути в'язниці за звинуваченнями в педофілії, і більше туди не повертався.

 

У грудні 2009 р. швейцарський суд задовольнив клопотання адвокатів Поланські про переведення режисера під домашній арешт під заставу в 4,5 млн дол.

 

Відзначимо, звільнення класика світового кінематографа вимагали ряд європейських країн і ЮНЕСКО, низка видатних діячів культури.

 

Тим часом Каліфорнійський апеляційний суд не погодився прийняти від Саманти Геймер клопотання про припинення справи про її зґвалтування режисером Романом Поланські. Своє рішення про відмову припинити справу відносно кінематографіста представники апеляційного суду не пояснили.

 

Роман Поланські - кінорежисер, володар  основних нагород європейського і американського кіно «Золотої пальмової гілки», «Золотого ведмедя» Берлінського кінофестивалю, «Золотого лева» Венеціанського фестивалю, «Оскара», «Золотого глобусу» та ін. Найвідомішим фільмом Поланські останніх років є «Піаніст», за який йому було присуджено «Оскара» як найкращому режисерові, однак на вручення нагороди він не прибув у зв'язку із загрозою арешту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15387
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду